Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kulturní památky

Nejznámějšími kulturními památkami ve Křemži jsou Kostel Archanděla Michaela s farou, kaple sv. Voršily, kostel Husův sbor, zřícenina hradu Dívčí kámen a rozhledna s vysílačem na Kleti.

 

Kostel Archanděla Michaela

Kostel sv. Michaela archanděla stojí uprostřed náměstí a je tak již od 16. století přirozeným centrem obce Křemže. Je postaven již koncem 13. století. Jedná se o trojlodní kostel přestavěný v roce 1887 v pseudogotickém slohu. Je postaven na místě zbouraného Častolárova kostela z roku 1557. Nejstarší původní část kostela je románská sakristie, kde původní klenba byla nahrazena novou a přiléhá k ní gotický presbytář.

namesti.jpg     kostel-archandela-michaela-detail.jpg

 

Dívčí kámen

Zřícenina hradu Dívčí kámen je romantická zřícenina rozprostřená na vysoké skále v překrásné přírodě nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy mezi městy České Budějovice a Český Krumlov. Hrad byl založen rodem Rožmberků v roce 1349. Hrad je jednou z nejrozsáhlejších a nejlépe dochovaných středověkých památek v České republice. V prostorách hradu jsou pravidelně pořádány koncerty, historická šermířská a divadelní vystoupení, středověké trhy, přednášky a výstavy.

divci-kamen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kaple sv. Voršily

Kaple sv. Voršily se nachází uprostřed hřbitova. Její původní název byl Častolárova kaple z roku 1550. Po zničení bleskem byla odstraněna a na jejím místě byla postavena v roce 1905 kaple sv. Voršily, tak jak ji známe dnes.

kaple-sv.-vorsily.jpg

 

 

 

 

 

Kleť

Kleť je se svou nadmořskou výškou 1084 metrů nad mořem nejvyšší horou Blanského lesa. Její název patří k jedním z nejstarších pojmenování českých hor, což lze ověřit z historických pramenů, stejně jako početné zmínky o hojnosti tamější zvěře. Kleť samotná poskytuje unikátní rozhled v celém okruhu 360 stupňů a byla v minulosti využívána zejména jako místo vhodné pro mapování okolí. Na vrcholu hory se nachází rozhledna, restaurace, vysílač vysoký 180 metrů a planetárium společně se světově uznávanou hvězdárnou. Z rozhledny, kterou dal vystavět v roce 1822 kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku, lze za dobré viditelnosti spatřit vrcholky Alp. Patří k nejstarším rozhlednám v Čechách a je pojmenována po svém zakladateli - Josefova věž. Horská chata byla vystavěna o celé století později, v roce 1925. Nese název po své patronce, kněžně Terezii ze Schwarzenberku - Tereziina chata. Na Kleť každoročně zavítá několik tisíc turistů z různých koutů regionu a celé České republiky. Je snadno dostupná ze všech klíčových měst v okolí (Český Krumlov, Zlatá Koruna i Křemže) a to jak automobilem, tak i cyklostezkami. Na samotný vrcholek vede několik cest a lanovka dlouhá 1752m, která funguje již od roku 1961. Z kulturních akcí stojí za zmínku například známý Běh na Kleť nebo návštěva planetária a hvězdárny. Další technickou dominantou Kleti je vysílač jižní Čechy a vysílač ČT, vysoký 180 metrů. Kleť je turisticky velmi navštěvovaným a oblíbeným místem nejen pro turisty ale i pro sportovce.

klet.jpg