Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nike Air Max

 Nike Air Max je série modelů tenisek od amerického výrobce obuvi Nike, který sídlí v Portlandu ve státě Oregon. Modelová řada byla poprvé uvedena v roce 1987 s modelem Air Max 1, který navrhl designér Tinker Hatfield. Ke stvoření prvních Air Max se jejich autor inspiroval budovou Pompidou, kterou viděl v Paříži

Modelová řada Air Max se vyznačuje výrazným společným znakem v podobě viditelného odpružení v oblasti paty. Odpružení spočívá ve vzduchovém vaku, který je napuštěn plynem pod vysokým tlakem a dokáže odolávat zatížení či nárazům tvořeným používáním tenisek. Během svého vývoje, který stále pokračuje, se design svršku obměňoval, ale jednotka Air Max zůstala stále viditelná.

Tenisky se staly populární v různých kulturách či subkulturách, zejména však v hip-hopu, tanci, ve včasných desátých letech 21. století začaly nabírat na popularitě i ve stylu oblékání, který se nazývá streetstyle. Během svého působení na trhu se spolu s modely jako Converse Chuck Taylor All Star nebo adidas Superstar staly jedněmi z nejikoničtějších tenisek současnosti.

 
Nejpopulárnějšími modely se staly Nike Air Max 1 (1987), Air Max 90 (1990), Air Max 93 (1993) a Air Max 95 (1995). První model, na kterém byla viditelná vzduchová bublina Air Max iv jiných částech mezipodešve než na boku zadní části, byl Air Max 93, známý také jako Air Max 180 – symbolizujíc viditelnost bubliny ze 180-stupňového úhlu. Hranici později posunula silueta Air Max 95, kde byla technologie vzduchové bubliny použita poprvé také v přední části obuvi a opět viditelně umístěna v mezipodešvi.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář