Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vinobraní 2022

Posezení u vína v sokolovně.

Pod záštitou Sokol Kralice a Obecního úřadu Kralice nad Oslavou, se dne 15. 10 .2022 od 16,00 hod. uskutečnila v sokolovně zajímavá akce. Poprvé v naší obci měli příchozí možnost srovnávat a současně ochutnat celkem 72 vzorků bílých, červených a růžových vín z produkce nejen menších vinařů, ale i velkých vinařských podniků hlavně z jižní Moravy. Z uvedeného počtu převažovala vína bílá, celkem 42 vzorků, paleta červených vín obsahovala 19 vzorků a jediný vzorek reprezentovala vína růžová, respektive se jednalo o klaret.

Z odrůd se nabízely všechny běžně pěstované odrůdy od Vlašského ryzlinku a Veltlínského zeleného přes Muller Thurgau a Ryzlink rýnský až po odrůdy rulandského typu /Rulandské šedé a Chardonnay/ a tzv. „voňavky“, tedy např. Sauvignon, Tramín červený, Muškát moravský a Pálava. Dále byly k dispozici novější, většinou rezistentní odrůdy jako např. Solaris, Johaniter, Rinot, Malverina, Savillon. Z červených vín pak např Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Merlot, Rulandské modré, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Dornfelder, Frankovka a z novějších rezistentních odrůd Regent. Vína byla zajištěna u firem z těchto vinařských obcí: Dolní Dunajovice, Velké Bílovice, Rakvice, Perná, Iváň, Dolní Kounice, Moravské Bránice, Horní Věstonice, Kobylí, Boršice, Strachotín a další. Ze známých firem jsme měli vína např. ze Znovínu Znojmo, Vinselektu Michlovský, Chateau Bzenec, Sovínu Boršice apod. Nebylo vybíráno žádné vstupné, ale každý účastník si u vstupu vyzvedl na zálohu 50 Kč skleničku. Víno se nalévalo do těchto „koštovacích“ skleniček na základě zakoupených kupónů v ceně 1 ks = 5 Kč. Jednotlivé lahve byly seřazeny a ohodnoceny tak, aby návštěvník měl možnost vybrat si víno za 1,2 nebo 3 kupóny, tedy 5,10 nebo 15 Kč.

Protože k vínu a dobré náladě vždy patří i hudba, k poslechu a později i k tanci a zpěvu hrála houslová muzika Bítešan z Velké Bíteše pod vedením pana Milana Vlčka v sestavě 3 x housle a 1 x basa. Lidé se skutečně začali scházet již od 16,00.hodin tak, jak bylo uvedeno na pozvánkách, které byly díky členům Sokola osobně doručeny lidem do dopisních schránek v celé obci. Kolem 18,00 už byl zaplněný celý velký sál sokolovny, skupina Bítešan hrála na lidovou notu na pódiu a obsluhující personál u vína, opět z řad z členů Sokola, otvíral jednu láhev vína za druhou. Přítomní měli možnost zakoupit si také malé občerstvení ve formě sýrů a jednohubek. Na každém stole měli hosté k dispozici nakrájený chleba k zakousnutí a eliminaci chutě mezi jednotlivými vzorky vína.

S přibývajícím časem a počtem ochutnaných vzorků se zábava stále více rozjížděla. Pro nezávislého pozorovatele bylo zcela zřejmé, že se lidé velmi dobře baví a užívají si. O tom, že jsme uspořádali dobrou a zajímavou akci, svědčily i pochvalné reakce a ohlasy přítomných. Všechno ale jednou končí. Bítešan dohrál těsně před 23,00 hod. a všichni přítomní se v klidu rozešli do svých domovů. Sokolovna byla záhy částečně uklizena a připravena na ranní zápas místních stolních tenistů.

Na závěr mi dovolte poděkovat všem zúčastněným členům Sokola za mimořádné nasazení a excelentní organizaci celé akce. Poděkování patří také obci Kralice za finanční podporu.

Zrodila se nová tradice?? Máme se těšit na příští rok?? Uděláte to za rok zase?? Takové otázky zněly z řad přítomných. Co odpovědět. Snad budou vhodné podmínky. Snad se opět sejde tak dobrá parta jako letos. Snad bude opět stejně velký zájem jako letos. Uděláme to rádi. Neděláme to pro sebe, ale pro

Vás občany.