Chmel obecný
Liana dorůstá do výšky 10 metrů. Vytrvalá dvoudomá ovíjivá bylina s upevňovacími úponky. Listy jsou vstřícné, se srdcovitou bází, hluboce trojlaločné až pětilaločné. Při dozrávání se listy květenství zvětší a tvoří šišky. Dosahuje stáří až 30 let.
Pěstuje se v Chmelnicích založených v teplejších oblastech, bez větru a se slunečním počasím v období, kdy chmel dozrává. Daří se mu na vápenité, dobře propustné a humusem zásobené půdě. Rozmnožujeme ho většinou vegetativně, ale jen rostliny s pístkové květinami, přičemž samčí exempláře ničíme, aby nenastalo opylení, neboť šištice se plody znehodnocují. U nás je šlechtěn ve více odrůdách.
V praxi se využívá zejména sedativní účinek drogy při nervové podrážděnosti, neklidu, nespavosti, migréně, stavech napětí a vyčerpání. Je proto vhodné si před spaním udělat chmelový čaj. Hořčiny napomáhají i vylučování žaludeční šťávy. Má i bakteriostatické účinky. Ženám pomáhá upravovat menstruační cyklus. Na onemocnění kůže a vlasů, pro venkovní použití ve formě záparu: 10 minut, 4 polévkové lžíce na litr vroucí vody, proplachujeme postižená místa. Jako základní surovina při výrobě PIVA - proto se šištice používají zejména v pivovarnictví. Tvrzení některých autorů, že divoký chmel je nepoužitelný, platí možná v pivovarnictví, ale pro léčebnou praxi se osvědčuje. Působí sice méně razantně, ale zato spolehlivě. V běžných terapeutických dávkách nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Užívání vyšších dávek se nedoporučuje. Plesnivé šištice zapříčiňují otravu. Fytofarmaka s obsahem chmele jsou nevhodné pro těhotné a kojící ženy.