Čekanka
Čekanka obecná (Cichorium intybus) je známou léčivou rostlinou a také zemědělskou plodinou.
Rozlišujeme planou formu s modrými a někdy také bílými květy, který vytváří silný, kůlovitý kořen.
Dále je známá kulturní forma, jenž se štěpí na dva typy - kořenový a listový.
Kořenový byl široce pěstován k výrobě náhražky kávy a také kávové přísady-cikorky.
Listový typ je dnes hojně pěstován na urychlení ,,čekankových puků", z nichž se připravují lahůdkové a zdraví prospěšné saláty.
Pro bylinkářské využití se používá výhradně planá forma.
U nás ji nacházíme na mezích, polích, na okrajích lesů, ale i v městské zeleni. Sbírá se především kořen, ale také list a nať během začátku kvetení rostliny, někdy též samotný květ.
Kvetoucí nadzemní část lodyhy odřezáváme srpem nebo nožem asi 5 cm nad zemí. Průměr lodyhy nesmí být větší než 5 mm. Suší se ve stínu v tenké vrstvě. Kořen se sbírá v září a říjnu vyrýváním ze země. Potom se omyjí, vykartáčují, zbytky lodyh se odříznou a podélně rozříznou. Suší se ve stínu. Obě drogy je dobré dosušit umělým teplem do 45°C. Správně usušená droga při ohýbání slyšitelně praskne.
Rostlina obsahuje hořčiny lactucin a lactupikrin, kumarinový glykosid cichorin a intybin, dále cholin, slizy, třísloviny, pryskyřice, minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík a železo, křemík. V kořeni je značné množství inulinu. Rostlina roní bílou mléčnou šťávu. Používá se jako hořký prostředek, příznivě působí na činnost zažívadel, usnadňuje stolici. Mírně povzbuzuje vylučování žluče, moče i potu, podporuje výměnu látkovou. Zmírňuje záněty, posiluje nervy. Působí ochranně na játra, slezinu, slinivku břišní a ledviny.
Nejčastěji je doporučována pro povzbuzení činnosti žaludku a střev při nechutenství, katarech zažívacího ústrojí, nedostatečném vylučování žluče, ale i proti překyselení žaludku a pocitu tlaku v podžebří. Je tedy prospěšná při vředové chorobě. Působí výrazně protizánětlivě. Této vlastnosti se využívá i v oblasti dýchacích cest, kde napomáhá odkašlávání.
Pro zmírnění zánětu spojivky oční se používá odvar z květů, nejlépe ve směsi s měsíčkem a chrpou nebo světlíkem - k proplachům nebo obkladům.
Zentrich doporučuje večerní pití čaje z čekanky proti náhlému probuzení v noci a neklidnému spánku.
Páter Kneipp zařadil čekanku, spolu s kopřivou, třezalkou, řebříčkem a šalvějí mezi vynikající čistící prostředky a k používání proti ,,jarní únavě".
Lze ji použít i při oslabení při stresu a v rekonvalescenci po žloutence.
♦Odvar pro bolavé klouby: používají se, nejlépe čerstvé, promnuté nebo naklepané a ponorem spařené listy při otocích kloubů, dnavých a revmatických potížích. Obklad se mění 2-3 x denně, nemá vychladnout, je nutno jej zabalit.
♦Odvar pro voňavý dech: 3 díly kořene čekanky, 2 díly šalvěje a 1 díl fenyklu. Jedna polévková lžíce směsi se 10 minut povaří ve 250-300 ml vody, 20 minut se louhuje. Ráno a večer se požije ke kloktání a k masážím dásní, během dne k proplachování dutiny ústní. Zentrich pro stejnou indikaci doporučuje pití odvaru ze 20 g čekanky v 500 ml vody. Droga se dá do studené vody, přivede k varu, odstaví na 15 minut pod pokličkou. Pije se sklenku před každým jídlem pod dobu 3 týdnů.