Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 156 : ZOO Brno

ZOO v Brně bylo založeno roku 1937 jako Zoologický koutek v Kounicově ulici, ale již o čtyři roky později byl zlikvidován z nařízení protektorátních úřadů. Po skončení druhé světové války spolek obnovil činnost a hledal místo, kde by mohla vzniknout nová zoologická zahrada. Nakonec bylo vybráno území kopce Mniší hora, kde kromě zoo vznikla také botanická zahrada. Slavnostní otevření expozic proběhlo roku 1953, ovšem první pavilon byl postaven až o tři roky později. Jednalo se o vivárium s 26 nádržemi pro ryby, obojživelníky a plazy. Následujícího roku se botanická zahrada odstěhovala a zoologická část se tak mohla dále rozšiřovat. Jako první byl vybudován medvědinec, v letech 1964 – 1965 dva pavilony pro opice a roku 1972 pavilon exotických plazů. V roce 1993 bylo brněnské ZOO přijato do Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

article preview

TZ 156 : ZOO Brno

Brněnskou zoologickou zahradu jsme poprvé navštívili na začátku října 2007. Přijeli jsme sem autem Hyundai Lantra, které jsme nechali stát až do večera na neplaceném parkovišti u ZOO. Pak jsme šli k pokladně, kde jsme dostali razítko do památníku a koupili kombinovanou vstupenku pro ZOO, jízdu tramvají a plavbu lodí po Brněnské přehradě na hrad Veveří a zpět. Potom nám už nic nebránilo, abychom se pustili do prohlídky ZOO, která je položena ve svahu Mniší hory. Kousek za pokladnami jsme narazili na první expozici s názvem Tygří skály s řadou útesů, vodopádů a jezírek, která se nám líbila nejvíc zde všech výběhů. Bohužel se v areálu nacházelo ještě několik klecí s rezavými mřížemi, které působily opravdu strašidelně. Když jsme si zahradu prošli, minuli jsme naše auto na parkovišti a vydali se na tramvaj, kterou jsme odjeli do přístavu na Brněnské přehradě a následně jsme se přepravili lodí na hrad Veveří.

Od premiérové návštěvy brněnské zoologické uběhlo 16 let, když jsme do areálu na Mniší hoře zavítali podruhé, abychom se seznámili se změnami, jimiž za ty roky ZOO mezitím prošla. Do Brna jsme tehdy sice přijeli vozem stejné korejské značky, ovšem zelený sedan jsme již vyměnili za černé SUV, které jsme zaparkovali na náměstí 28. dubna a prohlédli si zdejší kostel. Jelikož areál zoologické zahrady odtud ležel nedaleko a v kalendáři se psal květnový státní svátek, trochu jsme se obávali, že nebudeme mít kde zaparkovat a proto jsme se rozhodli vydat se do ZOO pěšky. Když jsme přišli na staré známé parkoviště u hlavního vstupu, koupili jsme si přes mobil vstupenky a vyrazili po stoupajícím chodníku k prvním expozicím. Za ty roky se toho hodně změnilo k lepšímu, ale nemile nás překvapilo mnoho výběhů v úpravě, takže v nich nebyla zvířata. V ZOO se ve státním prosluněném svátku procházelo plno lidí, takže jsme nechápali, proč bylo mnoho stánků s občerstvením zavřených. Zlepšení tedy bylo jen mírné a tak jsme za kapličkou v Kníničkách odjížděli znovu poněkud zklamáni.

Návštěvy : 6.10.2007, 8.5.2023

Další informace najdete zde :

Zoologická zahrada Brno

Jak jsme se z brněnské ZOO přepravili lodí na Veveří - článek se připravuje

Jak jsme byli po druhé návštěvě brněnské ZOO opět zklamáni

Současná verze TZ 156 získána 11.9.2017 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 156 ZOO Brno 3. verze 

Druhá verze TZ 156 získána 11.4.2013 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 156 ZOO Brno 2. verze

První verze TZ 156 získána 6.10.2007 v pokladně ZOO Brno

Turistická známka 156 ZOO Brno 1. verze

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 21
Celkem: 441257
Měsíc: 16913
Den: 842