Jdi na obsah Jdi na menu

Brno, nebo Praha?

7. 9. 2018

Původní publikace na Blog.cz: 19.11.2017, článek mírně kosmeticky upraven

Audioverze článku ZDE

Věřím, že nikomu, kdo žije v ČR, není neznámý odvěký spor mezi Brňáky a Pražáky. Přijde mi to úsměvné. Takový zmenšený nacionalismus. Když už se nebudeme hádat ve stylu - já jsem Čech, kdo je víc, (prosím o zdržení se komentářů ve stylu: já nejsem Čech, ale Moravák, držme se občanky, ano?) rozdrobíme republiku a přeneseme nevraživost na města. K čemu že je to dobré? Já to nepochopila. A nejsme snad všichni lidi?

 

Abych to uvedla na pravou míru, mě to špičkování baví, beru to jako legraci. Jenom jako legraci. A mám právo se k tomu vyjádřit, jelikož jsem žila tam i tam. Třeba minule mě kamarád pobavil, když překlep v sms zprávě kinut místo minut komentoval následovně: "Vy máte na Moravě kinuty?" Jindy mi zas bylo vytknuto, že jsem Pražačka, tak neumím chlastat. (Prostě mi občas stačí málo.) Obecně se tím vážně bavím a nijak si to neberu.

 

Problém je, že někteří moji kamarádi ano. Tudíž téměř první věc, na kterou se ptám, když se seznámím s novým Pražákem i Brňákem (včetně tzv. naplavenin - opravdu! -, tedy těch, co zde žijí, ale nenarodili se) je, jak jsou na tom ohledné této provařené averze. A trochu si hlídám jazyk, když patří do skupiny těch, co to všechno berou až moc vážně. Nepřijde vám to na hlavu? Jednou na mě kamarádka z Prahy vystartovala, že nechápe, proč se do hlavního města všichni tolik naváží. Matička Praha stověžatá, krása krás, chudáci Pražáci. Koukala jsem jako blázen. Víte, o co totiž šlo? Zveřejnila jsem totiž na FB rýpnutí do Brna, které mi ten den sdělil - tuším - můj otec. A můj kamarád Brňák, který je taky “oukej“ se vší tou nenávistí, se zasmál a komentoval to nějakou poznámkou na Prahu, aby mi vrátil míč. Čehož si všimla ona známá a začala děsně vyvádět. Bože, proč? Copak se tomu taky nemohla jen zasmát?

 

Chci podotknout (a teď nenadržuji Brňákům), že obyvatelé Brna se sami sobě (z mého subjektivního pohledu a zkušenosti) umí zasmát trochu víc. Možná je to tím, že samo město střílí do vlastních řad, a tak se musí učit brát sportovně, že v Brně mají šulina (a už dokonce dva, no fakt)! Ačkoliv Pražáci zase vedou v tom, (opět můj pohled) že hlody do moravské metropole mi přijdou zábavnější. Však mi kamarád taky řekl, že neví, kdy se za mnou do Brna podívá, protože na to musí mít dost sil, jelikož cesta do zahraničí vyčerpává. Na to se dá opáčit snad jen to, ať se nevymlouvá a nasedne do auta, páč nejkrásnější pohled na Prahu je koneckonců ve zpětném zrcátku.

 

Ale dost už kočkování. Věděli jste o tom, že dokonce existují FB stránky Pražský institut pro urážení Brna a Brněnský institut pro urážení Prahy? Nemám like ani u jedné, kdyby vás to zajímalo.

 

Všechno by bylo v pořádku, kdyby to pro některé nebylo tak stěžejní. Lidi, no tak. Uberte plyn a bavte se tím. Vždyť o nic nejde.

 

Já například zbožňuju v Brně pizzu na České, ale nejlepší kuřecí kousky snad z celé ČR mají podle mě v bistru v Praze na Zahradním Městě. Bižuterii a podobné srandy ráda kupuji v pražské pobočce Claire´s, oblečení zase zásadně v brněnských sekáčích. Mám ráda kavárnu v Brně kousek od zastávky Grohova, stejně tak jako kino v pražských Letňanech. A nesnáším Václavák stejně jako Mendlák. Co se mnou naděláte? Obě ty města mají něco do sebe.

 

Co se týče lidí ve městech, také mám svůj stereotypizující názor na základě osobní zkušenosti - pozitivní i negativní dojmy na obě strany. Ale nechci paušalizovat. Tak si ho nechám pro sebe, i když mi pár osob potvrdilo, že na tom něco je. Prostě mějte se rádi!

 

Mimochodem taková nesnášenlivost postihuje i jiná města. Třeba Pardubice a Hradec. Víte ještě o jiných? Budu ráda, když mi to pošlete jako komentář i jako soukromou zprávu autorovi. Tohle téma mě baví!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář