Jdi na obsah Jdi na menu

Historie klubu

HISTORIE KLUBU TJ SOKOL JABLONEC NAD JIZEROU

Fotbal v Jablonci nad Jizerou začína roku 1922, zakládá ho Josef Skrbek který klubu dává jméno Sk Krakonoš.

První zápas se odehrál v létě roku 1922 na malém plácku v Pilištatech proti družstvu Bratrouchova,Sk Krakonoš zvýtězil 3:0.

Okolo roku 1950 se staví dnešní kabina,tehdy nejmodernější v celém okolí .Název týmu Sk Krakonoš vydržel až do roku 1948 kdy dochází k reorganizaci tělovýchovy v ČSR a fotbal v Jablonci vstupuje s ostatními sporty do Tělovýchovné jednoty Sokol Jiskra Kolora.

Vrcholem této generace je zřejmě poutní přátelské utkání s ligovou Kolorou Liberec v Pilištatech roku 1952,prohráváme 1 :9,a stará garda se stejným soupeřem remizuje 3:3!!!.Rok 1954 byl však pro jablonecký fotbal kritický.Kopaná se v našem městě na několik let přestala mistrovsky hrát.

Obrat nastává až s novou generací na začátku 60.let.Oddíl rozšiřuje již dlouhodobě počet družstev o žáky a dorostence.Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let postupují muži do nejvyšší okresní třídy,dorost v jubilejním roce 50.výročí založení klubu 1972 postupuje do kraje!!!Na oslavách půlstoletí našeho fotbalu se sjíždí pamětníci,hraje se se starou gardou Sparty.

Nadějný dorost se nám nerozutekl a tvoří základ týmu,který v roce 1978 poprvé v historii klubu postupuje do třetí soutěže odzdola 1.B třídy Východočeského kraje.Zakládáme další družstvo minižáky a na několik sezon i  B.mužstvo mužů.Na této úrovni pokračuje klub v dalších desetiletích když po stránce technického zázemí modernizuje kabinu a uprostřed devadesátých let se plní sen několika generací a na hlavní ploše se konečně objevuje kvalitní trávník.

Když se v roce 2003 vracíme k Libereckému kraji,platíme za spolehlivý oddíl střední výkonosti.Muži krátce startují v 1.A třídě když třídy "B" neexistují,dorostenci s pomocí hráčů okolních oddílů startují v krajském přeboru ml. a st.žáci a přípravka hrají v okrese.

Do družstev vyšší výkonosti míří nejlepší jednotlivci,podobně jako kdysi před nimi:

Jindřich Burian (Sk Semily) , Milan Soudil (Pardubice,Kutná Hora) , Václav Janatka (Liberec,N.Bor,Děčín) , Pavel Novotný (krajský a český výběr žáků , ligový dorost Turnova) Ivo Palouš a Mirek Nesvadba (ligový dorost Liberce),Luděk Jón (ligové žactvo Liberce, ligový dorost Mladé Boleslavy i 2 liga za muže později Karlovy Vary, dnes Baník Sokolov)

První trenér v Jablonci byl Frick Schier.

První předseda klubu byl Jan Petz.

První utkání Sk Krakonoš - Bratrouchov 3:0.