Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tetřev - rozhledna

Původní rozhledna Tetřev byla postavena nedaleko Kamenné chaty v roce 1924 díky snaze KČT Orlová. Byla pojmenována podle bývalého horského hotelu Tetřev, který stával v sousedství dnešní Kamenné chaty. Vedle vznikla stavba obdobného vzhledu jako současná rozhledna s funkcí vodojemu. Když Tetřev v dubnu 1960 vyhořel, byl na jeho místě postaven nový horský hotel Tetřev. Své slávy dosáhl především v 60. a 70. letech minulého století, ale po roce 1990 se stal předmětem nezdařilých privatizačních pokusů a majetkových sporů, chátral a na počátku tisíciletí byl nabízen v dražbě. 

article preview

Rozhledna Tetřev na hřebeni Beskyd u Kamenné chaty byla jedním z míst, které jsme navštívili během letní dovolené v tomto východním koutu naší republiky. Tehdy jsme si sice naplánovali několik pěších výletů, jenže člověk míní, příroda mění a tak se nám z původních čtyř výšlapů povedlo uskutečnit nakonec jeden jediný. Z Bocanovic jsme pěšky odešli na autobusovou zastávku v Dolní Lomné, odkud nás plechová krabice odvezla do Horní Lomné.

autobusová zastávka Horní Lomná Stoupání z Muřinkového vrchu na Velký Polom

Poté nás čekal velmi náročný výšlap na Muřínkový vrch a další stoupání na Velký Polom, z něhož jsme pak pokračovali dolů ke Kamenné chatě. Ta však byla zavřená, takže jsme se zde dlouho nezdrželi a brzy jsme zamířili k rozhledně Tetřev, stojící od roku 2011 přímo nad Kamennou chatou. Minuli jsme dětský venkovní koutek, prošli se po plácku na němž stával hotel Tetřev a po několika do svahu umístěných schodech jsme vystoupali na prostranství pod rozhlednou.

rozhledna Tetřev - celkový pohled rozhledna Tetřev a Kamenná chata 

Vyhlídková věž vznikla z bývalého vodojemu, jenž během let značně zchátral a k našemu překvapení dokonce sloužil k ustájení domácího zvířectva. Z vodojemu jsme však našli pouze čtyři vyzděné kamenné sloupy, zbytek věže byl vystavěn zcela nově. Vhledem k tomu, že nám na hlavu padal drobný déšť, na nic jsme nečekali a ihned jsme vstoupili prosklenými dveřmi do útrob desetimetrové věže. Uvnitř jsme si připadali jako ve výloze obchodu, ale jelikož kolem nás nebyla živá duše, nijak nám to nevadilo.

rozhledna Tetřev - celkový pohled rozhledna Tetřev - celkový pohled 

Uprostřed místnosti se nacházelo železné točité schodiště, po němž jsme okamžitě vystoupali na prosklenou vyhlídkovou plošinu ve výšce sedm metrů nad zemí. Z kryté místnosti jsme pod sebou měli Kamennou chatu jako na dlani, ale i vzdálenější cíle byly překvapivě vzhledem k zamračenému počasí dobře vidět. Mohli jsme se tak pokochat pohledem na východní část Moravskoslezských Beskyd, slovenské Kysuce, Roháče a v dálce se rýsovaly vrcholky Malé Fatry.

rozhledna Tetřev - schodiště rozhledna Tetřev - výhled do krajiny

Po několika minutách kochání se krásami naší a slovenské země jsme sestoupili po čtyřiceti schodech dolů do přízemí, kde jsme na stěnách shlédli několik plakátů, přibližujících nádhernou přírodu a krajinu Beskyd. Prohlídce obrázků jsme věnovali dost času, neboť jsme nikam vzhledem k počasí nespěchali a pořád jsme přemýšleli, co podnikneme dál. Nakonec jsme se rozhodli risknout zmoknutí během další cesty do Mostů u Jablunkova, než-li čekat dva dny do otevření Kamenné chaty.

rozhledna Tetřev - výhled do krajiny rozhledna Tetřev - na vyhlídkové plošině 

Vyšli jsme tedy ven z rozhledny a vydali se hledat ukrytou schránku, umístěnou nedaleko vyhlídkové stavby. Po úspěšném odlovu keše jsme si nasadili kapuce, zapnuli bundy až k bradě, sestoupili na velké vyasfaltované parkoviště a pokračovali jsme v našem putování. Naposledy jsme se otočili, abychom se podívali na Čerchlaný Beskyd, na němž se kdysi rozkládaly louky, pásl dobytek a kde lidé v první polovině vybudovali shluk několika stavení a pak jsme šli dál po červené turistické značce. Pokračování našeho pěšího výletu najdete v sekci Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte článek Jak jsme vystoupali na Velký Polom a prožili zklamání.

rozhledna Tetřev a Kamenná chata rozhledna Tetřev a Kamenná chata

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Tetrev_-_rozhledna_u_Kamenne_chaty/

Historie :

Původní rozhledna Tetřev byla postavena nedaleko Kamenné chaty v roce 1924 díky snaze KČT Orlová. Byla pojmenována podle bývalého horského hotelu Tetřev, který stával v sousedství dnešní Kamenné chaty. V sousedství vznikla stavba obdobného vzhledu jako současná rozhledna s funkcí vodojemu.

Když Tetřev v dubnu 1960 vyhořel, byl na jeho místě postaven nový horský hotel Tetřev. Své slávy dosáhl především v 60. a 70. letech minulého století, ale po roce 1990 se stal předmětem nezdařilých privatizačních pokusů a majetkových sporů, chátral a na počátku tisíciletí byl nabízen v dražbě. Objekt dnešní rozhledny rovněž chátral a byl využíván k ustájení domácího zvířectva. Osud hotelu Tetřev se naplnil v létě 2009, kdy byl zbourán.

Obrat k lepšímu nastal v roce 2011, kdy byl původní objekt vodojemu přebudován podle projektu Ing. Jana Havlíčka na turistickou rozhlednu. Opravy proběhly v období jaro-podzim 2011 a zahrnuly demolici původní stavby při ponechání čtyř vyzděných kamenných sloupů a výstavbu nového objektu, dále zpevnění okolních ploch a vybudování přístupové komunikace. Vnitřní expozici o přírodě a krajině Beskyd, připravila Správa CHKO Beskydy ve spolupráci s grafikem Ivo Sumcem. Slavnostní otevření rozhledny Tetřev proběhlo za husté mlhy ve středu 23. listopadu 2011.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/tetrev.htm

Rozhledna Tetřev je držitelem turistické známky č.86.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-tetrev-c86

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437401
Měsíc: 16141
Den: 665