Jdi na obsah Jdi na menu
 


proč si pořídit myšky?

Myši jsou zvířata, která s člověkem žijí od nepaměti, a nejen jako škůdci (viz článek o historii domestikace myší). Přesto z nich mají někteří lidé strach, nebo mají vůči nim spoustu předsudků, dokud si je nepořídí a nezjistí, že jsou to milá, přítulná, inteligentní a neuvěřitelně roztomilá zvířátka.

Proč si POŘÍDIT myš:

1) Nenáročné zvířátko

- Po přečtení článků v rubrice Co myš potřebuje zjistíte, že je oproti ostatním mazlíčkům relativně nenáročná na údržbu.

2) Hlodavec, který nekouše

- Ano, laboratorní myšky byly z důvodu potřeby snadné manipulace šlechtěné k tomu, aby nekousaly, proto myši koušou jen velmi vzácně a to jen pokud mají veliký strach

3) Poměrně inteligentní tvoreček, který se dá snadno ochočit

- Ač vás to možná překvapí, myš je celkem inteligentní a společenský tvor, který se dá snadno ochočit a bude vás mít rád. 

4) Lehké na transport

- Díky jejich velikosti stačí jen malá přepravka a myši s vámi mohou cestovat kamkoliv. 

5) Malá velikost

- i tato myší vlastnost má jisté výhody - jsou skladné, nepotřebují tolik prostoru a je možné je pohodlně přenášet

6) Tiché zvířátko

- Kromě hrabání či vrzání kolečka od spřátelených myší samotných neuslyšíte jediné pípnutí, pokud se zrovna nepřetahují o potravu. Oproti papouškům jsou však zcela tiché.

Proč si NEPOŘÍDIT myš

1) Zápach a nepořádek

Jako všichni hlodavci, i myši rády hrabou v podestýlce a produkují velké množství trusu a moči. Říká se, že samci smrdí mnohem víc než samice, ale intenzita zápachu se odvíjí převážně od frekvence výměny podestýlky. Z klece vypadávající podestýlku lze zase vyřešit koupí klece s hlubokým dnem.

2) Krátký věk dožití

- Každé zvířátko jednoho dne odejde, což je velmi smutná záležitost, která zasáhne každého páníčka. Bohužel, myšky většinou nežijí déle jak tři roky, takže je třeba se smířit s brzkým odchodem svého miláčka. Pokud tedy patříte mezi přecitlivělé typy, které velmi těžce snáší odchod zvířátka, myši si nepořizujte.

3) Malá velikost

- To, že jsou myšky malé velikosti, má bohužel i několik nevýhod. Například je zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost stavu klece  a šířce mezer při její koupi, neboť  štěrbinami širokými nad 1 cm jsou myši bez problému schopny prolézt, zvláště pak mláďata ( ty doporučuji odchovávat v plastové přepravce). Dále je pak třeba být ostražitý, jestliže myš pustíte po bytě, aby se někam nezatoulala nebo jste jí nedopatřením zašlápli. To platí především pro děti. Kvůli myší velikosti a s ní i spojenou křehkostí nejsou myši příliš vhodné pro malé děti - v takovém případě je nutnost dětem vysvětlit, jak s myškou manipulovat a být při tom opatrný, nebo jí mohou ublížit.

4) Soužití s jinými mazlíčky

- Vzhledem ke skutečnosti, že je myš v přírodě typickou kořistí pro většinu masozřavců, není dobrý nápad si myšky pořizovat, pokud chováme masožravce (psa, kočku apod.). Už jen jejich pach, přítomnost či hlasový projev by mohl myšky stresovat a způsobit jejich úhyn. A to nehledě na to, že by společné venčení pro myš znamenalo téměř jistou smrt.

5) Rychlé množení

- Často se stává, že pokud si koupíme myší samičku v chovatelských potřebách, přineseme jí těhotnou. I s tím se musí počítat (viz rozmnožování myší), takže se připravte, že se vám možná do měsíce vaše myší stádečko rozmnoží o 8-20 nových členů.

6) Rozdílné povahy jedinců

- Tak jako u lidí, každá myš je jiná a má jinou povahu. Některé jsou milé, přítulné, některé líné, některé bázlivé a některé odtažité. To je přirozené, vidím to i na svých myších. Proto nesmíme být zklamaní, pokud natrefíme na méně mazlivého jedince. Samozřejmě chování myší se do nějaké míry odvíjí od toho, jak s nimi je zacházeno a kolik času s nimi člověk tráví, ale každý jsme od přírody přeci jen trochu jiní, což platí i u myší.

7) možná alergická reakce

 - Pokud vím, myši nejsou hypoalergenní, takže pokud jste vy či někdo blízký alergičtí na zvířecí srst, není pro vás toto zvířátko vhodné.

Zvažte důkladně, prosím, všechny tyto body. Myši jsou možná kvůli nízké ceně v chovatelských potřebách považovány za bezcenné, ale to rozhodně nejsou a i ony si zaslouží útulný domov a milujícího páníčka. Pokud jste se tedy rozhodli kladně, vítejte mezi majiteli těchto roztomilých chlupatých kuliček :-)

ilustrace_mys.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upozornění: Veškerý obrazový a textový materiál patří myšinetu, pokud není uvedeno jinak. Pokud byste tedy chtěli cokoliv kopírovat, musíte tak učinit s patřičným odzdrojováním.