Absint (Artemisia absinthum)
Pelyněk pravý (Artemisia absinthum)
Roste po celé Evropě, v severní Africe a západní Asii. Zavlečen byl také do Ameriky a na Nový Zéland. U nás roste na pastvinách, na rumištích, u cest a plotů v blízkosti sídlišť. Pro farmaceutické účely se pěstuje.
Pelyněk patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Cestovatelé si brávali s sebou snítky pelyňku, neboť se věřilo, že tato rostlina chrání před uštknutím.
Sbírá se pouze olistěný vrchol rostliny v délce 20-30 cm, o průměru lodyhy do 5 mm, na začátku květu, od června do srpna. Suší se ve stínu na vzdušných místech ve vrstvě maximálně 10 cm vysoké, nebo ve svazečcích zavěšených na provaze. Při umělém sušení by neměla teplota překročit 40°C a když je sušení skončeno, je nutné sušárnu dobře očistit, aby hořčina z pelyňku neznečistila jinou drogu.
Pelyněk je vynikajícím lékem při žaludečních, střevních a žlučníkových chorobách. Zvyšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zabraňuje nadýmání. Podporuje činnost žláz, zvláště hormonálních. Nálev použitý zevně pomáhá při napadení parazity, jako je svrab. Nejčastěji se aplikuje formou čaje nebo tinktury. Nesmí se používat dlouhodobě ani předávkovat, neboť obsahuje jedovatý tujon. Následek otravy jsou poruchy centrálního nervstva, ztráta intelektu až zblbnutí.
♦Čaj: 1 čajovou lžičku pelyňku přelijeme šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a potom scedíme. Užíváme 3 x denně 3-4 lžíce velmi teplého čaje při žaludečních potížích, poruchách trávení a k uvolnění křečí.
♦Tinktura: 50 g sušené natě pelyňku přelijeme 500 g 60% lihu a necháme macerovat 14 dní v teple. Poté scedíme, nať vylisujeme a vše přefiltrujeme. 20-30 kapek tinktury dáme do 1/2 skleničky vody, promícháme a po hltech vypijeme.
♦Víno: Do 1 l přírodního červeného vína dáme 10 g čerstvých rozsekaných pelyňkových listů. Necháme macerovat 4 dny při pokojové teplotě 20°C. Poté scedíme, dáme do lahví, zazátkujeme a necháme 3 měsíce v chladu a temnu. Malá sklenička před každým jídlem uklidňuje nervózní žaludek.