Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojenské pomníky a památníky

Příspěvky

Nehvizdy - památník seskoku Operace Anthropoid

Po osmdesáti letech od výsadku československých parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše na území městyse mají Nehvizdy v ulici U Hřbitova poblíž sportovního areálu nový Památník seskoku Operace Anthropoid, jenž připomíná hrdinství dvou statečných mužů, kteří 27. května 1942 provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Památník byl slavnostně odhalen 29. prosince 2021 a nahradil původní památník mimo obec Nehvizdy, který stával poblíž dálnice D11 Praha – Hradec Králové. Nynější místo pro památník je na okraji obce a je všem místním, ale i turistům či návštěvníkům dobře přístupné.

 
22. 4. 2024 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0

Rusava - pomník partyzána Slávka Londy

Pískovcový památník z roku 1947 připomíná partyzána Slávka Londy, který byl o tři roky dříve postřelen německými vojáky v lese nedaleko Pardusu nad Rusavou a pro bezvýchodnost své situace se raději zastřelil. Pomník původně stával na místě nešťastné události, ale v roce 1997 tam došlo k sesuvu půdy a proto byla socha o rok později přemístěna na volné prostranství v horní části obce Rusava. Kolem pomníku byla položena dlažba, od silnice vybudován chodník a socha byla umístěna na nový podstavec. Památník je tvořen podstavcem a figurou partyzána v téměř životní velikosti, který má na sobě uniformu vojáka československé armády.

 
28. 3. 2023 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0

Moravany - pomník padlých partyzánů

Ištokova chata na Zavadilce byla na jaře roku 1945 jednou ze základen partyzánské skupiny Kameňák. Navečer 14. dubna přijela na Kameňák skupina gestapáků, která chatu přepadla. Přežít se podařilo jen jedinému z partyzánů letci RAF Pavlu Svobodovi z nedalekých Bohuslavic. Na památku obětí stojí u zelené značky mezi Kameňákem a Zavadilkou památník se jmény padlých partyzánů.

 
7. 12. 2022 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0

Nová Ves I - památník bitvy u Kolína

Kamenný obelisk byla na vrcholu kopce Bedřichov mezi Novou Vsí I a Vítězovem vystavěn roku 1841 na popud majitele kolínského panství Václava Veitha a připomíná vítězství vojska habsburských dědičných zemí nad Pruskem 18. června 1757, které významně ovlivnilo výsledek sedmileté války. Ta byla součástí série evropských válek v polovině 18. století. Habsburská monarchie se v nich bránila opakovaným pokusům Pruska o uchvácení českých zemí, které byly úspěšné pouze v případě hrabství Kladského a většiny Slezska. Bitva u Kolína znamenala rozhodující obrat v bojích sedmileté války na českém území. Od jara 1757 se pruské armádě podařilo proniknout do Čech, oblehnout Prahu a izolovat v ní rakouské vojsko o síle 40 tis. mužů. Marii Terezii zbývala jediná bojeschopná armáda, kterou pod velením maršála Dauna vyslala Praze na pomoc.

 
28. 10. 2022 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0

Křečhoř - památník bitvy u Kolína

Památník u Křečhoře, zhotovený v roce 1898 dle návrhu V. Weinzettela, připomíná krvavou bitvu v roce 1757, v níž zvítězilo rakouské vojsko nad pruskou armádou vedenou králem Bedřichem II. za tzv. sedmileté války (1756-1763). Dne 18. června 1757 se u Kolína odehrála významná bitva, ve které uštědřil hrabě Daun první a rozhodující úder expanzivní snaze Fridricha II. Pruského, jenž měl v plánu připojit k Prusku hospodářsky silné české země. Z vojenského hlediska se jedná o klasickou ukázku lineární bojové taktiky, která bitvu u Kolína řadí mezi nejznámější akce evropských vojenských dějin. Konflikt mezi císařovnou Marií Terezií a pruským králem Bedřichem II. trval od roku 1756 do roku 1763. V bitvě u Kolína vedl rakouské vojsko legendární maršál Leopold hrabě Daun a pruské armádě velel osobně král Bedřich II. Bitevní pole se rozprostíralo mezi obcemi Kelský dvůr (dnes Vítězov), Kutlíře, Chocenice, Bříství, Křečhoř a Břežany.

 
25. 10. 2022 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0

Lipany - památník bitvy u Lipan 30. května 1434

Památník bitvy u Lipan byl na kopci zvaném Lipská hora postaven roku 1881. Samotná bitva se odehrála dne 30. května 1434 v širším okolí mezi městy Český Brod a Kouřim. Bitvě předcházelo neúspěšné obléhání města Český Brod vojsky Panské jednoty. Po zprávě, že se polní vojska radikálů hnula od Kolína a směřují na Kouřim, upustila koaliční vojska od dalšího obléhání a hnula se vstříc nepříteli. Obě armády stanuly proti sobě jižně od vesnice Lipany v prostoru mezi obcí Hřiby a Lipskou horou. Jednalo se o spojené síly radikálních husitů Táborů a Sirotků, vedené Ondřejem Keřským, Prokopem Holým a Janem Čapkem ze Sán na straně jedné, a koalicí umírněných kališníků a katolíků pod vedením hejtmana Diviše Bořka z Miletínka, starého spolubojovníka Jana Žižky z Trocnova na straně druhé.

 
21. 8. 2022 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0

Líně - památník 5. stíhacího leteckého pluku

Památník letců v obci Líně vznikl roku 2007 na frekventované křižovatce k poctě místního leteckého pluku. Má podobu stíhačky MIG-19, která stojí na třech betonových podstavcích ve tvaru komolých jehlanů. Památník je volně přístupný. Před námi se nacházel MiG-19PM, což byl záchytný stíhací letoun s trupovým označením 1045, jenž byl v provozu do roku 1972. Viděli jsme, že letoun byl posazen na tři betonové podstavce ve tvaru komolých jehlanů, což nám umožnilo podívat se i pod něj.

 
9. 2. 2019 | Rubrika: Vojenské pomníky a památníky | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 436403
Měsíc: 15762
Den: 460