Jdi na obsah Jdi na menu
 


I když nemáte ráda make-up, nemusíte vypadat bledá! Proto existují červeně na tváře (růž, rouge, blusher) v širokém výběru. Jimi lze obličej v mžiku oživit.
Růž jako krém v dózičce: doporučuje se pro suchou pleť, snadno se roztírá bříšky prstů. Abychom to s červení nepřehnaly, naneseme ji nejprve na hřbet ruky, ťukneme na tváře a rozetřeme směrem ke spánkům.
Růž jako gel v malém kelímku: velice transparentní, dá se použít i bez podkladu např. na opálenou pleť. Používá se jako krémová růž.
Tekutá červeň: aplikátorem v uzávěru lahvičky ji opatrně naneseme a rozetřeme (je obtížné zvolit správné množství). Všechny tyto přípravky použijeme vždy po základním nalíčení (make-upu) a před pudrem.
Nejprve štětec otřete o hřbet ruky a pak několikrát přejeďte po tvářích zdola nahoru, aby se nevytvořily skvrny. Následné přepudrování transparentním pudrem změkčí přechody barev. Barevné tóny nesmějí být naneseny příliš intenzivně. Nejpřirozeněji působí růžovooranžové odstíny. Barva růže by rozhodně měla ladit se rtěnkou. Na opálené pleti vypadá obzvlášt krásně něžná růžovohnědá s drobnými lesklými částečkami. Obecně platí, že červeň naneseme jako trojúhelník postavený na špičku na nejvyšší místo lícních kostí a odtud jemně roztíráme směrem ke spánkům. Nepatrný nádech patří na pravou a levou stranu čela a na dolní čelisti. Nepatrné ťuknutí růže na ušní lalůčky a na bradu (nesmí být znatelné!) zesiluje dojem svěžesti. Dotyk u vnitřních koutků očí zvýrazňuje pohled. Večer je možno nepatrné množství nanést i pod oblouky obočí. Správným nanesením červeně můžete jemně domodelovat tvar obličeje. U dlouhého či oválného obličeje prostě podtrhněte přirozenou linku lícních kostí. Na kulatý obličej naneste růž jen podél lícních kostí. Nemalujte "tváře jako slabikáře". Máte-li obličej do trojúhelníka, nevolte výchozí bod k nasazení růže příliš směrem ke středu ani v dolní polovině tváří. U čtverhranného obličeje lze červeň protáhnout od lícních kostí až na spánky. Konturovací červení (tmavé, hnědé tóny zdánlivě ustupují do pozadí, světlé růžové naopak opticky vysouvají, vystupují do popředí - můžete dát vzniknout dojmu, že je vaše tvář užší. Světlou růž naneste na střed obou tváří a tmavou na boční partie. Máte-li vystouplou bradu, naneste tmavou růž na dolní čelist a rozetřete až k nasazení krku. Ustupující brada se dá špetkou růže pozvednout. Špičatý nos se pomocí tmavší tečky růže zdá kratší.
Na tvář s vpadlými lícními kostmi a špičatou bradou rozhodně nepatří tmavé barvy. Silné lícní kosti nemáme skrývat, ale naopak zdůraznit.
Obzvlášt apartně působící modelky používají trik, při němž vtáhnou tváře a takto vpadlé je nalíčí růží. Jsou-li však na tvářích viditelné červené žilky, růž nepoužíváme! Použijeme raději dobře kryjící krémový make-up a mokrou houbičku. Bude to vypadat přirozeněji.