Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se v zimě starat o pleť


Olupující se nos, povadlá kštice a šedivé tváře se vás v těchto dnech nemusí týkat.

Sice docela ráda lyžujete a popíjíte svařák a Vánoce, Silvestr a plesy také nejsou k zahození, ale s vaším tělem zima docela drsně mává. „Mám vždycky hnusně zašedlou kůži a šíleně se mi mastí vlasy,“ stěžuje si třiadvacetiletá recepční Lucka. „Vysušuje se mi pokožka na rukou, praskají mi žilky v obličeji a loni mi dokonce plísně napadly chodidla,“ rozčiluje se pětadvacetiletá kosmetička Gábina. Proto jsme pro vás sestavili výčet těch nejnepříjemnějších účinků zimy a návod, jak se s nimi poperete.

1. Chraňte vlasy

Láme se, ztrácí lesk a pod čepicí plihne. Ano, řeč je o zimních potížích vaší hřívy. Ohrožuje ji studený vítr i ústřední topení, které z ní vytahuje vlhkost. Pořiďte si proto šikovný čisticí šampon, který kštici i kůži hlavy důkladně zbaví šedivých nánosů. Po umytí z vlasů jemně vyždímejte vodu a do konečků prsty vetřete vyživující kondicionér nebo masku. Vyhněte se zatěžování kořínků, protože v zimě se víc mastí. Vlasy poté uložte na deset minut pod igelitovou čepici. Prohřejí se a výživa do nich lépe pronikne. Pro svůdný lesk a objem můžete prameny jednou týdně přelít odvarem z kopřivy. Pokud nosíte čepici, vlasy pod ní příliš nelakujte, kůže hlavy by se vám mohla pomstít svěděním nebo lupy.
Cosmo tip: Konečky oblažte balzámem Omega Ceramide, Els`eve, 79 Kč. Usnadňuje rozčesávání, zaceluje rozlámané prameny a přitom poskytuje hřívě vzdušnost a svůdný lesk.

2. Blýskejte se

Kromě toho, že byste se do zimních měsíců měla vyzbrojit krémovějším make-upem, zkuste dodat kůži také zdravý lesk. Svůdnou záři nejlépe vyrobíte krémovým rozjasňovačem, který můžete použít jak pod make-up, tak i jako závěrečnou tečku líčení. Naneste ho pod oči, na lícní kosti a bradu a rozblýsknout můžete i špičku nosu. Jestliže vlastníte mastnější pleť, rozprašujte pudr širokým štětcem jenom tam, kde je třeba - kromě lesku totiž bere pleti i vláhu. Proti zimní šedi bojujte šminkami se třpytem a veselými barvami. Špatnou náladu snadno seškrábnete i rozpustile růžovými drápky. Otestujte lak Jessica, odstín Dynamic, 235 Kč.

3. Změňte vůni

I když máte v oblibě spíš lehké citrusové a květinové parfémy, naučte se odéry v průběhu roku střídat. Protože se v zimě míň potíte, jemné složky vůně na kůži tolik nevyniknou a parfém ztratí své kouzlo. Příchod zimy proto oslavte něčím pikantnějším. Zaostřete na vanilku, vzácná dřeva nebo exotické ovoce - tyhle ingredience vám navodí pocit pohody a tepla. Objevte například směs vanilky, manga a růžového pepře v nové vůni Style, Jil Sander, 30 ml za 1305 Kč.

4. Přelaďte na oleje

V teplotách pod bodem mrazu a při častém vybíhání z prohřáté kanceláře do zimy se vaše kůže i pod kabátem napíná, praská a obsypává suchými šupinami. Přepněte proto na zimní vyživující program a místo lehkého hydratačního mléka rozmazlujte tělo výživnými oleji, které v pokožce lépe uzamykají vlhkost. Zkuste třeba levandulový olej s rašelinou, Dr. Hauschka, 471 Kč. Tělo vám provoní a ochrání před prochlazením. Vyhněte se také častému a dlouhému sprchování, které z kůže odlupuje přirozený ochranný film. Vaše denní sprchová seance by neměla trvat víc než patnáct minut!

5. Uvolňujte svaly

Zima vás uzavírá do nepříjemného napětí. Celý den sedíte v kanceláři a po práci místo procházky přebíháte schoulená v kabátu domů. Nedostatek pohybu se potom projevuje tuhnutím svalů a bolestí zad. Kromě návštěvy posilovny si proto jednou týdně naordinujte relaxační koupelový rituál. Vypněte telefon, rozpalte vonné tyčky, uvařte si bylinkový čaj z heřmánku nebo meduňky a alespoň půl hodiny se slastně rozvalujte v teplé lázni, kterou obohaťte uvolňujícím koupelovým olejem. S přítelem si poté můžete navzájem dopřát masáž zad.

6. Sloupněte se

Věděla jste, že mrazem vysušená kůže znesnadňuje vyživujícímu krému práci? Vrstva odumřelých buněk totiž obaluje tělo neprůstřelným štítem, který brání zvláčňujícím látkám proniknout do hloubky. Alespoň jednou týdně se proto oškrábejte přírodní lufou nebo peelingem - vaše kůže se zároveň zdravě prokrví a zahřeje. Zkuste jemný tělový peeling z nové řady Ruban D'Orange, L'Occitane, 400 g za 895 Kč. Směs jemných zrnek cukru, zralých pomerančů a mandlového oleje připomíná chutný džem a kůži pročistí, vyživí a navoní.

7. Provětrejte paty

Vysoké kozačky, teplé sněhule a vlněné ponožky k vašim nohám sice nepustí vlezlý mráz, ale bohužel ani vzduch. Na zapařené kůži si tak můžou začít pochutnávat zákeřné plísně, které nedýchatelno zbožňují. V prvé řadě nevězněte nohy celý den v botách a do práce si pořiďte slušivé přezuvky. Při sprchování myjte chodidla i mezi prsty a dopřejte jim dávku osvěžujícího krému s antibakteriálními účinky, třeba Foot Cream, Botanicus, 265 Kč.

8. Nepodávejte zimě ruce

Na vašich prstech a dlaních si pochutnává mráz a kvůli horšímu prokrvování kůže nedostávají výživu, jakou si zaslouží. Kromě rukavic noste v kapse hutný krém, kterým promazávejte ruce a nehty nejlépe po každém umytí. Jednou týdně je na pár minut ponořte do mírně zahřátého olivového oleje, osušte papírovým kapesníkem a nechte prospat v bavlněných rukavicích.

9. Zajistěte tváře

Zimní suchost se nevyhýbá ani tvářím. Ve studených měsících pleť rychleji stárne a křehké cévky na tvářích a nose občas nevydrží časté střídání teplot a popraskají. Obličej proto skryjte pod krém s obsahem vitaminů C a E a nezapomeňte ani na mazadlo pečující o oční partie. Tváře krémujte ráno a večer, a pokud cítíte suché pnutí, tak i během dne. Křehké žilky nejlépe ochráníte pojídáním citrusů a pečujícím olejem, kterým večer po odlíčení namáznete tváře. Jednou týdně rozjasňujte pleť peelingem. Zkuste třeba Gentle Exfoliating Walnut Scrub, Himalaya, 288 Kč. Namleté skořápky vlašských ořechů sloupnou suché šupiny a olej z pšeničných klíčků pleť napruží.