Jdi na obsah Jdi na menu

Jak jsem zjistila, že jsem zkažená a skončím v pekle

14. 9. 2018

Původní publikace: 7. 8. 2018

 

Dnes dopoledne mě vzbudí telefon. Volá kamarádka.

"Neuvěříš, co se mi včera stalo!" hlásí.

Tuším dopředu, že budu koukat, tak mlčím a u toho zvažuji, co si dám k snídani.

"Stojím ti takhle u Billy, tam přijdou dvě holky a kluk a on je ten hlídač nepustil dovnitř."

"Proč?" ptám se nechápavě.

"Protože ten kluk byl nahoře bez a holky měly ke kraťasům vršek od plavek!"

"V tom vedru je to snad logické, ne?" stále nerozumím situaci.

"Prý je tam nepustí dřív, než se slušně oblečou…"

"Na vršku od plavek je něco neslušného? Navrch v tomhle počasí?"

Úplně si představuji, jak kamarádka bezradně krčí rameny.

"Ale asi je to v Bille normální. Přítel říkal, že se mu to taky stalo, ale v úplně jiném městě," dodává vzápětí.

Nakrčím obočí. "To mají v Bille dress code, o kterém nevím?"

"Nejspíš… příště tam radši půjdu rovnou ve velké večerní, kdyby náhodou…" pomalu to uzavírá a obě se smějeme.

 

Přijde mi to nepochopitelné a hlava se to pořád snaží nějak přebrat. V tomhle vedru někomu vadí holka s vrškem plavek a kluk nahoře bez? Jsem z toho celá tumpachová a ptám se později kamaráda, co si o tom myslí.

"No já bych teda bez trička do obchodu nešel, vždyť je to neslušný! Mezi lidi…" překvapí mě svou odpovědí.

"V tom vedru?" pípám zaraženě, připadám si jako ohraná deska a myslím na všechny dělníky na stavbách, muže obdělávající zahradu… a vůbec všechny ty zástupce opačného pohlaví, co jsem za svůj život potkala bez trička. Proč by se v něm měli pařit?

"Zrovna včera," doplňuje naši debatu historkou, "do šaliny vlezl chlap bez trička se třemi dětmi. To se jako do toho MHD nemohl obléct? Když jde mezi lidi? Kazí to těm dětem morálku!"

Po poslední větě se nějak nemůžu vzpamatovat. Cože? Chlap bez trička kazí dětem morálku? Chlap bez trička by neměl v létě vstoupit do městské hromadné dopravy? Vždyť je léto a vedro a… Myslím na to, když já popadla kraťasy, vršek od plavek a jela tak v létě autobusem. Měním však téma.

"Fajn ale vysvětli mi, co je špatného na tom, chodit v létě mezi lidmi v plavkách, když na koupališti to nikomu nevadí?"

"Koupaliště je na plavky vhodné prostředí, tam se to očekává…"

"A mimo koupaliště jsou plavky pobuřující? Stejně jako chlap nahoře bez?" ptám se nevinně, jestli jsem to správně pochopila.

Výmluvně mlčí. Jsem šokována. A nervózně si popotahuji elastické šaty, jejichž horní konec neustále odhaluje okraje mé černobílé podprsenky.

Kamarád se směje: "U tebe mi to nevadí."

"Jo tak nevadí," směju se pro změnu já a přemýšlím, co mám po tom Seladonovi hodit. "Když už, tak měř všem stejným metrem, laskavě," uzemním ho a - asi aby nebyla nuda - šaty stahuju zase dolů, protože se mi roluje sukně, ach jo, naštěstí ne moc.

 

Připadám si najednou děsně amorální. Chci říct… počítám s tím, že pro homofoby jsem nemorální, jelikož mi jiná orientace absolutně nevadí (zde), s tím se dokážu vyrovnat. Počítám s tím, že pro radikální křesťany jsem nemorální, protože nevěřím na sex před svatbou (tady). A pro část společnosti určitě také proto, že nerozumím tomu, co je špatného na kojení na veřejnosti (tu). Vždyť tam nejde o erotiku, dítě má hlad. A bradavka zmizí v puse kojence do pár vteřin… Ale že si budu někdy připadat nemravně, protože si chci v létě v plavkách, když je vedro, skočit koupit nanuk, to by mě nikdy v životě nenapadlo. Ale spočtu-li to všechno dohromady a přidám k tomu fakt, že v sandálech nosím ponožky, protože mám prostě nerada pásky na holé kůži a bez ponožek se jednoduše necítím ok, došla jsem k jedinému možnému závěru.

Jsem zkažená. A jednou skončím v pekle.

 

Editováno 8. 8. 2018:

Rozhodla jsem se ještě doplnit důvody, které mě vedou k tomu, že nerozumím, co je na plavkách a mužích nahoře bez v létě pohoršujícího. Odmala jsem vyrůstala v tom, že plavky jsou normální kus oblečení. Nikdo mi to nemusel říkat, nikdo mě špatně nevychoval. Jen zcela logicky plavky musely být normální kus oblečení, když se v nich můžeme pohybovat u vody mezi tisíci cizích lidí. Pokud by mi někdo jako malé řekl, že nosit plavky mimo areál s vodní plochou je neslušné, ba přímo pohoršující, nebudu chtít, aby mě v něčem takovém viděl jakýkoliv cizí člověk. A pokud je slušné nosit plavky u vody, kdy na mě zírá milion cizích očí, tak nerozumím tomu, proč by se na mě stejné oči nemohly dívat třeba v parku nebo v obchodě. Jednoduše řečeno - buď plavky neslušné jsou, v takovém případě ale nechápu, proč by mě v nich měl někdo okukovat byť jen u bazénu, protože je přece do prčic jedno kde, když jsou neslušné. Za takových okolností ovšem všechny svoje plavky spálím. A už si žádné nikdy nevezmu na sebe. A veřejným koupalištím se vyhnu obloukem, protože je to vlastně taková pokrytecká Sodoma Gomora. U vody na mě čumte v něčem, v čem se jinak stydím chodit po ulici, abych nebyla za nemravnou. Aha. Anebo je to prostě letní kus oblečení. A pokud nevadí chodit v něm před cizími lidmi u vody, tak mi hlava nepobírá, proč by to měl být problém třeba v parku nebo ve městě. Plavky jsou pořád plavky a cizí lidi jsou pořád cizí lidi.

 

A co se polonahých mužů týká, vzhledem k tomu, že nemají prsa, která by schovávali do podprsenek jako my ženy, ani nic jiného tam neschovávají, přijde mi pánský na hrudník úplně stejný jako levá ruka. A pokud jde o tričko, možná se do něj vsakuje pot, ale já nerozumím ani tomu proč by mi měl vadit přiměřeně se potící člověk. Pokud to z něj nelije jako z Niagarských vodopádů, je to běžná lidská tělesná funkce, stejně jako když si člověk krkne nebo prdne. Pokud to nedělá půl hodinu v kuse, rozhodně mě to nepohorší. A vzít-li si tričko, nebo nikoli, bych nechala otázkou volby daného muže, v čem se cítí lépe. Pokud bez trička, tak ať.

 

Poznámka na okraj: kamarád po tomto mém vysvětlení prohlásil, že na tom něco je. A prý je pro něj odteď polonahý chlap úplně normální věc. A prý mi dá vědět, kolik ji dneska potkal. Haha.

 

A jak se na letní dress code díváte vy?

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář