Jdi na obsah Jdi na menu
 


Namíchat si vlastní krém není vůbec tak těžké, jak vám zpočátku může připadat. Musíte jen vědět, jak nejvhodněji nejrůznější produkty použít. Takovéto doma vyrobené krémy mají omezenou trvanlivost, proto byste je měli připravovat vždy jen v malém množství.

Nyní vám prozradím metodu, která je právě tak jednoduchá jaké účinná: Jednoduše použijete svůj oblíbený krém a přimícháte k němu nejrůznější potravinové doplňky.

Že to zní dost divně? Nic divného to ale není, neboť nejrůznější přírodní produkty, jako například ovocné či zeleninové šťávy, obsahují vzácné vitamíny a hodnotné výživné látky, které se hodí nejen pro výrobu masek, ale mohou být použity i při míchání vašich osobních krémů.
Potřebujete tedy základní krém. Nejlepší je smě z emulze " voda-olej-voda" a "olej-voda-olej". Neděste se tohoto složitého označení, jde jen o neutrální krémovou bázi - váš lékárník si jistě bude vědět rady a pomůže vám.
Podle typu pleti si můžete nechat namíchat tyto dva komponenty. Pro normální pleť se smíchají v poměru jedna ku jedné, pro suchou pleť se složka "olej-voda-olej" zvýší, u mastné pleti bude zase větší podíl složky"voda-olej-voda".
Místo této směsi můžete použít i dětský krém. Dříve se jako základ krému často používal lanolin, ale já osobně považuji tento tuk získávaný z ovčí vlny pro vlastní výrobu pleťového krému příliš hustý a těstovitý.
Nezáleží na tom, pro jaký základní krém jste se rozhodli - to je pouze výchozí prvek pro váš osobní krém, který bude obohacen potravinovými produkty podporující vaši krásu. Máte-li velmi mastnou pleť a po nanesení krému se vám na obličej vytvoří lesklý tukový film, můžete tvář po chvíli jemně otřít kapesníkem a tak odstranit přebytečnou mastnotu.

Zpravidla to ale není nutné, neboť pleť vděčně přijme, co jí nabídnete. Zde vám předkládám jen pár příkladů krémů, které si můžete vyrobit sami - takže stačí to jen zkusit!

Propolisový krém
Použijte takové množství základního krému, jaké potřebujete pro denní použití, a přidejte v němu pár kapek propolisové tinktury. Tento krém je bohatý na vitaminy a výživné substance a posílí každý typ pleti.

Máslový krém
Vezměte čajovou lžičku základního krému a jednu čajovou lžičku rozpouštěného másla, vše dohromady smíchejte a zjemněte několika citrónové šťávy. Suchá, drsnější pokožka vám bude vděčná. Máslový krém můžete použít také k ošetření rukou.

Okurkový krém
Polovinu salátové okurky rozmixujte v elektrickém odšťavňovači a k získané šťávě přidejte pár kapek jablečného octa a jednu čajovou lžičku základního krému. Okurkový krém by se měl téměř povinně používat na mastnou, problematickou pleť s rozšířenými póry, neboť pokožku čistí, rozjasňuje a zároveň vypíná.

Jogurtový krém
Jogurt vyhovuje především problematické pleti s rozšířenými póry. Smíchejte stejný díl základního krému a přírodního jogurtu, a máte hotový krém, který podporuje obnovu přirozené ochranné vrstvy pokožky a účinně ji posiluje.

Banánový krém
Je určen pro ochablou a poněkud vrásčitou pokožku, hodí se však i na mladou, suchou pleť. Rozmačkejte půl banánu, přidejte základní krém a několik kapek za studena lisovaného oleje (výborný je avokádový olej).