Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bubláci na EV v Nitře 20. - 22. 11. 09

12. 2. 2019

Bubláci na EV v Nitře 20. - 22. 11. 09

 

Čeští bubláci na Evropské výstavě:

 

Č. b. bílý     

                    př. Jandík 95, 96, 94, 94   Č. C.

                    př. Vaník 93, 94, 95, 95

 

Č. b. černý

 

                    př. Jelínek 96, 96, 94, 96  Č. C. , Č. C.

                    př. červený 94, 95, 94, 96, 96  Č. C.

                    př. Míča  95, 95

 

Č. b. černý tygr

 

                   př. Jelínek 95, 95, 94, 94 Nejlepší bublák v typu

                   př Kubíček 93, 94, 94, 95

 

Č. b. modrý

 

                   př. Fér 95, 95, 96, 96 Č. C.

                   

Č. b. modrý tygr

 

                   př. Fér 95, 95, 95, 97 Šampion Evropy

 

Č. b. Stříbřitý bílošupinatý

 

                   př. Vaník 95

 

Č. b. žlutý

 

                   př. Bukovský (MCH) 93, 93, 90, 94, 91, 93, 95, 96 Š. Ev.

                   př. Fér 96, 94, 94, 95 Č. C.

 

Německý dvojvrkočatý

- bílý

 

                   př. Míča 95, 94, 96, 95 Pohár

 

 

Altenburský bublák

- žlutopruhý

 

                   př. Bukovský (MCH) 93, 93, 94, 95 Č. C.

 

Hodnocení průběhu EV v Nitře 

Ve dnech 20. - 22. listopadu 2009 se konala na Slovensku význačná chovatelská akce. Vystavovatelé z celé Evropy si mohli po třech letech opět porovnat výsledky svého chovatelského snažení a užívat si atmosféry tohoto vrcholného chovatelského svátku. Co je pro sportovce olympiáda, to je pro chovatele Evropská výstava drobných hospodářských zvířat. Přes dvacet tisíc vystavených chovanců bylo zárukou, že většina návštěvníků shlédne své oblíbené miláčky v pestré paletě barevných a kresebných rázů.

Jak nadpis napovídá, zaměřili jsme svou pozornost na kolekci vystavených bubláků. Tato skupina holubů má společný charakteristický hlasový projev-bublání. Na 26. Evropské výstavě bylo vystaveno 9 plemen těchto holubích muzikantů. Čtenáře jistě překvapí, že na přehlídce bylo nejvíce českých bubláků. V konkurenci mnoha plemen se jedná o příjemné zjištění. Ze 127 kusů prezentovaných holubů patřila rovná padesátka našemu národnímu plemeni. Z toho 42 kusů bylo vystaveno v hlavní expozici a 8 kusů žlutých v sekci 2. Evropské výstavy mladých chovatelů.

Nejpočetnějšími vystavenými rázy byli čeští bubláci žlutí a černí. Zvláště kolekce dvanácti černých zvířat získala velice pěkné průměrné ohodnocení 95,25 bodů. A to je velice slušný výkon u holubů s tolika pernatými ozdobami. Na tomto výsledku se podíleli i dva slovenští chovatelé Milan Míča a Martin Lacko. Nejlépe ohodnoceným zvířetem (97 bodů) mezi českými bubláky byl nádherný v typu téměř ideální modrý tygr s hustým a nepolámaným rousem. Kromě výše uvedených rázů mohli návštěvníci obdivovat bubláky bílé, modré, stříbřité bělošupinaté a černé tygry. Posouzení všech plemen bubláků provedl k všeobecné spokojenosti český posuzovatel ze Soběslavi, Jiří Míka. Zvířata v expozici mladých chovatelů posuzoval Theo Schneider z německé Oelsnitce. Hodnocení bylo provedeno odlišným způsobem, než jsme zvyklí z našich výstav. Zvířata se oceňovala, dle zásad Evropského chovatelského svazu.

Druhým nejpočetnějším plemenem (30 kusů)v Nitře byli arabští bubláci. Vystaveni byli pouze ve dvou barevných rázech. Kromě dvou žlutých, byli všichni v barvě bílé. Zde převažovali chovatelé z Maďarska. Dalšími vystavovateli byli Holanďané, Belgičané a Němci.

Další zajímavostí byla expozice německých dvojvrkočatých bubláků. Přestože se jedná o německé národní plemeno, zvířata zde vystavovali pouze Slováci, Maďaři a Rumuni. Podobná situace panovala u altenburského, německého jednovrkočatého, franckého a drážďanského bubláka. Pouze harcburgského bubláka, společně se známým maďarským chovatelem Gézou Kövárim,  vystavoval německý chovatel.

Zajímavým paradoxem je počet vystavených zvířat výše uvedeného altenburského bubláka. Na výstavě byly vystaveny pouhé 4 kusy žlutě plavých holubů. Tento polní bublák, jak se mu také říká, je u nás chován pravidelně, ale v malém množství. Přesto díky dnes už nežijícímu chovateli a jejich propagátorovi, Bedřichu Morovi, ale i Miroslavu Veseckému, doplňovali tito muzikanti pestrost vrcholných výstav v České republice po desetiletí. Jiná situace panuje na důležitých výstavách v zemi jejich původu v Německu. Zde se jedná o velice oblíbené a často vystavované plemeno. Na minulé Evropské výstavě v roce 2006 v Lipsku, bylo vystaveno neuvěřitelných 370 altenburských bubláků v 23 barevných rázech. Přestože Lipsko leží v místě jejich vzniku a to zajisté tehdy ovlivnilo výši vystavených zvířat, byla tehdejší expozice i na německé poměry nevídaná. O to více překvapila malá účast německých chovatelů u většiny německých plemen bubláků na Evropské výstavě v Nitře. Pro zasvěcené návštěvníky byl tento propad zklamáním.

Poslední skupinou byli bucharští bubláci. Rumunští a maďarští chovatelé předvedli holuby černé, černé tygry a žluté. Nejlépe byl oceněný černý holub (97 bodů).

Díky obětavosti vedení Klubu chovatelů holubů českých bubláků, byla v Nitře ukázková expozice našeho národního plemene. V šestiboké ozdobené voliéře si bublalo pestré hejno opeřených krasavců. Součástí byla informační tabule se zajímavostmi z historie založení klubu (od roku 1922), ale i současnosti chovu českých bubláků v zemích České republiky.

V článku neuvádíme jednotlivé výsledky oceněných chovatelů. Ty zajisté budou uvedeny souhrnně v časopise Chovateli. Přesto bychom chtěli poděkovat všem českým vystavovatelům, kteří předvedli české bubláky, ale i ostatní holubí muzikanty, za jejich propagaci českého holubářství na Evropské výstavě v Nitře. Čeští bubláci svým počtem na vrcholné přehlídce dokázali, že určitě patří mezi respektovaná evropská plemena. Všem oceněným chovatelům bubláků blahopřejeme k získaným trofejím.

Text a foto

Ing. Aleš a Bc. Daniela Bukovských

e-mail: zoofarma@seznam.cz

fer.jpg

Foto č. 1: Miroslav Fér, jednatel klubu a nejmladší člen klubu Vítek Bukovský před propagační voliérou Klubu chovatelů holubů českého bubláka

expozice.jpg

Foto č. 2: Propagační voliera klubu na EV v Nitře.c.b.modrytygr.jpg

Foto č. 3: Český bublák modrý tygr - Miroslav Fér, 97 b., ŠAMPION EVROPY

cesbublak.jpg

Foto č. 4: Český bublák žlutý-Vít Bukovský, MCH (CZ)-96 bodů, ŠAMPION EVROPY