Jdi na obsah Jdi na menu
 


youtube

YouTube je největší internetový server pro sdílení videosouborů. Založili jej v únoru 2005 zaměstnanci PayPalu Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. V listopadu 2006 byl zakoupen společností Google za 1,65 miliardy dolarů (tehdy asi 37 miliard Kč).[1] Google nyní provozuje tuto stránku jako dceřinou společnost, uživatelské účty mezi těmito společnostmi jsou propojené.

YouTube povoluje svým uživatelům nahrát videa, zhlédnout je, hodnotit, sdílet a komentovat. Na YouTube jsou dostupné videoklipy, TV klipy, hudební videa, trailery k filmům a další jako například video-blogy, krátká originální videa, nebo vzdělávací videa.

Od 9. 10. 2008 má YouTube i české rozhraní.[2] Byla tak spuštěná 25. služba Google v pořadí.[3] Google kromě českého překladu serveru přinesl také spolupráci s místními partnery.[3] Česko se stalo 22. zemí světa a desátou v Evropě, kde byl YouTube lokalizován.[3] V roce 2010 server získal v soutěži Křišťálová Lupa 1. místo v kategorii publikační platformy.[4]

V říjnu 2015 byla spuštěna placená verze YouTube nazvaná YouTube Red, umožňující vypnout reklamy u videí a zhlédnout obsah navíc.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář