Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medový mléčný zábal
Použije se 1 kávová lžička medu, 15 g droždí a 3 polévkové lžíce hustého kysaného mléka.
Droždí se rozdrobí, smíchá s kysaným mlékem a medem na natíratelnou jemnou pastu, která se nanese na tvář. Zábal se nechá působit 15 minut. Odstraní se teplou vodou a tvář se ošetří obklady, na které se používá stále chladnější voda.
Je vhodný zejména na tvář s vyrážkami v době puberty.

Medový jogurtový zábal
Použije se 1 kávová lžička medu, 2 polévkové lžíce hustého čistého jogurtu, 1 žloutek, 1 lžíce mletých ovesných vloček ( lze rozmělnit za sucha v mixeru ).
Dobře promísené složky naneseme na tvář a necháme působit 15 minut. Smyjeme a dále ošetříme výše uvedeným způsobem.
Tento zábal občerstvuje, vyživuje, vyhlazuje a regeneruje pleť.

Medová tvarohová maska
Použijí se 2 kávové lžičky medu, 150 g čerstvého tvarohu a 1 žloutek.
Suroviny se vyšlehají do pěny a směs se natře na tvář. Nechá se působit 20 minut, smyje se vlažnou vodou a na očištěnou pleť se pak přikládají asi po 5 minut stále chladnější obklady.

Medový Kleopatřin balzám - maska
Použije se 1 kávová lžička medu, 1 lžíce plnotučného mléka, bílek z 1 vajíčka.
Přísady se dobře vyšlehají a nanáší na očištěnou tvář, kde se nechají působit asi 30 minut - po zaschnutí a zkřehnutí masky. Smyje se vlažnou vodou a oplachuje postupně chladnější vodou.

Medový hojivý krém na tvář
Použijí se 3 polévkové lžíce medu, 1 lžíce běleného včelího vosku ( příp. vosku z panenského plástu nebo lanolínu z lékárny ), 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce pleťové vody a 1/2 kávové lžičky olivového oleje.
Vosk ( lanolín ) se ztekutí ve skleněné nádobce v horké vodě ( na vodní lázni ), přidá se med, citrónová šťáva a vše se dobře promíchá lžičkou z plastu. Nádobka se opět vloží do teplé vody, přidají se další přísady kromě pleťové vody a promísí se. Nakonec se po vyjmutí z lázně přidá pleťová voda a míchá se až do vychladnutí.
Je vhodný na pleť každého druhu a zejména k vyhlazování vrásek kolem očí.