Jdi na obsah Jdi na menu

O maminkách z mimibazarů a ještě dál

7. 9. 2018

Původní publikace 18.11.2017

Audio verze přístupná ZDE.

První článek a hned hezky od podlahy. Myslím, že téma maminek z mimibazarů není pro nikoho velkou neznámou. Vznikla řada blogových článků na téma "jak je to strašné", "jak jsou to pitomé slepice, co by se neměly rozmnožovat" a podobně. No… souhlasím. Po přečtení některých příspěvků na oněch fórech bych nejraději skutečně zavedla něco jako rodičovský průkaz. Je trochu nelogické, že v životě potřebujete papír na kdejakou blbost (jinak ji vykonávat nemůžete) a na to nejdůležitější - výchovu dětí - vám stačí si jedno upíchnout. A teprve když je průšvih na světě, řeší to sociálka a stát. Popřípadě nic neřeší, ale z dětí vyrostou pitomci, či něco takového. Nebylo by lepší problémům předcházet? Povolit dítě jen těm, co by prošli/y? Krásná představa, že jo? Jenže také nereálná a já to dobře vím. Nejspíš by neprošla většina z nás, protože vysoké procento rodin má nějakého toho kostlivce ve skříni - strejdu opilce, tatínka s finančními problémy, maminku, co nemá ráda svojí maminku... Ale to ještě neznamená, že vychováte děti zle. A kdo by rozhodoval o tom, kdo kdy dítě mít může, a kdo ne? Takový diktát je prostě nepřípustný.

 

Takže kromě týraných a zanedbávaných dětí tu máme též mimísky maminek z mimibazarů. Přiznám se, že díky těmto ženám jsem alergická na jakoukoli zdrobnělinu od slova přítel a manžel (včetně "manžílek"), slovesa tulit se a jakékoli zkomoleniny typu těhulka. A fakticky přemýšlím, jak mohly tyto osoby přežít bez internetu, když potřebují poradit i s tím, kde se dá koupit koště, nebo s úlohou, kde mají s dítětem počítat slabiky ve slovech. Na druhou stranu informační eror se může ojediněle (to je to důležité slovo) stát každému z nás. Nedávno mi kamarád znovu připomínal, jak se počítá trojčlenka, protože ji nepoužívám a úplnou náhodou mi došlo, že už to nevím. Taková banální věc! Kamarádku jsem nedávno pro změnu zasvětila do toho, že když zapálí vonnou tyčinku, musí sfouknout onen plamen a nechat ji pouze doutnat, jinak ji skutečně shoří hodně rychle (jak se celé roky divila). A to zdůrazňuji - opravdu není nijak pitomá. Prostě eror. Jenže je to u těch těhulek, snažilek, tvořilek jen eror nebo naprostá tupost? Kdoví.

 

Na druhou stranu - je možná dobře, že tyhle fóra jsou. Aspoň si tam ty maminky vzájemně poradí. Pochybuju, že bez internetu by na tom byly líp. Nejspíš by s po pádu oteklým mimískem stejně seděli doma a váhali, jestli navštívit doktora. Takhle to nafotí a nějaká "chytřejší" maminka je rozhoupe, aby se do neoblíbené ordinace vydali. Nejspíš by i bez fóra nevěděly, která jsou vyjmenovaná slova po Z. Takhle jim to jiná maminka řekne a hurá, víc hlav víc ví a mimísek bude mít jedničku z domácího úkolu. A my ostatní se tím můžeme dobře bavit.

 

A víte, že třeba TAHLE facebooková skupina ty různé hlody tak nějak seskupuje? A že je toho moc! A navíc dělají ještě jednu záslužnější činnost - upozorňují rodiče na nevhodnost obsahu jejich veřejného profilu, či na to, že by ho aspoň měli "zesoukromničit". Což je podle mě fajn. Veřejný profil je dle mého nezodpovědnost v dnešní době, soukromí je soukromí. Pokud tam mám navíc polonahé fotky své, či totálně obnažených dětí, je to na převýchovný kurz pro dospělé. Bohužel ne všichni to chápou. Jak jednoduše se dá fotka uložit, pověsit jinam, ze statusů vysledovat pohyb a kolik je na světě pedofilů a únosců. To se nám přece nemůže stát. Jo, jo...

 

Jenže ani tato facebooková skupina není bez vady. Například ono se hrozně hezky naváží do něčeho bez kontextu, už jen proto, že to je. Přiznejme si to, ne všechny výtvory tvořilek jsou špatné. Některé jsou hodně hezké a některé prostě netradiční. A to že nám přijdou výstřední, neznamená, že je tvořilka blbka. A že si zaslouží horu výsměchu. Já měla třeba na hlavě ombre v době, kdy to ještě žádné ombre nebylo, a všichni se mohli zbláznit. A teď? Anebo zrovna vy můžete mít doma chlupaté růžové papuče s králíčkem, které byste za nic na světě nedali, ale půlce národa by to bez kontextu připadalo směšný. Je fakt, že je aspoň necpete na veřejné fórum, či FB profil.

 

Dále také situační kritika ve stylu, tak jsem dneska seděl v autobuse a byla tam maminka a... super. Pokud je to vtipné a tupé, nic proti příspěvku. Pokud ovšem kritizuje neznámou ženu, že si neumí zklidnit dítě, že bylo sprosté atd. a že je to špatná matka, tak už přestávám číst. Opět totiž chybí kontext. Co když má dítě skutečně ADHD? Nebo má za sebou žena těžký den a výjimečně nemá sílu dítě usměrnit. Co když je to dítě jindy hodné? Mám se snad bát vyjít s malou neteří ven, jen aby o mně ve slabé chvilce (bez kontextu) psali někde na netu, že jsem špatná máma, protože něco? Má se snad žena bát být matkou? Na jedné straně maminky z mimibazarů, na druhé přechytralé kritizující hyeny. Všeho moc škodí, co vy na to? Navíc nechápu trend všech nemaminek z bazárků v oné FB skupině nazývat své potomky plodem. Ehm, to je možná horší než mimísek. Snaží se to tak moc jít proti proudu zdrobnělin, že... no prostě to zní strašně. Mám doma ploda. Tak mám nazývat dítě, které devět měsíců s láskou nosím pod srdcem? Ech.

 

Poslední věc, k níž se vyjádřím, je kojení na veřejnosti. Co s tím jako máte za problém? To snad někomu vážně přijde pobuřující, když žena vytáhne prso, aby nakojila dítě? On to snad někdo považuje za eroticky nevhodné? Když těch pár sekund, než strčí bradavku do úst kojenci, nevadí ženě, proč by mělo nám? Chce nakrmit dítě, ne si hrát na modelku z Playboye. To fakt nevidíte rozdíl? Navíc některé moderní podprsenky jsou tak malé, že vlastně zakrývají jen okolí bradavek. Extravagantní móda, ale je. Tudíž pobuřující na prsou jsou vlastně odhalené bradavky. Ty ovšem odhalené nejsou, když je miminko schová do úst. Tedy - kde je problém? A jsem radši, když maminka v tramvaji dítě kojí, než aby plakalo celou cestu.

Text převzat a mírně upraven odsud.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář