Oves
Oves setý (Avena sativa)
Pochází z východní Evropy, jeho pravděpodobnou vlastí je však Mongolsko a severní Čína.
Byl vyšlechtěn z trav a u nás se pěstuje v mnoha odrůdách.
Obilky a sláma se získávají pokosením v době zralosti, výmlatem a dosušením jak obilek, tak i slámy.
Pro léčebné účely je lepší sklízet oves v tzv. mléčné zralosti, což je asi 14 dní před zralostí tržní.
Suchá droga se přechovává v papírových nebo jutových pytlích.
Oves je vynikajícím prostředkem posilujícím pro nemocné a rekonvalescenty, ale i vzpruhou při duševní skleslosti, únavě a duševním vyčerpání.
Rovněž se užívá při depresích, melancholii a při onemocněních souvisejících s postižením nervového systému, např. při roztroušené skleróze či pásovém oparu.
Pro obsah slizu se užívá k ochraně sliznic při chorobách trávicího traktu, zvláště tlustého střeva a žaludku.
Odvar se též podává jako podpůrný prostředek při zánětu slinivky břišní.
Mírně snižuje vysoký krevní tlak, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a u diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi.
Ovesná sláma se využívá formou odvaru hlavně ke koupelím, které jsou výborným prostředkem při revmatismu, dně, chorobách ledvin, urolitiáze, jaterních chorobách, svalové únavě, nervové vyčerpanosti a tělesné slabosti.
♦Lázeň: 500 g ovsa a 500 g drobně řezané ovesné slámy vaříme 30 minut v hrnci vody. Poté přecedíme do lázně. Doba koupele 15 minut. Neutíráme se, zabalíme se do prostěradla a 30 minut zůstaneme ležet pod přikrývkou. Lázeň bereme denně při špatném krevním oběhu, kloubním revmatismu, ledvinovém písku a tělesné slabosti.
♦Nálev z ovesné slámy: 2 lžíce drobně nakrájené ovesné slámy zalijeme 0.5 l vody a vaříme 30 minut. Potom slijeme a ochutíme 2 lžícemi medu a citronem. Pije se proti kašli.
♦Ovsovka podle faráře Petra Mikeše z Čestic: 1 l ovsa dokonale propereme a přelijeme 1.5 l vody. Vaříme tak dlouho až zbude 1 l odvaru, potom scedíme a do chladnoucího odvaru přidáme 2 polévkové lžíce medu a po 2 lžících čerstvé šalvějové nebo jitrocelové šťávy, případně po 3-4 lžících koncentrovaného odvaru uvedených drog. Pak slijeme do láhve a pijeme 2 x denně asi 160 ml mírně přihřátého nápoje, uchovávaného v chladu. Nápoj se smí skladovat v chladničce max. 3 dny, potom se musí připravit nový. Ovsovka působí příznivě při neuróze a při infekčních chorobách podporuje vlastní obranné síly organismu.
Vedlejší účinky: jeho nevýhodou je, že je kyselinotvorný, neboť obsahuje kyselinu šťavelovou.
Tato v organismu tvoří, spolu s vápníkem, nerozpustné šťavelany, které jsou v lepším případě z těla vylučovány, v horším případě se usazují v kloubech a způsobují jejich bolestivost, případně mohou vyvolávat žaludeční potíže.
Varem se obsah šťavelanů podstatně snižuje.