Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple sv. Jana Nepomuckého

ikona-mapa--mini.jpg  Nejvýznamnější památkou Chotiměře je pozdně barokní kaple

article preview

Kaple sv. Jana Nepomuckého stojí nedaleko zdejšího zámku.
Historické prameny kladou výstavbu kaple do roku 1743. Vystavět ji dala tehdejší majitelka chotiměřského zámku Kateřina Mengová 
se svým manželem Josefem Mengem z Rennfeldu v roce 1743. Ve výklencích fasády jsou umístěny sochy sv. Františka z Assisi, sv. Josefa a sv. Kateřiny, které představují osobní patrony donátorů. 
Se stavbou kaple souvisí i sousoší Kalvárie a socha svatého Jana Nepomuckého, které jsou umístěny v blízkosti svatyně. Stavba byla dokončena až v roce 1752, kdy získala výjimečný mobiliář vyrobený sochařem Karlem Legátem z Plzně. V průběhu 19. i 20. století došlo k několika opravám a restaurování.
Dne 11. května 1991 se do kaple vloupal zloděj, který zde ukradl zvon a při odchodu kapli zapálil. Požár zničil celý krov a
vodou z hasičských vozidel byla výrazně poškozena i fasáda a interiéry. Oprava památky trvala dva roky a byla dokončena 11. května 1993, kaple je dnes v majetku obce.

Původní mobiliář byl zčásti zničen při požáru. V roce 1997 byly poškozené oltáře převedeny do sbírek Muzea Chodska v Domažlicích. V letech 2007 - 2009 byly zrestaurovány a umístěny do expozice muzea a rozhodně stojí za zhlédnutí. Jde o nádherné obrazy zasazené v bohatě řezaných akantových a rokajových rámech.


© Alexej Petrašovský
Zdroj: Z historie a současnosti Blížejovska; PROCHÁZKA Zdeněk; 2014

 

Náhledy fotografií ze složky Kaple sv. Jana Nepomuckého

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 11
Celkem: 479624
Měsíc: 16298
Den: 611