Jdi na obsah Jdi na menu

Editorial

KVĚTY- ŠÁLEK ČAJE PROSÍM                       17.10.2019

Každý den do sebe nalije tak litr čaje., A rozhodně nejsem sám, vždyt čaj je dle statistik nejoblíbenějším a nejvíc  konzumovaným nápojem na světě. Až donedávna jsem byl skálopevně přesvbědčen, jak je mé popíjení čaje zdraví prospěšné. Vždyt pravidelné pití tří až pěti šálku snižuje krevní tklak a snižuje roziko mrtvice cukrovky nebo alzhrajmolvy choroby, infarktu.

Po nedávné afé=ře, kdy kanadští badatelůé odhalili., že z určitého typu čajových sáčku se uvoůní obrovské množství mikroplastu se kolega podíval na celou problematku poněkud podrobněji. Problém totiž také je, že čaje nejen na českém trhu obsahují pesticidy a daloší škodlivé látky. Jak si tedy vybrat a správně připravit oblíbený nápoj tak, aby přinesl našemu tělu i duší co nejlepší užitek. Přeju klidný týden.

 

 

 

KVĚTY- OBRANÁ HRÁZ ORGANISMU                         19.9.2019

Přichází období, kdy bude imunita vašeho organismu vystavena zvýšenému náporu. Začátek školy s nastupujícím podzimem, to je ideální katalyzátor na rozšíření lehce přenosných nemocí široko daleko. A právě tady hraje imunita těla roli jakéso obrané zdi. Každý jí má jinak zdatnou. Kolem někoho stačí projít jen s kapesníkem a hned ulehá, ti štastnější se mohou procházet klidně armádou nakažených a nic. Zajímavý pohled na lidskou obranyschopnost .

Největším zabijákem imunity je stresové přetížení, neadekvátní nároky na sebe sama, nedostatečnmá odpočinku a jakási odpojenost od tělůa.- Dnešní doba je časem hlavy a rozumu.- Na vše se snažíme jít přes rozum a přestáváme citit emoce. To se pak samozřejmě projeví na těle- a ideální jde on první linii. Více se dozvíte v květech, před chřipkovým obdobím určitě stojí text za pozornost. a nejen před chřipkovým obdobím. Přeju klidný týden.

 

 

 

KVĚTY- KDO SE S TÍM MÁ LOUPAT?                       12.9.2019

Brambora. Jev to tak nějak banální slovo. A přesto se za ním skrývá rostlina, s neuvěřitelným příběhem a využitím. V našich krajích brambory dlouho platili za rodiné stříbro, dokázali jsme na relativně málo uriodných pudách vypěstovat v Evroppě vyhlášené hlízy. To všqk už pomalu z z mnoha duvodu přestácá platit. Takže se o Česku mluví jako o bývalé bramborové vcelmoci.

Každopádně je velice přínosné podívat se na vše podrobněji- nejen na budoucnost tuzemského zemědělství ( a s zím spojenou cenu brambor, které na jaře stáli víc než exotické ovoce). ale i na výživné novinky a možné využití bramborových hlíz. Více informací už najdete v květech,. Dobrou chut a přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- K TABULI PUJDE                     6.9.2019

Také jsem se jako prvnák těšil do školy.- Ovšem už po několika dnech mi došlo, že to nebude žádná velká zábava,. Naše třídní učitelka byla nadmíru přísná a já si jako kluk ještě dva roky do sytosti užil tělesných trestu. Rány přes ruce pravítkem jsem dávno přwestal počítat, ale co mně dokonale ponižovala a přivádšělo k zuřivosti, bylo neustálé a bolestivé táýhání za pejzy. Pani učitelka šla našetěstí po dvou letech do duchodu, škola se stala najednou snesitelnou- a co mně tehdy vcelku udivilo- i zajímavou a přínosnou. Dneska je situace diametrálně odlišná. Vše se otočilo někdy možná až moc.

Do aktziálního vydání jsme mimo jiné připravili dva texty, které se začátkem září hodí všem školákum, ale i jejich rodičuim a prarodičum. Jeden pojednáívá o alternativní výuce, ( Partyzáni před katedrou). Ten druhý muže být samozřejmě zajímavý i pro ty, kteří žádnbé děti školou poviné doma nemají. Má titulek moje hlava, a je o bolesti a léčbě. Přeju klidný týden.

 

 

 

SVĚT PSU- TY JSI ALE KRÁSNÝ PEJSEK                          29.8.2019

V naší kultuře není obvykle jen tak na ulici oslovov cizí lidi-  pokud se zrovna nehodláme zeptat na cestu nebo kolik je hodin.- Dokonce to bývá jako vnímáno jako něco nepstřičného. S jedinou vyjímkou-  kd\yž jde o psy.

Když potkám nějakého psa, který mně zaujme neboť jeho plemenou příslušností nebo původem si nejsem zcela jistá- zeptám se. na ulici, v parku i na výstavě, u nás i v cizině ( naposledy jsem takto oslovila postarší manžele v německém Norimberku,  jejichž pes mně zaujal hned dvakrát- vzácností plemene šlo o pikardského ovčáka- a tím že mněl na nohou botičky proti horku), věřte nebo ne, ale ještě se mi snad nestalo, že by mi nikdo neodpověděl nebo mně nevrle odbyl. právě naopak, většinou jeden neviný dotaz spustí stavidla vým,uvnosti, takže bývá obtíážné se od dotyčného vůbec odpoutat. vzpoměl.a jsem si na to, když jsem náhodou narazila na studii Britských badatelu- kteří se rozhodli vědecky prozkoumat, do jaké míry psi ovlivnují naše kontakty s jinými lidmi. Za tímto účelem vyslali do Londýnského Hyde parku skupinu dobrovolníku- jednou se psem na vodítku podruhé samotnou. gv prvním případě byla četnost kontaktu mnohonásobně vyší, zatímco procházky druhých byli ve vštšině případech osamocenou záležitoastí, a odehrály se bez jakékoli sociální interakce. nejščastěji se sice bavili pejakaři mezi sebou, ale velmi často byli majitelé, respektive přímo jejich psi- ty jsi ale krásný pejsek. oslovováni i cizími lidmi na ulici. a vez psa.

Spontání kontakt se zvířetem je společensky akceptovatelný, ba dokonce vítaný, navzdory od nevyžádaného hovoru od cizího člověka. Dále z výzkumu vyplynulo, že lidi se psem jsou považovány za přátelstější, společenštější a přátelstějšti naladěni.

Psi nám tedy pomáhají nejen v boji osamění ( jež mimochdem v současnosti hodně vzrůstá), jen vlastní společností ale i tím, že lámou bariéry a stavějí mosty. Mezi generacemi, pohlavími, společenskými vrstvami, zdravými a handicapovanými. Profitovat z toho můžete, i když si sami své=hjo čtyřnohého přítele dovolit nemůžete.,

 

 

 

SVĚT PSU- NENI NUTNO...                        27.8.2019

Znáte Svěrákovu písničku o tom, co vadí a co ne? Ve své jednoduchosti prostě vyjádřil co je podstatné. A já jí čím dál víc rozumím.

bývali časy kdy jsem si myslela, že aby člověk byl správný kynolog, je nutné mnohé- vyhrávat na výstavách. nevynechat žádnou světovku. odchovat štěňata, nechávat si domy ty nejlepší odchovy. Skládat zkoušky. Dovážet psy z ciziny. Když mi neuznalůi prvního psa do chovu brečela jsem doma do polstáře. Když jsme na výstavě dostali dobrou ( taková známka se dnes už snad abni nedává), propadala jsem se hanbou a dusila v sobě pocit nespravedlnosti. Když se třikrát po sobě ve vfrhu nenarodila jediná fenka, a moje vysněná chovatelská linie skončila dřív, než začala proptožw další už jsem si nemohla dovolit, zoufala jsem si. Všechno mi to strašně vadilo.

Pak nám ovšem ani ne roční mopsinka uhynula po několikaměsíčním boji na psinku. a já jsem, pozdě ale přesto začínala chápat,. co skutečně vad- a co si nezaslouží jen pokrčení rameny nebo zavrtění hlavou, to je toho jde se dál.

Kynologie je krásný koníček, vyhrávat na výstavách je ůříjemný adrenalin, sožená zkouška z výkonu člověka naplní hrdoastí. ale všechno to je světská sláva, polní tráva. to podstatné je jinde. Psi mi věr+ě stojí po boku celí život, zahrnují mně láskou, nedovolí mi prpadat černým myšlenkám, udržují mně v pohybu a aktivitě.

podařilo se nám s manželem vychjovat děti, které psi milují a cítí to stejně. mezi pejskaři máme spoustu dobrých známích a kamarádu. medajle, tituly a odchovy? není nutno.

 

 

KVĚTY-  RZHLÉDNI SE ČLOVĚČE                            13.8.2019

Je zajímavé že i když nemáme žádné velehory, tak pokuj jde o rozhledny a vyhlídky všeho druhu. jsme světopvou velmocí- podle některých odborníku u nás připadá nejvíc takových míst na kilometr čtverečních.

Zda je to skutečně pravda nevím, ale pokaždé když stoupám k nběkteré vyhlídce, si na toto tvrzení vzpomenu.- A mnohdy to nemusí být nejvyší bod v kraji, ale překvapivě zajímavé kouzlo mívají i nepatrné vyvýšeniny, zdaleka nedosahujících závratných metru.

Pro vaše prázdninové pátrání, klidně i prstem po mapě, jsme sestavili výběr tradičních i méně známých vyhlídek. teMxt kolegy se v něm píše- svým zpusobem prvním dochovanou zprávu o tom o vyhlídce najdeme už v bibli, kde dábel Ježíše vyvede na velmi vysokou horu, ukáýže mu všechny krásy světa a pak mu řekne toto vše ti dám, padneš li přede mnou a budeš li se mi klanět. Ježiš pochopitelně odmítl. A my bohužel ani nevíme, o jakou horu se tehdy mělo jednat. Přeju krásné léto a klidný týden.

 

 

 

KVĚTY- DESKA SI DÁM NĚCO DOBRÉHO A SLADKÉHO                         7.8.2019

Jídlo je zcela zásadní součástí našich životu, ale mnozí lidé se tváří, jako by tomu tak nebylo, a podle toho se také tak chovají. Gobální svět se dostal do fází, že čím dál tím víc lidí se cítí přepracovanýchm, takže nemají čas ani energii přemýšlet nad tím, jak může to co jíme, zásadně ovlivnit naše zdraví, v knize denní chléb- co jedí děti po celém světě dr. Gregar., Domluvili jsme se s Gregem, že některé s jeho snímku otiskneme. Měli jsme připravený odborně naučený text,m o stravování dětí a dospělích a jeho kolekce nám do v\šlého článku skvěle zapadla. nádherně totiž ilustruje jak jedí mladí lidé ve světě, Zaměřili jsme se na dět, protože jejich stravovací návyky začínmakjí už od mala. A když nejsou dobré je obtížné je v dospělosti měnit,. Jeho snímky překvapivě ukazují, že rozdíli nejsou jen v kulturních odlišnostech, ale zejména ve zpusobu stolování, do něhož mladé zasvěcují rodiče a rodiní příslušníci. V mněkterých rodinách se přitom zcela přirozeně jí zdravě a s mírou, v jiných se všichni členové se od rána do večera vesele ládují hamburgry, čipsy a sladkostmi. Nezáleží tolik na tom jestli je to v Africe, na středním východě, v Evropě nebo ve Spojených státech, více si přečtete v květech,. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- POZOR AT SE NECVAKNETE                          21.6.2019

Chodit do vodáckého oddílu bývalo dobrým zvykem. Skoro každývíkwnd na vodě, prázdniny v kajaku byli samozřejmostí. Kdžř se sjížděla řeka měl člověk každou chvíli pocit, že je kdesi v kanadské divočině- žádní lidé, bujná přírda, tábořilo se kde se zrovna zakotvilo. To bylo ale z mého pohledu- někdy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Dneska je všechno jiné.

České řeky připomínají přeplněné dálnice. S tím samozřejmě nic nenaděláme, zájem je velký a množtví řek omezené. Dá se na nixch ale zažít podobné kouzlo jako před lety? A kam se bude oblínbená letní kratochvílwe vlastně ubírat.? Víc v textu od kolegy. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- DĚĎA NA SÍTI                              6.6.2019

Nikdy není pozdě začít. A platí to i o sociálních sítích., k niž má ještě valná většina senioru odpor. Přitom už dávno neplatí, že sociální sítě jako intagram a spol, jsou doménou mládeže, kam se starší lidé bojí i jen nahlédnout., Naopak- právě nyní si ve světě získávají oblibu granfluenceři. tedy věk dědečku a baniček, občas i prababiček. Fandí jim přitom především generace jejich vnoučat a pravnoučat.

kolega se rozhodl vyhledat vlivné seniory, kteří svou činnost na sociálních sítích ovlivnují miliony fanoušku. Víc o zakímavékm fenoménu si přečtete v květech. Přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU-  DÍKY PSE                                 30.5.2019

Co nám psi poskytují? Věrolu společnost, nekonečnou oddanost,  bezmeznou příchylbnost. A ještě něco,  i když je to méně vidět řád.

Dnešní doba přináší zdánlůivě nekonečné možnosti- lákavé nabídky se na nás hrnou ze všech stran, můžeme cestovatm  podnikat, můžeme se bavit a zkrátka si užívat. Zkrátka můžeme skoro všechno. Konvence se mění, tradice mizí, stará pravidla přestávají platit, svět se řítí závratným tempem před. Spěcháme, abychom všechno mohli co nejvíc využít, pracujeme od nevidim do nevidim, abychom si na ně vydělali. Nedokážeme zastavit natož zpomalit. Nestíhjáme a nestíháme. 

A pak přijde pes a všechno je jinak. Malé štěně stejně jako malé dítě potřebuje řád. Pravidelné krmení a pravidelné venčení. Čas na hry a zábavu musí s meněnou pravidelností střídat chvilku odpočinku. Štěně potřebuje režim a pravbidelnost a my z toho ze začátku nejsme nadšeni. Tolik práce a tolik omezení, tolik toho najednou musíme. Jak štěnbě roste lepší se to, obě strany se naučí spolu žít. Ale řád zustává. Někdy brbláme- z práce místio na skleničku s kolegy rovnou domu, protože tam čeká pes. O víkendu žádné válení v peřinách jako dřív, ale vstát jako dřív, pes svátky nectí a už se mu chce. At chceme nebo nechceme přizpůsobujeme se mu. Chodíme pravidelně na procházky.

Na riozdíl na cvičení, o které jsme se na doporučení lékaře pokoušeli předtím, tohle vzdát nemůžeme- jsme zodpovědní páničci a náš pejsekl to potřebuje. Po návratu z procházky pes očekává jídlo- jako vždy v tuto dobu. No tak už si večeři dáme i my. Náš život se zklidní a zpravidelní. Dostává řád adiu, bohémský živote. A díky pse.

 

 

ALBERT V KUCHYNI                           15.5.2019

milé čtenářky a milí čtenáři,

máj je měsíc lásky. přesto stojí za to čas od času uspúořádat ryze dámské posezení nebop dámskou jízdu. v květnovém čístle Albert magazínu se dozvíte, jak na to. Inspirujte se hned na prvních stránkách dámským čajovým dáýchánkem plný třešňových květu, růžových pusine a křehkých jednohubek, u kterých se dajíé probírat ty nejsladší tajemství. Naopak když to rozjedou chlapi s dětmi na chalupě, na krajkové propstéraní můžete zapomenout. Vaří na ohni, jí  rukama a je u toho pořádná zábava, jak prozradí Martin Polecho,  při své výpravě apalucha.

Blíží se nám také léto a je čas přemýšlet o dovolené, že by letos vyhrálo Španělsko. Místní speciality, jako paela nebo tapas, vyzkoušíte s Albert recepty právě u vás doma.

A na závěrnesmí chybět jako vždy sladká tečka. Tentokrát zustane trouba vypnutá a ochutnáte ovocné pěny lehké jako jarní vánek. Připravíte je vcukuletu a stejně tak rychle se rozplývají na jazyku.

 

 

SVĚT PSU- KDYŽ DVA DĚLAJÍ TOTÉŽ                      10.5.2019

Zvířata miluji a lidi, kteří se jim snažíé púomáhat a chrániot je si vážím. pokud ale ta snaha nezačne nabývat nesmiřitelnou až fantaickou podobu.

Mám dojem. že právě to se v poslední době děje. Někteří ochránci zvířat požadují zákaz drezury zvířat v cirkusech, kde jsou zvířata nucena k nepřirozeným aktivitám pro zábavu a stávají se loutkami člověka. a nemá se to týkat pouze všech divokých, ale všech včetně psu. tATO SNAHA  se postupně přelévá i jinám. kupříkladu ZOO v poslední době omezují vystupování se zvířaty, byt ještě donedávna tvrdily, žev trénink pozovitvní motivací jejich chovancum přináší žádoucí obohacení.

Kdyby chtěli být tito zarputuilí ochrábci zvířat duslední, zákonitě by se museli začít pozastavovat i nad výcvikem psu soukromými majiteli, nebo jsou snad dokonalá poslušnost při obedienci, probíhání slalomovými tyčkami při agility nebo dokonce tancování na tony hudby při dogdancingu přirozenou aktivitou? To těžko a přesto skorto každý, kdo se některé z těchto ( mnoha jiných), čiností věnoval vám potvrdí, že jeho čtyřnohý přítel je prováděl nadšeně a s oplným zaujetím. Každý zkušený pejskař také ví, že nejcvětšími strašáky psa jsou nuda, nečinost a izolace od sociálních partneru, nikoli to že se bude cítit jako loutka.

Obecně jsem přesvědčená, že dobře vedený trénink zvířat nmejen psu, prováděný pozitivní formou, je oprospěšnější než poštěkávání v kotci, postávání ve stáji nebo pohyb v omezeném prostoru,. A že svatí bojovníci za práva a blaho zvířat by udělali lépe, kdyby se zaměčřili svou pozornost jinám- třeba na otřesné podmínky zvířat ve velkoobchodech. Podobně jako to v minulém roce udělali odvážný ochránci zvířat OBRAZ? kteří tajně natočili, jak to vypadá v klecových velkochovech slepic.

jejich reportáž odvysílaná českou televizí vzbudila obrovský ohlas. I díky němu se většina obchodních řetězcu, u nás zavízala, že v dohledné době ukončí prodej vajec nosnic zklecí. Inu když dva dělají totéž není to totéž.

 

 

SVĚT PSU- PROČ TO NEZKUSIT?

Miluji svého psa a on miluje mně. Starám se o něj jak nejlépe dokážu, a on mi přináší radost. Nic víc nepotřebujem. K čemu organizovaná kynologie?

Takové stanovisko zastává mnoho majitelu psu. Každý chovatel to zná- chci od vás štěnátko ale na výstavy jezdit nebudu. Znají to i psí trenéři- potřebuji absy mně pes trochu poslouchal, ale rozhodně ho nehodlám zbytečně drezírovat. Takže jsem ochotn absolvovat pokud vůbec. maximáolně školičku pro štěňata. Vstoupit d klubu příslušného plemene a proč? Chovat nechci a s někým se hádat na schůzích také ne. Na takový názor má jistě každý majitel svaté právo.

Ale- už malým dětem u solu říkáme, nemůžeš vědět že ti něco nechutná když jsi to neochutnal. A s organizovanou kynologií je to podobně. Není to něco, bez čeho by jste se neobešli, na druhé straně vám to muže nečekaně obohatit život. Což ovšem nebudete vědět dokud to na vlastní kuži nevyzkoušíte. Na výstavy lze pohlížet na cinknutou hru, kdec bez známosti nemáte šanci a kde každáý každému závidí., Nebo jako na skvělou příležitost na seznámení s lidmi stejně postiženými. Atmosféra v některých klubech je skutečně rozhádaná a nwepříjemná, ale jiné fungují skvěle,jako spolky spřízněných duši kteří společně vyrážejí na společné výlety, a tráví solu víkendy i část dovolené- třeba jako to dělají chovatelé leonbergru, jejichž klub razí hrslo, nejen chovem a výstavami je majitel psa živen- kynologie by měla být přínosem pro celou rodinu.

Když se vám postěští narazit ve psí škole nebo na cvičáku narazit na dobrou partu, která vás příjme mezoi sebe, s niž se budete společně třást nervozitoub na zkouškách, i radostně oslavovat jejich uspěšné složení, zakusíte něco nového a váš život bude zase o kousek veselejší a zábavnější, kolik dnes renomovaných kynolog, když na stránkách světa psu popisovali své zážitky, už uvedlo že- ač nic takového neplánovali- pořízením nějakého plemene a vstupem do jeho světa se vším všudy se jim totálně změnil život. A pokud mně pamět neklame nikdo neříkal že k horšímu. Takže znovu- peroč to nezkusit?

 

KVĚTY- NOVÝ ROZMĚR MYŠLENÍ                        9.5.2019

Dánský podnikatel si jednou všimk, že jeho pětiletý syn, jenž trpěl poměrně těžkou formoáu autismu, doékázalů namalovat nesmírně komplikovanou a komplexyní mapu svět s jednotlivými státym které označil číslicemi. Začal synovi schopmosti cíleně rozvíjet. Zároven založil firmu, která se zaměřuje na vyhledávání potenciálnbích zaměstnancu, se stejnýkm syndromem a plně využívá jejich schopností při vývoji a testování jejich schopností a nových technologií, výsledky byli natolik pusobivé, že se staly inspiracíé pro další firmy.

snaha umožnit autistum pracovat není žádnou charitou, ale ekonomickou výhodnou investicí, a pozitivní výsledky pro další rozvoj a renomé společnosti.

Všichni si dnes stěžují že namají lidi, kteří pracují produktivně, přebírají osobní zkušenost a nekonvenčně myslí. Mezi autisty je takových lidí překvapivě hodně. Jen je třeba se jim naučit rozumět a vzbudit v nich důvěru. Více již o autistech a jejich pracovních dovednostech si přečtete v květech.

 

 

KVĚTY- KDYŽ JE MATKA BABIČKOU                        2.5.2019

Je někdy až děsivé sledovat, co je dnes dáíky pokroku v medicíně., možné a co se muže v budoucvnu stát běžným. Tak třeba příběh jednašedesátileté cecile která v Nebrasce porodila holčičku Umu, již je zároveň matkou a babičkou. cecil totiž odnosila embryo vzniklé spojením spermií Cecilina syna Mathea a ley, akt se samozřejmě odehrál in vitro, tedy ve zkumavxe.

Dáma se prý sama nabídla že dítě odnosí, protiože chtěla svékmu synovi a jeho manželovi dppříát potomkas. Čím víc rodiču tím víc péče a lásky. KomentovALA fakt že vlastně Uma má čtyři rodiče,  svojí matko babičku., mastku tetu, jednoho otce biologického plus jednioho matrikového.

Otázkou je co si o tom bude myslet Uma, až jí všechno jednou řeknou. pro mně je něco takového poněkud za hranou. kolega se pokusil v květech přiblížit podstatu náhradního mateřstvbí a odhadnout směr, kterou se muže civilizace v budoucnu ubírat. Každopádně jwe jisté, že za pár let se na něco takového nebudeme dívat jako na kuriozitu. jaký je váš názor? pOKZUD SI NAJDETE ČAS NApište nám. Přejui klidný t´ýden,.

 

 

SVĚT PSU- DOPŘÁT PSU SVOBODU?                        28.4.2019

Svoboda je moderní společností považována za jednu zwe základních hodnot. Platí to i pro psy? 

Jedno staré italské přísloví ( který si mimochodem oblíbil i nechvalný proslulý diktátor Musulini ) říká- lépe žít jeden den jako lev než deset let jako ovce.

I když mluví o zvířatech samozřejmě cílí na lidi. nicméně ani vnímaví majitel zvířete se podobnému dilematu nevyhne, své o tom vědí zvláště ti,. kteří mají kočku. Dopřát jí volný výběh ven, kde se bude moci chovat podle svého svobodně, ale zároveň bude na životě a zdraví ohrožována násobně víc než v dané chvíli její méně štastné, avšak nesrovnmatelně žijícví déle bytové soukmenovkyně, Věru těžká volba.

se psy to máme přece jenom jednoduší. Všichni sice známe přestrašené majitelé pejsku, kteří je nikdy nepustí z vodítka, zvedají je do náruče, jakmile se k nim blíž jakýkoli jiný pes, a jež tedy bezpečí svého čtyřnohého miláčka jednoznačně preferují na ukor svobody,. Ovšem nemuselo by to tak být, pokud by si dali tu práci a psa od mala řádně socializovali, vychovávali a cvičili. Nám kteří se o to se svými psy snažíme, je odměnou dopřát jim později svobodu, volného pohybu a kontaktu s nimi, při hře, aniž bychom tím riskovali jejich bezpečí.

Svoboda psum ovšem může i škodit. v našem lidském světě jdou plně odkázáni na nás, bez našich pokynu usměrnování, zkrátka vedení, v něm nejsou schopnmi fungovat. Rozhodnutí dopřát psu svobodu, zní sympaticky volnomyšlenkářsky,. ale ve skutečnosti je velmi nebezpečné. Tím že bychom ho nechali že by si dělal co chce, sám se rozhodoval a dělal si sám co chce, spoléhal sám na sebe, bychom stvořili problémového a nešťastného tvora- který by pravděpodobně ani dlouho nepřežil. Málo platné je to tak,  i za svobodu svých psu, kteráý muže být svudná a krásná, ale i nebezpečná, jsme zodpovědí zase jenom my.

 

í

KVĚTY- DĚDO ZAPAŘÍME                      27.4.2019

Musím se pčřiznat, že jsem nárživým milovníkem počítačových her. Kdysi dávno jsem začínal pařit na slavném Spektrum, abych se po desetiletích propracoval k moderní konzoli tedy kl začízení., jež se připojuje k televizi a můžete si na něm zahrát ty nejlepší hity. Většina mých kamarádu je na tm pdobně, jsou to prostě hráči. Když jsem jednou meditoval nad tím, jak se během času měnbí duchodci došlo mi, že právě hraní her bude- alespoň pro mojíé generaci a spíš pro muže- na stará kolena velkéb téma.- Stařík s ovládačem? Za pár let už hodně běžnmý obrázek.

kolega je vyjímkou elektronické hry nemiluje. Ale přesto do tohoto vydání načrtl téma, v němžř se zmíněné seniorské zábavě věnuje.

A jak jste na tom vy hrajete? Nikdy jste to nezkusili nebo to nesnášíéte? Když si najdete čas, pošlete nám pár vlastních postřehu- k tématu se určitěv ještě vrátíme. Přeju klidný týden.

 

 

KVĚTY- PŘÍRODNÍ LÉKÁRNA                             18.4.2019

A trhej vždy jen ty žluté květy, radil mi vždy na konci léta děda, Jako malého kluka mně v podhurčí Jizerek učil sbírat léčivé byliny, které pak na pufdě sušil, aby si z nich vařil lektvary na bolavé nohy.

Už v pravěku patřili rostliny k lidské= stravě. mírnili hlad a hasili žížen, chutnali. po některých přestala bolet hlava, zuby, žaludek, mizeli bradavice, vyrážky a otoky, rány se rychle zacelovaly. Ani po tisíciletí nebyli učinky mnohých obyčejných bylinek překonány. Není divu že se k nim- vzdor kolosálnímu booomu syntetických léčiv- s pokorou vracíme. Víxe podrobností o bylinkách v Květech.

Je jasné, že nelze zavrhovat klasickou medicínu a moderní farmaceutické přípravky. ale zapomínat na přírodu je velká škoda,. Přeju klidný týden.

 

 

KVĚTY- TA BEDNA JE PLNÁ ZLATA                          12.4.2019

Najít poklad by chtěl každý. Ale kde hledat a kam se vypravit?  a NEKJSOU UŽ VŠECHNY dávno objeveny? Otázek spousta, ovšem odpovědí snad muže být ještě víc. A to je vlastně dobřem, protože na hledání je kouzelůné především objevování souvislostí a dukazu, ale i legend, pověstí a zapadlých příběhu. Nic z toho vás sice k nálezu hrncu plných zlata a diamantu s největšíá pravděpodobnoastí nepřivedem, ale poskytne vám kouzelné útržky z historie- ba už dávné- nebo té nejb,ližší a ještě něco. O putvání legendami po skrytém bohatství se projdete našíé krásnou zemí. Možá právě to je to nejkouzelnějším pokladem na celém tom bádáním.

Na velký pátek se podle starých pověstí otevírá země a na jeden jediný den v roce otevírá dávno ukryté cesty k dáívno ukrytým poladum. Přijmete tedy pozvání do míst kde by se měli nacházet- nebo dosud nacházejí. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- ČTENÍM K DELŠÍMI ŽIVOTU?                        1.4.2019

Nejsem sice uplný skeptik, ale přesto na mně doléhá obecný dojem z toho, že lidé čtou méně a méně. Sropvnám li mé dospívající se současnou dospívající generací, je ten rozdíl alespoň od pohledu propastný. Rozhodně ale m,lafé nepodceňuju, informace do sebe dokáží dostávat možná lépe než my, jen to zřčejmě dělají jinak a z jiných zdroju. Přeato se odbážím tvrdit, že intenzivní čtení prospívá víc, než by se možná mohlo zdát.

Dlouhodová studie, proběhlá na fakultě veřejného zdraví v Americe, dokonce prokázala že jedinci, věnmukjící každý den 30minut čtení, žijí v pruměru o dva roky déle než ti, kteří čtou méně nebo vunbec. Zhistili jsme že čtení knih je mnohem učinější než čtení novin. Vysvětlujeme si to tím že knihy nás zaujmou víc. Přeji klidný týden.-

 

 

ŠVĚT PSU- BÝT U TOHO                       27.3.2019

Rašící čerstvá tráva, barevné květy krokusu a prvosenek- už tady zase máme jaro, nejkrásně roční období. Mám radost a naši psi taky. 

lítají štěstím bez sebe, po lese, louce, dokonce už si byli vyzkoušet, jaká je voda v rybníčku když konečně slazl  led. A zjistili že skvělá. Co na tom že za chvíli byli jako stříbrní ježci, protože ranní přízemní mrazík proměnil kapičky vody v jejich kožíšcích v bílé blištivé hoblinky. I když to bude ještě chvíli trvat, nežý jaro definitivně zvítězí, je cítit ve vzduchu, dává o sobě vbědsět skrz hřejivé sluneční paprsky, i nesměle rašící rostliny. A samozřejmě ptačím zpěvem, který se rozléhá všude kolem všimli jste si.

Asi ano, protože my pejskaři máme to privilegium být u toho. Bereme jako samozřejmost, že jsme deně v lesích, na polích nebo v parcích, že máme všechny změny jarní přírody takříkajíc zb jedné ruky, a ani si neuvědomujeme, že za to všechno vlastně vděčíme svým čtyřnohým partákum. Muj dávno dospělí potomek si pořídil svého vlastního prvního psa, Protože bydlí nedaleko a jeho Roderik si s naší Viktorkou padli donoka ráno venčíme společně. A někdy mi to připadá, že svět neobjevuje pouze rostoucí štěnátko ale i jeho páníček, byt už těch jar v životě zažil už třicet.  Podívej ty pupeny už každou chvíli puknou. co to tam v korunách zpívá to jsem nikdy neslyšel. A hele tady něvo kvete? Sněženka nevbo bledule? Všimla sis že v rybníku se po zimě objevila voda. Na podzim byl uplně vyschlý.

V přírdě se právě ted odehrávají převratné a nádherné změny, ale mnoho lidí je ani nezaznamená,  protože jsou strženi vírem velkoměsta, práce poviností a zábavy. Když už vyrazí do přírody, tak v běžeckém a se sluchátky na uších, nenbo na kole s větrem o závod.

teprve pes mnohé dunutí se zastavit, vydechnout a začít všemi smysli vnímat, co se v přírodě děje. S ním se totiž ven musí deně, za každého počasí, rozhodně při tom nemůžete mít klapky na uších- ani obraszně na očích. Vyžaduje pozornost a interakci, dnutí vás být v přítomnostio a vnímat co se kolem děje. Díky za to. 

 

 

BOTY DĚLAJÍ ZDRAVÉHO ČLOVĚKA                             21.3.2019

Žijeme v digitální éře, plné moderních technologií. Přesto se bez zcela jedné banální věcio neobejdeme. Jsou to boty, které naší civilizaci posunuli na vyspělou uroven. Zajímavé a dalo by se napsat alarmující, je zjistění německého zdravotnixckého institutu, který zkoumal hodně nohou, a zjistil., plno lidí nosí špatnou obuv. Vybíráme si jí podle desingu, nákupu věnujeme málo času, propblémem je i fakt,m že prodavači často nejsou schopni fundovaně poradit.

60% dospělích má nějakou vadu nohy.

Najít tedy odpovídající a správnou botu pro vaše nohy, bez ohledu na to, zda jste školák nebo duchodce, je nadmíru důležité a pomohou vám s tím školení specialisté. Zdraví nohou totiž nemá smysl podceňovat, jejich špatný stav vyvolává řadu problému, at už jde o bolest zad nebo zubu.   Přeju krásný týden,.

 

 

 

KVĚTY- UŽ NEVÍM JAK DÁL MAMI                      14.3.2019

Je velmi překvapivé, jak málo věnujeme pozornost mezi internetem a sebevražedným či sebepoškozováním chováním. Tato varovná slova by neměla být jen tématem pro vědeckou komunitu, ale mělA BY  se stát varováním pro rodiče po celém světě. už dávno jsme si zvykli na to, že lidé mívají stále častěji psychické problémy. mohou za ně stres, práce, rodiné vztahy a také samozřejmě rodiné predispozice. To se ale bavíme o dopspělích pacientech, pokud má depresi desetiletý kluk či dívka, příjde nám to jako něco zcela ojedinělého. Vždyt jim nic neschází, myslí si často rodiče. opak ale muže být často zdrcující.

Podle Amerického ministerstva zdravotnictví je počet dětí, je počet dětí které se potýkají s psychickými problémy ohromující, Jaká je situace u nás?  Co si myslí odborníci? Víc si přečtete v Květech. Přeju klidný týden.

 

 

KVĚTY- HURÁ DO TŘESKOPRSK                             8.3.2019

Jako uplně malý kjluk jsem toužil navštívit Třeskoprsky. Na mapě tohle městečko nenajdete- to jsem si už v těch pěti letech vyzkoušel, ale op to víc mně celý přiběh kolem zaujal. Mišpulín, Fifinka, Bobík, Pinda- to byli mí hrdinové. než je samozřejmě nahradili jiní, ale prvních pár let jsem s touhle partou strávil krásné chvíler a za nový sešit jejich příběhu jsem byl ochoten udělat cokoliv. Dneska už je situace samozřejmě uplně jiná, děti mají tolik možností příjběhu a hrdinu, že je to skoro neuvěřitelné.- Ale čtyřlístej kak si tahle čtyřka říkala- vycházíé i dneska.

V aktuálním vydání přinášíme rozhovor s výtvarníkem Jaroslavem Němečkem, který je otcem mých dětaských hrdinu. Na moment kdo přišel na svět první vzpomíná- Fifinka, pak Pinda, Bobík a jako poslední přišel Mišpulín. Bylo totiž třeba, aby ta parta měla bud nějakého kouzelníka, nebo vynáolezce, který by těm příběhum dodal fantaskntní ráz. Měl jsem vymyšlenou figurku, která tak trochu připomínala Einstejna, ale pořád jsem nemohl přijít na to jak by se jmenovala.

Jaroslav Němeček nedávno oslavil pětaosmdesátiny a tvoří dál, takže děti mohou hltat příběgy slavné čtveřice klidně dál,. Přeju klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- PROČ TO NEZKUSIT?                        25.2.2019

Miluju svého psa a on miluje mně. Starám se o něj jak nejlépe dokážu, on mi přinášíé radtřweba jako to dělají chovatelé leonberost. nic víxc nepotřebujem. K čemu organizovaná kynologie?

Taková stanoviska zastává mnoho majitelé psu. Každý chovatel to zná- chci od vás štěnátko, ale na výstavy chodit nebudu. znají to i psí trenéři-  potřebuju anbx mě pes trochu poslouchal, ale rozhodně ho nehodlám zbytečně drezírovat. takže jsem ochoten pokud vůbec absolvovat, maximálně školičku pro štěňata, Vstoupit do klubu plemene a proč? Chovat nechci a s někým se hádat na schuzi také nechci. Na takový názor má jistě každáý majitel nárok. Ale už malým dětem přece u stolu říkáme- nemůžeš vědět že ti to nechutná, když jsi to neochutnal. A s organizovanou kynologií je to stejné. Není to něco bez čeho by jste se neobešli. Na druhé straně vám to může nečekaně obohatit život. Což ovšem nebudete vědět, dokud to na vlastní kuži nezkusíte.,

Na výstavy lze pohlížet jako na cinknutou hru, kde bez známostí nemáte šanci a kde každý každému závidí. Nebo na skvělou příležitost se seznámení se stejně postiženými lidmi. Atmosféra v některých klubech je skutečně rozháídaná a nepříjemná, ale některé fungují skvělwe jako spolky spřízněných duší, které naděšeně vyrážejí na společné váýlety a tráví spolu víkendy a nějaský čad společné dovolené,  třeba jako to dělají chovatelé leonberrgu. Jejich klub razí heslo- nejen chovem a výstavami nejen majitel psa, kyniologie by mělA BÝT PŘÍNOAEM PRO CELOU RODINU.

Kdž se vám postěští narazit na psí škole nebo na cvbičku na donbrou partum která vás přijme mezi sebe, sniž se budete společně třást nervozitou na zkoučškjách  a radostně oslavovat jejich společné složení, zakusíte něco nového a váš život, bude o kousek veselejší a barevnější. kolik dnes renomovaných kynologu, když na stránkách světa psu popisovali své zážitky, už uvedlo že- ač nic takového neplánovali-  pořízením plemene a vstupu do jeho světa se vším všudy se jim totálně změnil život. A pokud mně pamět neklame nikdo neříkal žr k horšímu.  Takže znovu- proč to nezkusit.

 

 

KVĚTY- MÍT PITÍ POD KONTROLOU                        21.2.2019

Z mnohé metod legendárního docenta Skály jsou použýívány dodnes. v září roku 1948, inspirován západními zkušenostmi, založil protialkoholické léčení u aPOLINÁŘE,  vypracoval systém dobrovolné léčby, kdy byl pacient celoděně zaměstnán. stoprocentní vytáíženost lidem umožnovala ne snad zapomenout na alkohol, ale dostat se z depresí jaké alkoholici mívají.

Dcent Skála byl ve svém oboru jednička. A také svým zpusobem diktátor. naděje a postrach českých alkoholiku přeždívali mu- Dřív si nikdo nedovolil jejo metody zpochybňovat- protože měl výboirné výsledky. ale jak píše v uředním tématu tohoto čísla kolega- v posledních letech se objevilo několik nepřehlédnutelnýdch prací, které koketují s kontrolovaným pitím a hovoří o abstinenčním teroru. Otevírají tal Pandořinu skřínku problému, jež mohou řadě lidí zápasících s alkoholem ublížit, autopřiídií poukazují na to, že lihoví nápoje mohou být zdraví prospěšné, třeba pokud jde o kardiovaskulární choroby nebo překonání stresu.

Co by na to asi řekl docent Skála, jež učil své pacienty zvládat frustrace zásadně bez skleničky? A co si myslíte vy? Budeme rádi pokud vás svůj názor napíšete, Přeju zjímavé čtení.  

 

 

KVĚTY- DOTYKY KTERÉ LÉČÍ                      19.2.2019

Dlouho jsem je neuznával. Měl jsem je za jakousi zbytečnost, která stejně nikomu nepomuže. Řeč je o masážích a podobných technikách. Ažř když jsem před časem bojoval se zraněným ramenem a následnmě bojoval se zraněným ramenem a následně usiloval a návrat k normálnímu fungování. zavála mně rehabilitační smrst na masérský stul. A najednou jsem pochopil jejich podstatu. Postupně jsem došel k názoru, že jsem, pokud bych navštěvoval špičkového masérského experta- nemusel ani na žádnou operaci.

Ovšem masáže nejsou jen pomocníkem po urazech, ale především slouží k regy, obrovský booeneraci a relaxaci. už ve starověku měli v medicíně své místo, avšak s rozvojem farmakologie A techmologie se postupně změnili základy moderní medicíny a ruční metody, jakými byli masáže, upadaly v zapomění.

Dnes prožívají masážní a relaxační techniky obrovský boom a mnoho lidí se už bez nich nedokáže obejít.

V květech vám přinášíme podrobný text o tom, jak se zorientovat , najít vhodnou techniku a- co je nejduležitější- zkušenoého a kvalifikovaného maséra, který vám muže ulevit od bolesti nebo stresu. I tady totž platí, že pokud se techniky provádějí neodborně a amatérsky, můžou i citelně uškodit a zdravotní stav poškodit. Takže napřed vybírejte a potom relaxujte. Přžeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- CO SI MÁM DÁT?                           12.2.2019

I když se u nás téněř deně řeší kvalita potravin a především jejich náhražek, situace rozhodně není tak zoufalá, jak by se mohlo zdát. A rychle předesílám- není to určitě jen otázkou peněz a nákupu drahých ingrediencí. Možná právě naopak. mnozí odborníci totiž tvrdí- že jednou z hlavních zásad je nakupování základních surovin. Jak píše ve svém textu náš kolega, ( článek s tutulem džungle na talíři), stačí si vzpomenout na staré italské přísloví, podle nějž na sklvělý pokrm stačí tři ingredience, které ovšem také musejí být skvělé. Co takhle zkusit dobré české brambory s kvalitním mlékem a máslem?

další důležitou zásadou je dát si na nákupování delší čAS a prostudovat si složení pokrmu či surovin. Existuje již další databáze a příměsi, jimž je dobré se- alerspom čas od času se vyhýbat.

A jak potvrzují odborníci- vyplatí se nepodléhat hiserii a používat selský rozum. Za zmínku v této souvioslosti stojí takzvaný finský paradox, obyvatelé této země mají nejmenší počet osob s intolerancí laktozy, ale největší spotřebu bezlaktózových výrobku na světě. Reklama zkrátka dokáže divy- zvláště když proti mléku nebo proti lebku zbrojí internet., Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- JAKÉ MÁM SAKRA TO HESLO                         31.1.2019

Mám už tolik hesel do různých mejlu, registraví a dalších služeb, že už nejsem pomalu schopen je správně využívat. A co je horší, občas si heslo musím napsat na papírek, abych si byl jisrý. Přesně tak, jak by to v žádným případě být nemělo. Což vám ostatně řekne každý kdo se v počítači- byt jen trochu zabývá. heaslo to je dneska něco jako peněženka nebo klíče do bytu. A poslední dobou se tak logicky stále častěji stává, že vám je někým na síti zcizeno a muže být jednoduše použito k mnoha věcem, jež pro vás nebudou uplně příjemné.

Je vcelku pravděpodobné, že vaše mejlová adresa i heslo již odněkud unikly, to sio osobně každý muže ověřit na webovkách- internet- kteráý takové uniklé databáze prohledává, vysvětluje počítačový specialista v článku kolegy.

Od usvitub civilizace jsme si zvykli na to, že si své důležité věco poctivě hlídáme. U těch elektronických nám to zatím tolik nejde, ale s bouřlivým rozvojem technologií je zřejmé, že se to budeme muset rychle naučit. Přeju klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- KDYŽ DVA DĚLAJÍ TOTÉŽ                          25.1.2019

Zvířaqta miluji a lidi, kteří se jim snaží milovat a chránit je si vážím. pokud ale ta snaha nezačne nabývat nesmiřitelnou až fanatickou podobu.

Mám dojem, že právě to se v poslední době děje,. Někteří ochránci zvířat požadují zákjaz drezury zvířat v cirkusech. kde jsou zvířata nucena k nepřirozeným aktivitám pro zábavui a stávají se loutkami člověka. A nemá se to týkat pouze všech divokých, ale všech včwetně psu. tato snaha se postupně přelévá i jinám. Kupříkladu zoio v poslední době omezují vystupování se zvířaty, byt jen donedávna tvrdili, že trénink pozitivní motivací jejich chovancum přináší obohacení. Kdyby chtěli být tito zarputilí ochránci zvířat duslední, zákonitě by se museli začít pozastavovat i nad výcvikem psu u soukromých majitelu. Nebo jsou snad dokonalá poslušnost při obidienci, pobíhání slalomovými tyčkami při agility nebo dokonce tancování na tony hudby přirozenou aktiviotou. To těžko a přesto skoro každý, kdo se z některé z těchto ( mnoha jin ých čiností věnoval), vám potvrdí, žev jeho čtyřnohý přítel je prováděl nadšeně a s zaujetím. Každý zkušený pejskař také ví, že největšími strtašáky psa jsou nuda, nečinost a izolace od sociálních partneru, nikloli to že se bude cízit jakoé loutka,.

Obecně jsem přesvědčená, že dobře vedený výcvik zvířat nejen psu, provád+ěný pozitivní formou, je prospěšnější než poštěkávání v kotci, postávání ve stáji nebo pohyb na velmi omezeném pristoru, ve výběhu.

A že svatí bojovníci za blaho a dustojnost zvířat by udělali lépe kdby zaměřili svou pozornost jinám, třeba na otřesné podmínky zvířat ve velkochovech. Podobně jako to v minulém roce udělůali odvážní aktivisté z organizace OBRAZ, kteří tajně natočili,. jak to vypadá v klecových chovech slepic.

 

 

KVĚTY- NEMUŽU S TÍM HNOUT                        22..1.2019

Nikomu bych nepřál trápení s klouby,. Užil jsem si zatím jen s ramenem, pozůstatek mé dávné házenkářské kariéry a doufám, že už nic podobného nezažiju. každopádně klouby jsou jednou z nejčščastěji namáhavých součástek lidsjkého těla,. Hříchy mládí navíc nasete skrytě ssebou a projevit se klidně mohou až za několik desítek let.

Jestliže má někdo ve dvacerti lůetech po nějakém větším sportovním výkonu nebo třeba po chuzi hlubokým sněhem bolesti na vnitřní straně koleního nebo kyčelního kloubu, neměl by to přecházet. I taková drobná potíž mládí se v pokročilém věku muže vrátit jako velká potíž. A to nemluvím o vážných urazech. Když v televizi nebo na netu vidím, co všechno si lidé dovolí provádět říkám si, že nemají uctu ke svému zdraví a k životu, tvrdí v našem rozhovoru lékař Tomáš Trč, ortopéd. V jeho rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jak je to s konzervativní léčbou , jaká funguje novinka v medicíně, krevní plazm,a a mnoho jiných zajímavých informací. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- JSOU VŠUDE JAK SE JICH ZBAVIT?                     10.1.2019

Napadlo vás někdy že pijete plasty? Asi jen těžko, i když je tato úvaha vlastně logická. Odhaduje se totiž, že lidstvo vyrobilo devět milionu tun plastu, jejich částečky se uvolnují prakticky ze všech částic- třeba z pet láhví, ze kteráých deně pijeme. Obrušuje se také z textilu z sušiček a pračsk, vznikají přirozeným rozkladem pladstui na skládkách.

Kolega se zaměřil na veleduležité téma, tedy kvalitu vody. Mikročástiče by měli moderní čističky vody vcelku bez problůému odstranit. Na menší kousky plastu- zejména monoplasty- ale na to zatiom čističky projektovány nejsou. Pokud by se tak mělo stát, znamwenalo by to další velkou investici, museli by se investovat filtrační membrány.

Podlec dosavadních poznatku se za zažívacího traktu dostane do krevního řečistě jen malé množství monopůlastu a z něj do tělesných orgánu ještě méně. Platí tu ovšem, že i nepatrné množství plastu muže způsobit velké problémy třeba v játrech.

Špatnou zprávou je že třeba plasty..samy o sobě víceméně neutrální, mohou posloužit jako nosiče cizorodých látek.

 

 

KVĚTY- JE TO SKORO NEUVĚŘITELNÉ                         4.1. 2019

Přesně touto dobou před 185 lety, vyšly poprvé české Květy, Časopis založil Josef Kajatán Tyl a dal mu titul listy zábavné pro všelijaký stav, doba je dnes samozřejmě jiný ale princip, tedy přinášet zábavu a informace co nejširšímu publiku, přetrval i do doby digitální.

Je jasné, že bez věrných čtenářu a podporovatelu by něco takového nebylo možné. Právě vám patří nejvězší dík za to, že mužem pokračovat v díle, které téněř před dvěma staletími započal autor textu naší hymny.

Za celou redakci mi dovolte popřát vám i vašim blízkým skvělý a uspěšný rok 2019. Děkujeme za přízen.

 

 

KVĚTY- DĚKUJEME ZA PODPORU                        29.12.2018

Vážení čtenáři dovolte mi, abych vám všem popřál hodně zdraví, štěstí a sil do dalšího roku, a také poděkoval za podporu., Bez vašeho zájmu, připomínek a krásných dopisu by nemohl časopis vycházet. Jsme rádi že jste s námi. V roce 2019 oslaví týdeník Květy už 185 výročíé. druhý takový časopis jen tak nenajdete.,  Krásnáý rok 2019 přejem.

 

 

SVĚT PSU- ČLOVĚK MÁ DĚLAT TO NAČ MÁ SÍLU                         20.12.2018

Čas vánoční má čarovnou moc- dokáže v lidech zažehnout to nejlepší, probuidit jejich soucitnou, nesobeckou pomáhající stránku.

Obrazně řečeno otevíráme své srdce- řečeno doslovně také peněženky. Charitativní adventní koncerty, plnění vánočních přání seniorum, i dětem z dětského domova,. Tříkrálová sbírka. Na výběr mají i milovníci psu. mnozí z vás každý rok se vydáváte o vánocích do nejbližšího psího utulku. Mnozí pro ně organizujete sbírky přímo na svém pracovišti, stále čestzěji se pořádají charitativní koncerty. večírky, také celebrity se ochotně a ve vbelké míře se zučastní akcí na pomoci zvířatům v nouzi, t vše nelze než přivítat, každá pomoc se počřítá, a jestli se při ní chce někdo trochu zviditelnit, budiž mu to přáno.- Duležitý je výsledek. Skutsky milosrdenství však mohou vypasdat i jinak.

Méně okázalé zato neméně efektivní. V naší ulici chodíval stařičký pán, který venčení svého pejska zvládal jen s vypětí všech svých sil. Pak najednou zmizel- a s jeho fenkou jsme začali potkávat mladou rodinu. Pána jí odvezli do nemocnice, jsme sousedi tak jí zatím venčíme vid Lízo. pán už se nevrátil a ze zatím se stalo napořád. Líza získala nový štastný domov. A věřím že i jejímu páníčkovi se s tímto vědmím ze světa opdcházelo šťastněji. Výmluvy že nepomáhám protože sám mám málo, případně nevěřím charitativním organizacím, že vybrané prostředky investují ve prospěch zvířast, jsou skutečně jen výmluvy. Vždyt pomoci v nouzi muže mít nesčetně podob.- Když je vule je i cesta.Všude kolen nás jsou živé bytosti, lidé i psi, kteří potřebují pomoc. Stačí se jen pozorně dívat a být ochten se něco obětvat. Mohou to být peníze, může to být energie vynaložená na pořádání sbírky, rozhodnutí vzít si pejska z utulku, nebo třeba jen pomoci s venčením psa nemocné sousedce,

A že nedokážu pomoci všem, když na světě je tolik potřebných? Už Olga Havlová věděla. že človběk má dělat to nač má síli. Kdyby jste hledali pro svou dopbročinou inspiraci, můžete jí najít už v tomto čísle-  opět píšeme o chrtech v nouzi.

 

 

 

ZPRAVODAJ                           19.12.2018

Vážení spoluobčané, adventní čas je v plném proudu a nás všechny už za týden čekjají nejkrásnější svátky v roce. Svátky, které bychokm všichni měli trávit se svou rodinou a přáteli, priostě s blízkými lidmi se kterými je nám dobře.

Přejeme vám aby jste vánoce prožili v klidu a v pohodě, s radiostí a spoustou splněných přání. Do nového roku 2019 spoustu splněných přání, hopdně zdravím, štěszí a spokojenosti v pracovním a osobním životě.

 

 

KVĚTY- STAČÍ JEDNA                           13.12.2018

Jistý zajímavý paradox vyplouvá na světlo v plné kráse vždy kolem vánoc- čím víc mají děti hraček, tíkm méně si s nimi hrahjí.

Věci sledovali 36 batolat, jak si hrají- jedmou se čtyřmi hračkami, podruhé se šestnácti. Zjistili, že prckové jsou mnohem kreativnější, když mají méně hraček, každé věnovali mnohem víc času, víc přemášleli o použití hračky, a přicházelui na další a další nápady. Zdá se že víc hraček narušuje pruběh hry, rozptyluje pozornost dětí, nedokážou se pak soustředit na jednu konkrétní. Pokud jich mají méně jsou kreativnější.

Nikdy v historii civilizace neměli děti tolik dostupných hraček jako ted. Nechci samozřejmě nikoho odrazovat od vánočních nákupu, ani se stát nenáviděnou osobou pro nejmladší generaci, jakýmsi nepřejícím strejdou který nenávidí dárky, jdse mi spíše o drobnmé zamyšlwení. Kolegyně se v námětu zhiostila v článku Hračky- kolik jich děti potřebují, vše ostatní už je na vás. Přemji klidný týden.

 

 

SENIORSKÉ LISTY                             10.12.2018

Vážení a milí čtenáři, jistě vám neuniklo, že 1říjen je vyhlášen na mezinárodním dnem senioru. Je to příležitost se na chvíli zastavit, pomyslet na své blízké a udělat radost svým rodičum, prarodičum, přátelum a známým.

Jsem rád, že se buduje tradice oslav svátku seniorů, řada měst a obcí, ae také muzeí a kulturních zařízení, chystáí oslavy či nějaký speciální program určenáý právě pro seniory. Jedná se o poděkovaní za celoživotní zásluhy, ocenění zklušeností a letíté celoživotní podpory. kterou senmioři svým blízkým poskytují.

Ustecký kraj vyhlašuje pravidelně uměleckou soutěž pro aktivní seniory senior art. V letošním díle je zaměřená na literární díla a tématem byla 100let vzniku československa. Opět se sešla řada zajímavých prací z řasd poezie, tk prozy. porta nebude mít s hodnocením vůbec lehkou práci. mně osobně těší zájem o osobní ztvárnění takového zásadního tématu, kterým naše země po celký rok žije. Kdo jiný by se měl také vyjadřovat než pamětíci historického vývoje a dějiných zvratu. Někteří z autoru prožili v dějinách republiky své dětství, jejich uměleké ztvárněmní je tak nenejvýš poetické a autentické a poutavé. Slavnostní vyhlášení proběhne na konci října na výstavišti zahrady čech, kde pro Ústecký kraj vyvrcholí výstava 100let československa.

Pčři této příležitosti bych vás chtěl na opslavy pozvat. Konat se budou na konci října v Litoměřicích a je připraven zajímavý a poutaváý program pro všechny generace. Výstaviščtě se na několik dní promění na prvorepblikový prostor s dobovými reáůiemi, umělci v historických kostýmech, vojenskými přehlídkami, fotokoutkem či atrakcemi pro děti,. vše samozřejmě v této starodávné krásné dbě.,

vrcholem by měl být příjed prvního českého prezidenta Tmáše Garika Masaryka. Bude top jedinečná pčříležitost si připomenout tak jedinoečnou příležitost a historickou událost, něco se dozvědět a zároveň se pobavit. vsrup je zdarma určirě si nenechte oslavy ujít.

Přeji vám, aby jste si nadcházející podzimní dny užili podle svých představ, a nezapomente oslavit mezinárodní den senioru.

 

 

 

KVĚTY- A BUDEŠ VOLIT TAK JAKO JÁ!                        6.12.2018

Volby se dají ovlivňovat všelijak, koblihami, slibováním nesplnitelného a s kupčováním s hlasy. Tématem, o němž se v těchro dnech diskutuje, v Anglosasském světě, je tlak mužu na manželky, případně potomky, aby volili podle jejich vůle.

Ženy musí být poslušné svých manželu jako pána, protože muž je hlavou ženy, jako Kristus je hlavbou církve, těla které spasil. ale jako cirev je podřízená Kristu, tak ženy musí být ve všem podřízeny svým mužum, nechal se minulí týden slyšet republikánský poslanec ze Severní Karolíny a pastor Markl Harris, když v rozhovoru pro televizní stanici CBS, citoval z biblického listu Efezským v reakci na kritiku, že se snaží návrhy nových, omezujících zákonů disklriminovat ženy.

Jeho slova vyvolala podobnou vlnu diskuzí jako nedávno u náís kázáíní monsingorA  Petra Pithy.

Na třaskavé téma jsme se v tomto vydání zaměřili, více už najdete v časopise. pokud váš text zaujal, napišteš nám svůj názor, určitě se k problematice budeme vracet. Přejem krásný advent.

 

 

KVĚTY- KDYŽ MRTVÝ POMUŽE ŽIVÉMU                      4.12.2018

Každých 15minut zastřelí v Africe pytláci jednoho slona,. za posledních degvět let tak byla kvůli klum vybita více než třetina těchto zvířat. Pokud se nepodaří tento nelegáolní obchod se slonovinou vymýtit, bude největšího suchozemského savce znát jen z knížek, a zoologických zahrad, Ve volné přírodě mohou sloni definitivně zmizet,.

Ochránci zvířat z celého světa se samozřejmě snaží všemi možnými proastředkjy tuto děsnou statistiku zvrátit, ale obrat je zatím v nedohlednu.

Jedno řešení by tu ale možná bylo. Naznačil ho ve svém novém dokumentárním filmu, Vášemn pro mamuty Ruský spisovatel. Slony by mohla zachránit těžba mamutích klu, a kosti v ruské africké tundře, umožněná globálním oteplováním planety. Zásoby jsou tak ohromné, že mohou pokrýr veškerou čínskou poptávku po slonovině. Je to jen snílek, nebo mají sloni skutečně naději. Přeju klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- AŤ JSOU ŠTASTNÝ                          28.11.2018

Dnešní doba psům přeje a nepřeje zároveň. nikdy jim lidi nevěnovali tolik pozornosti, času a peněz, a nikdy toho po nic nechtěli tak moc.

Prostředí, v němž jsou psui dnes nuceni existovat, je pro ně v mnoha ohledech extrémně náročné. V hustě osídlených oblastech jsou nucenmi lidé a zvířata vycházet spolu na malém prostoru, Často mají v dusledku zákazu pouštění z vodítka omezenou možnost volného pohybu. Nesmějí štěkat a výt, jak se jim zlíbí, musejí často sami dlouhé hodiny zustávat zavřeni v bytě, vyměšovat se mohou jen jednou za mnoho hodin. To všechno jde proti jejich přirozenosti, jejich páníčci je sice zbožnují, ale nezřídka láskou zvanou opičí. To znamená láskou přehnanou, nadměrnou a nepřirozenou, nevycházející z potřeb toho kdo je milován. To že psu koupíme nejnovější model pelíšku a kupu hraček, ještě neznaměná že pro něj děláme to nejlepší. Ani když mu dovolíme spát v naší posteli a jíst s námi z jednoho talíře a dělat si co se mu zlíbí., Spíše naopak. Psi potřebují v svém životě nejen naplnění svých biologických potřeb, ale také jasný řad, pevnou hierarchii. Bez toho jsou v životě ztraceni a ve snaze najít potřebnou jistotu zřídkakdy přebírají iniciativu, pročež mi je z nelibosti začínáme pocitovat jako problémové.

Náš časopis se dlouhodobě snaží ukazopvat psi takové, jaCÍ opravdui jsou, a psát o tom, co skutečně potřebují. Bude tomu tak i v následujícím ročníku. Věnovat se chceme moderním formám výcviku a výchovy psu, založeným na partnerství a spolupráci, zaměříme se přitom i na specifické skupiny, jako jsou psi typu bul a lovectí.

V novém seriálu vás seznámíme s tím, jak psum dokáže pomáhat dynamicky rozvíhjející se obor- psí fyzioterapie., Nadále se budeme věnovat rozvíjejícím všem aktivitam se psem v přírodě, Veterinární lékařka nás seznámi s nejruznějšími zdravotními problémy, s nimiž se setkává ve své ordinaci, váýživářka chystá srii článku o moderních trendech a jejich (ne) rozumnosti. Zkrátka budem dělat včšechnbo pro to, aby naši psi měli i v postmoderní době život co nejštastnější a my s nimi.

 

 

KVĚTY- TO JE TAKOVÁ DOBROTA!                         22.11.2018

Babička se dožila 96let a celý život vařila klasická domácí jídla. tvrzením o tom, že je naše kuchyně příliš nezdravá a musíme jí nahradit jinou, lehčí a zdravější jsem, nikdy moc nevěřl. A jak se poslední dobou ukazuje, kouzlo domácího vaření objevili nejen kuchaři a odborníci, ale i spousty rodin. Asi bylo logixké, že když se po roce 1989 otevřely hranice, podlehli jsme kouzlu cizokrajných jídel, plodin dovážených z dálky, nejrůznějších polotovarů, a na českou kuchyni jsme se dívali z spatra. Náhle se scvrkla na vepřio knedlo zelo, síčkovou a kachnu, které jsou přece tak tučné a nezdravé.

kolegyni se v hlavním textu vydání, Návrat české kuxchyně- pouští do samotné podstaty domácího vaření, a toto kliše velmi zručně boří.

Je dobrře, že se do mody vracejí třeba bramborové plackym buchtičky se šodo, koprová omáčka, šišky nebi nudle s mákem, knedlíky s vejci. Staré sešity s návody na recepty sice nahradily recepty na internetu, ale to je jen drobnost související s dobou. Důležité je že se vaří sezpně, což přispívá ke kvalitě pokrmu, ale ve finále i jejich finanční výhodnosti.

Máteli nějaký zapadlý a zaručeně oblíbený rodiný recept, zkuste nám jej poslat. K tématu se určitě budem vracet. Přeju klidný týden a dobrou cut,

 

 

KVĚTY- JEŠTĚ ŽE JSOU MODERNÍ VÁNOCE                          16.11.2018

Do štědrého dne zbývá měsíc, ale už několik týdnu máme jasno v tom, co bude letos o vánocích in a s čím vudeme všem pro smích.

Zdá se to postavené na hlavu ale je to tak. Svět módního diktátu už nám nepřekládá jen to, co bychom měli nosit ale i to, jaké máme mít vánoce. Zatímco loni nám trendy velely oblécui je v duchu minimalizmu do bílé, stříbrné a fialové, letos je vše jinak. Dobrý je návrat k lidovému umění, nepřešlápnete ani v luxusní eleganci, ale naprosto out je stříbrná, protože frčí zlatá, naplánovat si to, co bude na nejočekávanější svátky v roce moderní, je věda, již se zabývají byzmysmenmi dlouho dopředu, takže ted už mají zřejmě do detajlu naplánovanol., jak by měli vypadat vámnoce v roce 2019. Předpiokládám že hlavně ne zlatá.

Časy se mění. Čekání na ježískovo narození předcházeli většinou bohoslužby, roz´jímání a stavění betlému, vyrábění ozdob, a jiné, Domácnosti bývaly vyzdobené tak, jal top bylo nejblíž srdci a vkusu jejich majitelu, sváteční atmosféra byla patrná, i když jste vešli do příbytku nejskromnějšího. já vim, je iluzirní chtít po zhýčkaném současníkovi, aby si na stromek věšel křížaly, ořechy a papírové andělíčky. samozřejmě na něm mám dobrou čokoládu a ozdob, až zraky přecházejí. Každoročně vybírám ze dvou plných beden, vnichž většina je ještě po babičce. Křehké koule, .

napadá mně, co by mi poradili všichni ti veletržní odborníci na vánoční trendy. Co by mi řekli poté, až by se probrali z mrákot, protože muj stromeček je přeplácaný, hýčí všemi barvami a neřídí se žádnými radami.- Mám všechny ty bedny zabalit, uložit do sklepa a pořídit si výbavu ve stylu tolik prosazovaného Skandinávského stylu.

opravdu si někdo myslí, že by lidé měli hodit na pudy nebo snad do popelnice, stříbrné ozdoby,a jiné, a nahraditv je fialovými krámy. ? asi ne. Ono je to všechno jen velké komerční divadlo počítající s tím, že ho spousta lidí shlédne a v přebytku naprosto všeho, co nás dnes obklopuje, pak možná nepřijde někomu divné, kAŽÝDOROČNĚ Z GRUNTU ZMĚNIT I STYL VÁNOC.  Jediné pozitivní, co v této absurdní situaci shledávám v tom, že jerště nikdo neprohlásil za totální aut vánoce jako takové.

 

 

KVĚTY- ASPON TROCHU SE HÝBNOUT                        15.11.2018

Stal jsem se obětí jakéhosi paradoxu. Zatímco v utlejším věku jsem sportoval skoro extrémně což často odnášelo trýzněné tělo dnes- jako stárnouxcí strejda nesportuju vůbec. Aopět upí tělůesná schránka. Tak nějakl podvědomě cítím,. že vše jsem dělal a dělám špatně. A odhodlávám se začít s drobným cvičením, abych tělio navrátil alespoň promile tehdější kondice. Zatím jen teoreticky. Ale rozhodně nejsem se svbou absencí pohybu sám.

kolegyně v titulůním textu vystihuje velmi přesně  co se týče kondice v pohybu, snad nikdy jsme nebyli v tak absurdní situaci. Zatímco napůínáme všechny síly, abychom si co nejvíc zjednodušili jakoukoli fyzickou práci, auta jsou našim druhým domovem, zahlceni možnostmi pak dlouze přemýšlíme, zda v zájmu svého zdraví pujdem do tělocvičny šlapat na tranažér, věšet se na nějaké složité popruhy, či běhat na páíse zavřeni v úpodivném vakuovém vynálezu, až z toho jednomu naběhnout křečáky jako provazy. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- VE STOPÁCH REVOLUCE

Velká sláva to byla, když jsme si nedávno připomínali vznik Československa nebo konec první světové války. stolet je samozřejmě uctyhodné číslo, ale je dobré ohlédnout se i tehdy, když nejde přímo o kulaté výročí. Od 17listopadui 1989 uplynulo sice je 29let, ale odvážím se tvrdit, že naše současné životy ovlivnili události odvíjející se od brutálního zásagu komunistických policajtu na Národní třífdě daleko víc. Jako každá změna přinesl i listopad zástupy zklamaných. na jedné straně těch, kteří radostně tančili s totalitním rwežimem, ale i těch jež stále častěji vnímají, že se mnohé věci měli odvíjet jiným směrem. Martin Mejstřík se proslavil jako studentský vudce i čwastáý kritik mnoha následných politických kroku. Přesto varuje nad skepsí a pláčem nad promarněnou šancí,. nejsilnější zážitek? pocit sounáležitosti který jsme tenkrát všichni cítili. Pak sde nám ho začalo nedostávat. Jako by se lidé, kteří se dokázali spojit a bojovat za dobro věci, někam poztráceli. Ty lidé jsou ale pořád tady nikam nezmizeli. A já bych byl velice rád, kdybychom se zase našli, dokonce jsem přesvědčen o tom, že není daleko doba, kdy bude nalezení naší lidské a občanské sounáležitosti opět aktuální. Je důležité nepropadat skepsi a neplakat nad promarněnou šancí. Rád v téti situaci cituju Karla Havlíčka Borovského, nenechme se promrzeti. Přeji krásný podzim.

 

 

KVĚTY- KDYŽ VZORY ZKLAMOU                            2.11.2018

Skotský fotbalista Bill Shanty, jenže se proslavbil i jako manažer slavného klubu F LIverpool, kdysi pravil- fotal není záležitostí života a smrti. Je mnohem duležitější. Za těmito slovy spatřuji jeho obrovské zaujetí pro milovanou hru. Rustí hráči, o nichž píše kolega jsou, zdá se zaujatí hlavně sami sebou. Snbad mají pocit, že se díky slávě a velkým penězum mohou dovolit vše. Není to veselé čtení. Očitá svědkyně jejich řádění uvedla- nejdřív muže bili pěstmi a když spadl na zem, kopali ho d hlavy jako by si jí spletli s míčem.

Velký problém má i hvězda z největších- a co je horší vzor- vzor statisíce malích čutalistu, cristiáno Ronaldo, jenž  pro změnu čelí obviněnbí pro znásilnění.

v tomto čísle se ale věnujeme i lidem., které lze za opravdové vzory považovat. připomínám třeba rozhovor s Ivanem Králem, jedním z mnoha česmých muzikantu, jejichž jméno dosáhlo světoznámého uznání. Přejui klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- KAŽDÉMU CO JEHO JEST                    28.10.2018

Je to dnes taková moda.  Na ohaře snad častěji než v lese narazíte v hopsterské kavárně, nejpopulárnějším pokojovým psíkem je raslík, na vesnici u plotu na vás nezřídka štěká ovčák.

Říká se že všechno jde když se chce,. A do značné míry jer to pravda. I co se psu týče.  Naši čtyřnohý souputníci jsou totiž extrémně přizousobivý, vždyt právě to jim pomohlo přežít a etablovat se o postavení necjoblíbenějšího domácího zvířete. jEJICH SCHOPNOST SŽÍT SE SE ZMĚNĚNÝMI ŽIVOTNÍMI  podmínkami zdánlivě nemá hranic. a lidé toho využívají.

Někdy až zneužívají dalo by se říct. Ignorují že existuje ař 400ruzných plemem a že každé z nich bylo vytvořeno k nějakému učelu. Že jsou plemena, u nichž byli chovatelskou selekcí dlouhodobě podporovány lovecké vlastnosti, u njiných zase připravenost nepustit na svoje uzemí ani myš. jim se prostě líbí vynmařský ohař a navíc je cool. Raslíky mají všichni tak s nimi nemužou být problémy no ne že? Že jsou ostrý a perou se? Ale jsou roztomilí a malí to se zvládne. A když bydlím na vesnici a chci psa na zahradu, tak je vlčák jasná volba. chodit na cvičák a umožnit mu pracovat?: Já nemám čas na blbosti, musím dělat na baráku a potřebuji k němu jen hlídače.

kolik z lidí, kteří z lidí se pořizují psa si dukladně zajímá o to, k jakému učelu toto plemeno vzniklo, jaké má vlohy a také púotřeby. jistě psi jsou tvární, zvládnou skoro všechno. Ale je skutečně nutné vnucovat jim podmínky a způsob života, jimž jsou jim cizí., pokud hledám jen společníka a kamaráda, nebylo by rozumější porozhlédnout se v prvé řadě mezi společenskými plemeny, jež byla k tomuto účelu vytvořena. Že se vám nelíbí? Pak je tu ještě jedna možnost. vztáhnolut také onu psí přizpusobivost také trochu na sebe,.

Mám ohaře tak přestanu vymetat kavárny, místo toho nasadim holinky, začnu vyrážet do lesa a třevba se i přihlásím k myslivcum. Když mám vlčáka, budu s nim pilovat poslušnost a chodit na stopy, barák holt počká. Zkrátka přizpusobím se. Nebude to pohodlné ale poučné a užitečné. Profitovat z toho budete oba vy a váš pes.

 

 

KVĚTY- KOUZLO DOMÁCÍHO JABLÍČKA                        25.10.2018

Puvodní české odrudy ovoce a zeleniny jsou tím zázračným všelékem, který dodá našim životum léta a našim létum život. Jejich bláhodárné účinky máme v genech, naše organismy po nich přímo volají. Je od nás přitom kruté, že našim tělum namísto staletími prověřené kvality vnucujeme často takřka bezcené atrapy plodin, dovážené buhvíodkus a pěstované buhvíjak, píše kolega ve svém titulku záízrak každý den.

Uvodní článek celého článku je věnován především nadšencum, které se na naše stoly snaží vrátit staré odrudy plodin, přesnbě těch- na něž si často neseme vzpomínky na celý život. Nastupující generace o nich většinou nemá ani potuchy, vyrustá totiž na tom, co nabízejí supermarkety, a tam se domácí klasika púříliš neobjevuje. Kde tedy sehnat všechny možné odrudy co pěstovali naše babičky a dědové, nebo rodiče- Všetatskou, Hořovickou a jiné. Přeju klidný týden.

 

 

KVĚTY- ČASY SE MĚNÍ                     16.10.2018

Je prop mně překvapivé že ve volbách, které ovlivnují naše nejbližší okolí, tedy přímo obec, kde žijeme, přišlo hlasovat jen 50% voliču. Přesto se právě tam, kde panovala dlouhodobá nespokojenost, ona touha po změně projevila.

Na příklad v Praze zmizela v propúadlišti hluboko sociální demokracie, jež měla v hlavním městě například dopravu, která je bohužel ve stejných troskách jako ČSSD. A skvěle nedopadlo premiérovo hnutí ANO, to si v poslední době jaksi zvyklo, že mu to tam prostě lidi za pár slibu, koblih a gulášu nahází.

Volby přinesli jasné náznaky, že rozloženíé sil se začíná měnit. Stejně ale tak hlasování potvrdilo že v místech, kde jsou lidé spokojený s prací svých starostu či primátoru, dostali tito důvěru i nadále.

Nemá v tuto chvíli smysl dál komentovat výsledky. Podstatné je dlouhodobě sledovat výsledky zastupitelstva a upozorňovat na pochybení a nedostatky, stejně jako chválit za stálou práci. To budem dělat i v Květech. Přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- JAK SE PLNÍ SNY                     20.9.2018

Dávno pryč jsou doby, kdy jsem snila o tom, že si pořídím celou smečku psu. Přesto jí mám. I když trochu jinou než jsem si představovala.

Jak už to tak bývá, sny a skutečnost na sebe v životě ostře narážejí. V mládí si stavíme vzdušné zámky, které pak realita všedního dne nemilosrdně boří. Vážím si těch, kteří se nenechají převálcovat prozaickými starostmi, a dokážou si tvrdošíjně jit za svými sny. Znám několik takových lidí a vím, jak je to obtížné a co svému snu museli obětvat.

Odmalička jsem toužila po vlastním psiu a s tím, jak jsem nabírala rozum a poznatky, touha nezmizela, ale dále se prohlubovala a dále konkretizovala. busu mít psa pokud možno velkého. A ne jednoho protože život zasvětím chovu. Nadějná štěňata si samozřejmě budu nechávat, takže se odstěhuju někam na venkov a do přírody. Budui tam mít dům s velkou zahradou a po něm bude pobíghat velká smečka nádherných ušlechtilých zvířat,. Usmíváte se? Nebo jste si dokonce sami prošli něčím podobným? V životě to není tak jednoduché jako v dětských představách. Musíme se věnovat rodině. Musíte chodit do práce, přesto však na velká dům nemáte peníze. Na odlehlé samotě+ daleko od lidí by jste je neměli teprve, protože tam není ani ta práce. A s čejo by jste pak tu vysněnou smečku uživili?

Nicméně muj sen uplně neumřel, jen nabyůl reálnějších obrysu. Psi s námi žijí celý život a radost nám dokážíb přinášet, i když to nejsou ani moje vlastní odchovym, ani šampioni. Dávno jsem zjistila, že ke štěstí by mi doslova stačil jen jeden jediný. Ani tento nový sen se mi tak uplně nesplnil. Žiju uprostřed smečky, i když trochu jiné, než jakou jsem si kdysi vysnila.

Kromě velké australačky Viktorky a malé krysařice Framíny nám jen tak zbyla i její jediná dcera  Kačenka.- Ani chovná ani výstavní. každou chvíli u nás pobývá dceřina šeltínka, mami že nám jí pohlídáte, my musíme na pár dní pryč,. Když už jsme se jakžtakž naučili zvládat čyřhlavou smečku, a dvě vnoučata k tomu, přišel nejstarší synek. Pořizujeme sio pejska, že nám ho někdy pohlídáte? Ještě máme dva mladší s čím příjdou oni? Ba ne sny se mi vlastně plní. 

 

 

KVĚTY- UŽ JSOU TADY ZASE!

Sezobna dovolených pomalu končí. Léto bylo krásné, ale v mnoha místech Evropy si stále víc obyvatel stěžuje, turisté se přemnožili!!! A mají vlastně pravdu. Stačí se projít centrem Prahy, aby jste rychle zjistili. že už tu praktuicky nikdo nebydlí a vše se podřídilo turistum. Bary, restaurace, obchody a pujčovny.

Na řeckém ostrovbě Santoriny, kteří riočnbě nacvčtíví přes dva n mmilionu osob, už museli uady\ zavést striktní regulaci. Norální obyvatelé ostrova jsou rádi, podnikatelé si začínají stěžovatz.

A podobná situace je v Říme, Benátkáxch, v Peruánském Machu Pichu, v Tadž Mahálu,. na Galápág´ách, i v Mont Everestu.

Co bude dál? Je zřejmé, že zmíněná města z turistu žijí, ale mnohde se zdá , že už je začínají pomalu nenávidět,. Více si přečtete v Květech.

 

 

 

KVĚTY- NĚJAK MNĚ PÍCHÁ NA HRUDNÍKU                        15.9.2018

Nemělů jsem žádné zdravotní potíže, jenže v sobot večer se začalo dít něco divného, srdce mi bušilo tak nahlas, ž jsem ho slyšešl. V zchrance jsem stratil vědomí. Pr jsem si jí zavolal v pul jedné ráno, operovali mně už ve čtyři. Tt popúsaol poslední minuty před čtyřdením kómatem spisovatel Michal Wieven. Naštěstí správně rozeznal, že není na co čekat a je třeba volat záchranku.

Dokázal včas rozkličkovat signály těla, který ukazují na velký problém, můž být bez přehánění otázka života a smrti.

Nemusí se samozřejmě hned jednat o akutní fatální příhodu, ale naslouchat řeči těla muže pomoci odhalit i skryté chronické nemoci, na něž by se přišlo až po návštěvě lékaře, a to bývají čqasto hodně v pokročilém stádiu.

I proto doporčuji si přečíst květy, kde najdete text s priostým, ovšem s výstižným titulkem, signály těla.

 

 

KVĚTY- CO BUDE DÁL                             9.9.2018

Jsem jaksi od přírody spíše setřílek, nerad rozhazuju, když je někde opravdu velký výprodej, nadšeně nakupuju. Jako minulí týden, když jsem si se 70 procentní slevou pořídil nůžky na plot. Ne že bych je úplně akutně potřeboval, ale ta sleva mně prostě zaujala.

Říkám si pokaždé- když mužu koupit dnes levně je to lepší, než když to zítra zdraží.

Kolega se pustil do podrobného zmapúování tuzemské ekonomické situace aby zjistil, že zlaté časy pero mnohé lidi pomalu končí. Zdraží prakticky všechno, i když zatím rostou v mnoha odvětvích platy, je ze samé podstaty fungování jisté, že pro mnohé už tak ružové vyhlídky jako třeba před dvěma lety, ani zdaleka nenastanou. K tomu všemu se pomalu přidávají i dusledky sucha, tak je dobré být na rostoucí ceny připraven. Jak? A jde to alespoň trochu? Více se dozvíte v Květech.

 

 

KVĚTY- ČLOVĚKA POZNÁŠ PODLE STŘEVA                       4.9.2018

Podle odborníku je mozek nejsložitějším objektem vesmíru. Nonstop zapnutý počítač s neomezenou kapacitou, nepřetržitě komunikující scentrální nervovou soustavou a řídící vše, co se odehrává v našem těle. Současná věda však dodpívá ke zjistění, že mozek uplně poslední slovo mít nemusíé. A obohacuje slovník o termín, druhý mozeček, který je dle soudu mnohých přinejmenším stejně duležitý jako ten první střevo.

Tak přesně takhle začíná nesmírně zajímavý text od kolegyně který se zabývá sice trochu nepopulárním, ale o to dulwžitějším orgánem. Střevo podle vědcu ovlivnuje nejen délku života, ale i naše myšlení. Více se dozvíte v květech. Přeji klidný týden.