Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - evangelický kostel a hrobka rodiny Wetekampovy

Evangelický kostel v Hlučíně byl postaven v roce 1862. Stavební místo pro stavbu kostela a hřbitova v Hlučíně daroval dne 13. února 1859 krajský ranhojič Werner z Dlouhé Vsi, který byl kurátorem evangelické církve na Ratibořsku. Dřevo ke stavbě kostela daroval Wilhelm Wettekamp, ředitel Rotschildových statků v Šilheřovicích. Stavbu řídil krajský přednosta Selchov, představitel ratibořského kraje. Na stavbu přispěli domácí evangelické víry, Nadace Gustava Adolfa, centrální spolek v Lipsku a Spolek panen v Ratiboři, který přispěl finančními prostředky na zhotovení oltáře. Stavbu kostela provedl stavitel Gloger z Chuchelné, kameník Arnošt z Koblova a tesařský mistr Wanjura z Hlučína. Varhany do kostela dodala firma Otto Müller z Vratislavi a kostelní zvon darovala evangelická církev z Dortmundu.

article preview

Na jaře jednoho roku jsme využili lákavé nabídky našeho oblíbeného slevového portálu a zakoupili jsme si pobyt v penzionu Kamenec, nacházející se v Jilešovicích nedaleko města Hlučín. Termín jsme si vybrali na polovinu června, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát počasí, což se nám nakonec splnilo. Dokonce až příliš, protože třicetistupňová vedra jsme si opravdu nepřáli, ale na druhou stranu nepršelo ani jeden ze tří dnů, takže jsme stihli navštívit všechna místa, které jsme měli v plánu. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotné město Hlučín a jedním z našich cílů byl krásný evangelický kostel u autobusového nádraží. Naše stříbrné autíčko jsme zaparkovali na Mírovém náměstí a ulicemi Pode zdí a Úzká jsme po chvilce došli na autobusové nádraží plné lidí, čekajících na svůj spoj.

Hlučín - Evangelický kostel - pohled z autobusového nádraží Hlučín - Evangelický kostel - celkový pohled 

Nás však zajímala krásná církevní stavba, postavená v 19. století z režných cihel a tak jsme se k ní neprodleně vydali. Evangelický kostel jsme měli již na dohled, takže jsme k němu brzy dorazili a zahájili jeho obhlídku. Nejprve jsme shlédli zadní část svatostánku se sakristií, nad kterou jsme spatřili trojici podlouhlých oken vedle sebe, přičemž to prostřední bylo delší než dvě sousední. Zajímavé byly rovněž okna, jenž byly vyrobeny z barevného skla, zasazeného do olova. Když jsme pak kostel na půdorysu kříže obešli kolem dokola, všimli jsme si toho, že všechny čtyři strany stěn kostela byly naprosto shodné. Na střeše jsme spatřili jehlancovou polygonální věžičku zakončenou křížem, ale nejvíce se nám líbily stupňovité štíty, jenž byly zdobeny otvory ve tvaru křížů.

Hlučín - Evangelický kostel - hřeben střechy Hlučín - Evangelický kostel - celkový pohled

Když jsme stanuli u čelní strany svatostánku, zamířili jsme ke vchodu. Dvoukřídlé vstupní dveře, v jejichž horní části byl světlík zdobený kruhy, však byly zamčené, takže jsme bohužel neviděli interiér kostela s dřevěným stropem. Když jsme si kostel obhlédli, seznámili jsme se z jeho historií, která se začala psát roce 1862, kdy byl postaven z podnětu hlučínských evangelíků, kteří chtěli mít vlastní kostel, který jim patřil až do roku 1995. Dočetli jsme se, že tehdy evangelíci svůj svatostánek předali městu Hlučín, protože se jim nedostávalo finančních prostředků k nezbytným opravám. V letech 1996 - 2001 probíhala na kostele rozsáhlá rekonstrukce a možná i díky tomu se nám moc líbil. V době naší návštěvy byl využíván městem pro pořádání hudebních koncertů či výstav uměleckých děl.

Hlučín - Evangelický kostel - čelní pohled Hlučín - Evangelický kostel - celkový pohled

Když jsme dočetli poslední řádky z historie evangelického kostela, jenž byla pěkně popsána na informační tabuli, nastal čas zjistit potřebné údaje pro odlovení keše. Museli jsme znovu obejít kostel, správně spočítat některé jeho prvky a zbytek nastudovat na zmíněné informační tabuli. Během hledání faktů jsme se vlastně pohybovali po starém hřbitově, který býval uzavřen bránou a zdí, nicméně v roce 1965 byl hřbitov zrušen a zeď s bránou zbourána. Ze hřbitova se zachovala hrobka rodiny Wetekampovy, k níž jsme se vzápětí vydali, abychom získali další údaje pro vyluštění keše. Když jsme k ní dorazili, před námi stála malá empírová stavba čtvercového půdorysu z kamene, kterou si nechal postavit roku 1898 Vilém Wetekamp jako rodinné pohřebiště. Vilém Wetekamp byl vrchním účetním Rothschildových statků, vedl pokladnu při stavbě evangelického kostela a sám se na ní také aktivně podílel.

Hlučín - Evangelický kostel - celkový pohled Hlučín - hrobka rodiny Wetekampovy

V hrobce byli pohřbeni celkem čtyři členové tohoto rodu, ale dovnitř jsme se nedostali, takže jsme shlédli hrobku alespoň zvenku. Na fasádě bez omítky nás zaujaly ozdobné bosáže a na hlavním průčelí jsme spatřili trojúhelníkový štít s velkou reliéfní hlavou anděla. Na vrcholu kopulovité střechy jsme si pak prohlédli sochu ženy s vavřínovou ratolestí. Když jsme si prohlédli hrobku alespoň z venku, vrátili jsme se na náměstí, na němž jsme našli spoustu zajímavých domů a dalších zajímavostí. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si  v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme poznávali město Hlučín a okolí a dozvíte se víc. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě severní části naší malé republiky, která turistům nabízí poměrně velký počet zajímavých cílů, od přírodních krás až po architektonické skvosty ve městech.

Hlučín - hrobka rodiny Wetekampovy Hlučín - hrobka rodiny Wetekampovy

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_evangelicky_kostel/

Historie :

Evangelický kostel v Hlučíně byl postaven v roce 1862. Stavební místo pro stavbu kostela a hřbitova v Hlučíně daroval dne 13. února 1859 krajský ranhojič Werner z Dlouhé Vsi, který byl kurátorem evangelické církve na Ratibořsku. Dřevo ke stavbě kostela daroval Wilhelm Wettekamp, ředitel Rotschildových statků v Šilheřovicích. Stavbu řídil krajský přednosta Selchov, představitel ratibořského kraje. Na stavbu přispěli domácí evangelické víry, Nadace Gustava Adolfa, centrální spolek v Lipsku a Spolek panen v Ratiboři, který přispěl finančními prostředky na zhotovení oltáře. Stavbu kostela provedl stavitel Gloger z Chuchelné, kameník Arnošt z Koblova a tesařský mistr Wanjura z Hlučína. Varhany do kostela dodala firma Otto Müller z Vratislavi a kostelní zvon darovala evangelická církev z Dortmundu. V roce 1947 byla do kostela zavedena elektřina, postaven komín k jeho vytápění a provedena jeho vnitřní výmalba. O rok později provedl opravu rozbitých oken místní sklenář Štěpán Gruň a roku 1949 byly opraveny varhany a střecha kostela. 

V roce 1965 došlo ke zrušení hřbitova u kostela a od té doby jej užívala Českobratrská církev evangelická spolu se skupinou věřících z Bratrské jednoty baptistů a Čs. církve husitské. V roce 1995 stavbu evangelíci předali 
městu Hlučínu, protože se jim nedostávalo finančních prostředků, potřebných k nezbytným opravám. Dne 8. 6. 1995 prohlásilo Ministerstvo kultury České republiky Evangelický kostel v Hlučíně za kulturní památku. Od roku 1996 do roku 2001 probíhaly na kostele rozsáhlé stavební opravy financované městem za spoluúčasti státu a pod dozorem památkového ústavu. Objekt je v současné době začleněn do Kulturního centra Hlučín a využíván především pro pořádání hudebních koncertů či výstav uměleckých děl.

Historie čerpána z webu

http://www.opavske-slezsko.cz/

Město Hlučín je držitelem turistické známky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 436603
Měsíc: 15904
Den: 589