Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhledny na Moravě

Příspěvky

Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna

Jurkovičova rozhledna byla postavena na okraji Rožnova pod Radhoštěm, konkrétně na Karlově kopci nad Valašským muzeem v přírodě. Plány na stavbu rozhledny vytvořil Dušan Jurkovič již roku 1896 pro Turistický spolek ve Valašském Meziříčí a vyhlídková věž měla stát u obce Brňov. Podle původního návrhu zpracoval o více než 110 let později architekt Závada nový plán, když iniciátorem stavby Jurkovičovy rozhledny bylo město Rožnov pod Radhoštěm, které se snažilo o obnovu starých promenádních chodníčků zaniklých lázní, jež se vinuly okolo dnešního areálu Valašské dědiny, jedné z expozic Valašského muzea v přírodě. Výstavba začala v říjnu 2010, dokončena byla v prosinci 2011 a slavnostní otevření proběhlo 28. dubna 2012. Betonová podezdívka je obložena kamenem, na dřevěné části bylo použito dřevo buku, smrku a jedle. 

 
29. 11. 2023 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Budišov nad Budišovkou - rozhledna Halaška

Rozhledna Halaška byla postavena v letech 2020 – 2021 na vrcholu kopce Kopřivná severozápadně nad městem. Přístup k ní vede nejprve po červené značce k rozcestí U Křížku a pak vlevo neznačenou cestou vzhůru k vrcholu, je dlouhá asi 3,5 km a využít ji mohou pouze pěší a cyklisté. Volně přístupná rozhledna je téměř 30 m vysoká a na její vyhlídkovou plošinu vede 153 schodů. Sedmipatrová stavba s průhlednou střechou má čtvercový půdorys a skládá se ze čtyř hlavních ocelových profilů a plechů s ocelovým schodištěm s roštovými stupni. Vyhlídková věž byla pojmenována Halaška na počest budišovského rodáka, astronoma, pedagoga, matematika a přírodovědce Františka Ignáce Kassiána Halašky (1780-1847).

 
9. 7. 2023 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Brno - rozhledna Holedná

Vyhlídková věž Holedná byla postavena v roce 2020 nad brněnskými čtvrtěmi Jundrov a Komín a tehdy se stala nejvyšší rozhlednou na území Brna. Původně zde měla stát dvacetimetrová věž ze dřeva, ale protože hrozilo, že by stavbu brzy přerostly stromy, návrh byl architekty přepracován. Odvedli dobrou práci, jelikož pár měsíců po výstavbě Holedná zvítězila v anketě rozhledna roku. Ocelová pozinkovaná rozhledna je více než 35 metrů vysoká a na vyhlídkovou věž vede 208 roštových schodů. Rozhledna a její konstrukce má připomínat kmen dubu a je volně přístupná oborou se zvířaty, která se stala oblíbeným výletním místem obyvatel Brna.

 
22. 5. 2023 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Hýsly - rozhledna Súsedská

Betonová rozhledna Súsedská vyrostla u návrší Chrástky mezi obcemi Hýsly, Žádovice a Ježov v roce 2021. Původním iniciátorem stavby byla obec Hýsly, na jejímž severním okraji stávala od roku 2006 rozhledna nazvaná Johanka. Když musela být v roce 2016 z důvodu nevyhovujícího stavu její dřevěné konstrukce demontována, rozhodli se představitelé obce pro výstavbu nové rozhledny z odolnějších materiálů, což vyžadovalo zajištění nemalých finančních prostředků. Z toho důvodu spojily své síly obce Hýsly, Ježov a Žádovice a o stavbu rozhledny začaly usilovat v rámci společného Svazku obcí Mikroregionu Podchřibí. V květnu 2019 byl na místě budoucí rozhledny základní kámen, ale vlastní stavba začala až o dva roky později a na podzim byla věž s názvem Súsedská dokončena. 

 
15. 12. 2022 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Zašová - rozhledna Zašovka

Dřevěná vyhlídková věž byla postavena v roce 2010 na okraji obce Zašová v rámci ekologického projektu, financovaného zejména z Regionálního operačního programu Střední Morava, ze státní pokladny a z rozpočtu obce Zašová. Věž vysoká pouze 7 metrů se tak stala součástí nově založeného parku u místního hřbitova, kde byly vysázeny i tradiční valašské jadernice. V parku byl v rámci projektu postaven odpočinkový altán, upraveno veřejné prostranství a došlo také k osázení zelené plochy. Rozhledna je volně přístupná, na plošinu ve výši 2,5 metru vede 10 schodů.

 
25. 4. 2021 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 2

Přítluky - rozhledna Maják

Typizovaná stavba dřevěné rozhledny s ocelovými prvky, jejíž starší sestry už po Česku na několika místech stály, vznikla ze společné iniciativy obcí Přítluky, Zaječí a Rakvice s pomocí evropských dotací na výrazném vrchu mezi jmenovanými obcemi. Stavba probíhala na jaře 2012 podle projektu arch. Antonína Olšiny a k jejímu oficiálnímu otevření pro veřejnost došlo 5. července téhož roku. Rozhledna je vysoká 27,6 m a má vyhlídkovou plošinu ve výši 21 m nad povrchem země. Je trvale volně přístupná po kovovém vřetenovém schodišti se 105 schody. Poskytuje výhled zejména k východu na Bílé Karpaty, k jihu pak na Pálavu, vodní dílo Nové Mlýny, Lednicko-valtický areál a dále do Rakouska.

 
18. 3. 2021 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Bořetice - rozhledna na Kraví hoře

Rozhledna Kraví hora stojí mezi obcemi Bořetice a Němčičky na Břeclavsku, kousek za hranicemi Svobodné spolkové republiky Kraví hora v nadmořské výšce 272 metrů. Dřevěná rozhledna byla postavena v roce 2006 místními řemeslníky na památku vítězství obce Bořetice v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2005. Na vyhlídkovou plošinu patnáctimetrové čtyřpatrové rozhledny nacházející se ve výšce 12 metrů nad zemí vede celkem 65 schodů. K rozhledně je možné se dostat po cestě mezi vinnými sklípky od bořetického hotelu Kraví Hora a je volně přístupná.

 
17. 3. 2021 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Těšánky - rozhledna Zdenička

Dřevěná vyhlídková věž s názvem Zdenička vznikla nedaleko vesničky Těšánky spolu s dalšími stavbami v jejím okolí v letech 2010 - 2012. Své jméno rozhledna získala po mamince jednatele firmy Grunt Galatík paní Zdeňce Galatíkové, která s velkým zájmem stavbu rozhledny sledovala, ale zemřela před jejím dokončením.

 
14. 3. 2021 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Velké Pavlovice - rozhledna Slunečná

Rozhledna Slunečná byla postavena roku 2009 mezi vinicemi kilometr východně od Velkých Pavlovic v nadmořské výšce 225 metrů. Stala se součástí turistického areálu s dalšími dvěma stavbami stylizovanými do podoby typických jihomoravských vinných sklípků. V menší budově se nachází sociální zařízení, druhá nabízí drobné občerstvení, prodejnu suvenýrů, razítkovací místo. K rozhledně je možné se dostat po cestě mezi vinohrady - odbočce se silnice spojující vinařské obce Velké Pavlovice a Bořetice. Rozhledna samotná je volně přístupná a to zdarma. Občerstvení se suvenýry je otevřené hlavně o víkendu, přes prázdniny častěji a to v případě hezkého počasí.

 
8. 3. 2021 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Hostýn - rozhledna císaře Františka Josefa I.

U příležitosti čtyřdenních manévrů rakousko-uherské armády navštívil Svatý Hostýn 1. září 1897 vzácný poutník - císař František Josef I., který podepsal zakládající listinu rozhledny, dotkl se základního kamene, jenž byl ještě téhož dne posvěcen Dr. Antonínem Cyrilem Stojanem a vsazen do zdi kaple. Celou stavbu kaple a rozhledny provedl architekt podle návrhu a představ P. Cibulky a celkový náklad činil asi 18 tisíc zlatých. Půdorys rozhledny tvoří dva nestejně velké kruhy zdiva z tvrdého hostýnského kamene. Větší půdorys má průměr kolem sedmi metrů, menší asi tři metry. Tloušťka zdiva je 70 cm až jeden metr. Vchod na rozhlednu je ze severní strany, kde je umístěno točité železné schodiště vedoucí do místnosti prvního hostýnského muzea a dále na vyhlídkovou terasu, která byla původně otevřená. Výška zděné části rozhledny byla 12,10 m.

 
31. 1. 2021 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 432046
Měsíc: 15463
Den: 524