Jdi na obsah Jdi na menu
 


bydlení pro myšky

28. 7. 2018

První věcí, kterou bychom měli shánět, je ubikace pro myšky. Ne každá je však pro myši vhodná! Je především důležité mít na mysli, že myši jsou zvířátka, která dokáží  vyšplhat prakticky kamkoliv a  protáhnout  se i velmi úzkými otvory.

Klec

Velikost potřebné klece se odvíjí od počtu myší, které plánujete chovat (doporučuji min. 2). Pro dvě myšky je pak ideální klec o rozměrech 40x30x25 cm. Čím větší, tím lepší. 

(https://www.akvamex.cz/klec-mys-color/)

Na co si dát pozor:

- mezery mezi mřížemi by měly být co nejužší (max. šířka 0,5 cm) a mříže by měly být pevné, aby je myši neroztáhly

- zkontrolujte, zda není klec někde poškozená a myši tak nemohly utéct

-  nedoporučuji kupovat klec s přílišným množstvím plastu uvnitř - pokud jej myš rozkouše, nemusí jí to udělat dobře

- v kleci nesmí být žádné ostré předměty, o které by se myšky mohly zranit

Terárium/Akvárium

I to je možný domov pro myši, který eliminuje zápach a padající podestýlku. Je však zapotřebí vzít v potaz, že terárium/akvárium nesmí mít otevřený vrch, aby z něj myšky nevyskočily. Také v něm musí dobře proudit vzduch, aby měly myši čerstvý vzduch, a to zejména na dně terárka/akvárka.

Kam ubikaci umístit

Myší příbytek by měl být v místě, kde je normální pokojová teplota (kolem 20ti stupňů) bez průvanu a za přiměřeného světla (rozuměj nesmí být na prudkém slunci ani v naprosté tmě), ideálně na nějakém dřevěném stole (ne beton!) v klidné místnosti nanejvýš do výšky očí. Na zemi totiž táhne zima, průvan a je to většinou pro myši příliš rušné prostředí. Nedávejte myšky blízko topení. 

Podestýlka

Nejvhodnější podestýlkou pro myši budou dřevěné peletky, jelikož nejsou tolik prašné jako například piliny, což může u myší vyvolat onemocnění, a nedělají tolik nepořádku, pokud je myš při hrabání vyhodí ze svého obydlí. Samozřejmě existují i speciální hypoalergenní podestýlky, které však vyjdou poměrně draze. Myším rozhodně nepodestýlejte novinami, které obsahuji jedovatou tiskařskou barvu! Vrstva podestýlky v ubikaci by měla mít kolem 2 cm. 

Pokračování: vybavení myšího domova

Upozornění: Veškerý obrazový a textový materiál patří myšinetu, pokud není uvedeno jinak. Pokud byste tedy chtěli cokoliv kopírovat, musíte tak učinit s patřičným odzdrojováním.