Jdi na obsah Jdi na menu

PilsAlive 2015

_fco5186.jpg

 

snimek1.png

snimek2.png

 

Festival PilsAlive v Klášteře Teplá zakončil své letošní akce

Klášter Teplá, 5. září 2015 

Evropské hlavní město kultury se díky křesťanskému festivalu PilsAlive dnes dostalo až na nádvoří Kláštera Teplá. Skupina Koinonia z Plzně-Litic zahájila jednak festival ale také diecézní pouť. Ta se do areálu premonstrátského kláštera vrátila po rozsáhle rekonstrukci. Po skončení mše svaté v klášterním kostele program na nádvoří pokračoval odpolední částí. Koinonia z Litic nabídla posluchačům různé rytmy křesťanských chval. Ty povzbudili přítomné k zahřátí se tancem. ☺ 

Vystoupením plzeňské křesťanské folk-rockové kapely Quo Vadis festival pokračoval. Velkou oblibu hudby této skupiny potvrzovali mnozí přítomní, kteří zpívali písně spolu s kapelou. Závěrečnou kapelou byly klatovské Plamínky. Mladé hlasy pod vedením Marušky vzdávali Bohu chválu a dík a zároveň potěšili přítomné. Během dne se festivalu zúčastnilo přes tisíc lidí.

Festival PilsAlive organizuje Biskupství plzeňské ve spolupráci se spolkem Přátelé Koinonie. Festival nabízí moderní hudbu a kulturu, opírající se o tradiční křesťanské hodnoty. Chce představit soudobou křesťanskou tvorbu v Západních Čechách, která vychází ze staleté tradice. Festival je zařazen mezi akce projektu Plzeň 2015 Evropské hlavní město kultury a byl finančně podpořen společností Plzeň 2015 o.p.s. a Karlovarským krajem.

 

Pohádkové náměstí zahájilo v Plzni prázdniny

Plzeň, 1. července 2015 

Úterní odpoledne v Plzni patřilo dětem. Letní prázdniny tam totiž zahájilo Pohádkové náměstí. Evropské hlavní město kultury se díky křesťanskému festivalu PilsAlive zaplnilo pohádkovými bytostmi. Děti za svou celoroční píli dostaly symbolickou odměnu ve formě zábavného prostoru.

Program začal ve 14.00 hodin na startovacím stanovišti, kde děti obdržely mapku Pohádkového náměstí a kartičku s hádankou na doplnění. Děti ji mohly postupně vyplňovat po splnění úkolů u pohádkových stanovišť. Tam je čekali Kohoutek a slepička, Maruška s Macechou z pohádky o dvanácti měsíčkách, Hloupý Honza, Budulínek, Pejsek a kočička, Popelka a Princ Bajaja, kteří dětem zadávali různé zajímavé úkoly. Za správnou odpověď získaly pak u andílka Plzeňáčka odměnu. Všechny děti na závěr společně shlédly divadelní představení o Dobrém pastýři. Pomohly mu najít zatoulanou ovečku Lilku.

 „Jsem rád, že se program dětem evidentně líbil. Od loňska, kdy se Pohádkové náměstí konalo poprvé, účastníků dvojnásobně přibylo. Považuji za velice důležité, aby děti mohly být seznamovány se základy křesťanských hodnot, na nichž se před staletími rozvinula Evropa. Současně vidím jako přínosné, že rodiče mohou prožívat radost ze svých dětí. Kdo má děti, má budoucnost,“ reaguje na zdárné pohádkové odpoledne biskup František.

Děti se také radovaly ze skuzavek a skákacího hradu zdarma, kreativních workshopů, kde si mohly vyrobit placku, vytvářet z papíru různé zajímavé věci nebo si nechat namalovat něco hezkého na obličej. Při hudbě pak tancovaly, zpívaly, či zahrály si nějakou hru. Nechyběl ani hasičský vůz k prohlédnutí zblízka.

Festival PilsAlive organizuje Biskupství plzeňské ve spolupráci se spolkem Přátelé Koinonie. Festival nabízí moderní hudbu a kulturu, opírající se o tradiční křesťanské hodnoty. Chce představit soudobou křesťanskou tvorbu v Západních Čechách, která vychází ze staleté tradice. Festival je zařazen mezi akce projektu Plzeň 2015 Evropské hlavní město kultury a byl finančně podpořen společností Plzeň 2015 o.p.s.

Festival dále podpořili partneři: Plzeňský kraj, Městský obvod Plzeň 3, společnost T-Mobile, Metrostav, Bohemia Sekt, Aggeo – Italské speciality, Rencar, Ave CZ, Nadace 700 let města Plzně, Skluzavka.cz, Časopis Dráček, Soukromá umělecko-průmyslová škola Zámeček, obláti, salesiáni, františkáni, Koinonia Jan Křtitel. Jim a všem dobrovolníkům a dobrovolnicím děkujeme.

 

 

Festival PilsAlive včera oživil náměstí Republiky v Plzni

Plzeň, 28. června 2015 

V rámci projektu Plzeň 2015 Evropské hlavní město kultury nabídl včera večer ve 20.00 hodin na náměstí Republiky v Plzni křesťanský festival PilsAlive návštěvníkům nejen pasivní poslech. Nachystané židle tam totiž zůstaly téměř prázdné a nevyužité. O to se postaral nejenom krátký a silný déšť před koncertem, ale především taneční skupina Let’s Dance for Jesus. Tanečníci od začátku programu rozhýbali přihlížející posluchače.

Publikum pochválila i worshipová zpěvačka Máire Close (USA). Ve svém vystoupení nešetřila přítomné a svou tvůrčí kreativitou, a tak dokázala všechny roztančit v rytmech worshipu či latinskoamerických skladeb. Svůj irský původ nezapřela hrou na různé nástroje v irských rytmech. Zpěvem, slovem a také celým svým tělem dokonale animovala celé plzeňské náměstí.

V tomtéž pak pokračovali hudebníci a zpěváci z plzeňské skupiny Koinonia. Zazněly skladby současné křesťanské tvorby v různých stylech. Nechyběl rock, pop či rap. „Jsem rád, že název koncertu PilsAlive – Živé náměstí se podařilo naplnit. I lidé se přidávali ke zpěvu, ale hlavně k tanci. Patřili mezi ně i náhodně příchozí.“ uvedl organizátor festivalu Ján Grajcár.

Druhá část festivalu, určena pro děti s názvem Pohádkové náměstí, se bude konat již v úterý 30. června 2015 od 14.00 hodin. Po roce se náměstí opět promění v místo několika pohádek. Nebudou chybět pohádková stanoviště s postavami z tradičních českých pohádek. Ty budou dětem zadávat různé zábavné úkoly. Děti se mohou těšit na skluzavky zdarma, skákací hrad, kreativní workshopy či tanec, hudbu a divadlo.

Festival PilsAlive organizuje Biskupství plzeňské ve spolupráci se spolkem Přátelé Koinonie. Festival nabízí moderní hudbu a kulturu, opírající se o tradiční křesťanské hodnoty. Chce představit soudobou křesťanskou tvorbu v Západních Čechách, která vychází ze staleté tradice. Festival je zařazen mezi akce projektu Plzeň 2015 Evropské hlavní město kultury a byl finančně podpořen společností Plzeň 2015 o.p.s.