Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rapid Chess Grand Tour 2024 - 3. turnaj

31. 3. 2024

Bílá sobota, tedy sobota připadající na velikonoční svátky, přilákala do Teplic na 3. turnaj seriálu Rapid Grand Chess Tour 2024 přes tři desítky hráčů a hráček. V hlavním turnaji skupiny A se utkalo 12 lidí včetně 4 stochovských šachistů. O body do celkového hodnocení přijeli bojovat Jurij Tichonov, Pavel Padevět, Zdeněk Morávek a Ján Bačo. Herní síla soupeřů nebyla malá, v první polovině startovní listiny bal pouze Tichonov na 4. místě. Ten dokázal v prvním kole jako favorit vyhrát s Volodymyrem Dmitrukem z Ukrajiny, ale hned vzápětí podlehl teplickému Vladimíru Hadrabovi (ELO 1995). Ve třetím kolem před obědovou přestávkou ještě získal remízu s první nasazenou hráčkou Helenou Chvajovou (2020), kterou naopak hned v prvním kole porazil Padevět. Ve druhém kole bohužel podlehl Štěpánovi Urbanskému (1714) z Teplic a když ve třetím kole jen remizoval s Petrem Grussem (1832) z Klášterce nad Ohří, musel se jako Tichonov spokojit s 1,5 bodem. Nejlepší start měl Morávek, který sice v prvním kole podlehl favorizovanému Hadrabovi, ale pak dvakrát vyhrál. Nejprve porazil Dmitruka a následně i Michala Burgermeistera z oddílu Šachy Povrly. Bačo první dvě kola nebodoval, nejprve podlehl Lukáši Lieberovi (1950) z Teplic, pak Grussovi a v dalším kole i on porazil Dmitruka.

Po přestávce na oběd přišel na řadu první stochovský souboj, Bačo musel čelit Padevětovi. I přes dobře rozehranou partii nakonec prohrál, v rozhodující okamžik se zalekl a z nepochopitelných důvodů zahrál špatně jezdcem. Malé zaváhání Padevět využil a obrátil vývoj partie ve svůj prospěch. V pátém kole mu los přisoudil druhého nasazeného Zdeňka Růžičku (2016) z Radlic, který nedokázal hrát dostatečně rychle a prohrál na čas. Závěrečné prohry s Urbanským a Burgermeisterem odsunuly Baču na konečnou 11. příčku. Padevět po výhře nad Bačou uhrál ve zbývajících kolech remízy. Nejprve jako jediný stochovský hráč bodoval s Hadrabou, poté se svými oddílovými spoluhráči Morávkem a Tichonovem a se 4 body obsadil 8. místo. Morávek ve 4. kole porazil Liebera a následně podlehl Tichonovovi. V posledním kole uhrál cennou remízu a se čtyřmi body jako Padevět skončil 4. Tichonov si po vítězství nad Urbanským a Morávkem a remízách s Lieberem a Padevětem získal 4,5 bodu a 3. místo. Na pomocné hodnocení před ním skončil Lieber a celý turnaj s 5 body vyhrál Hadraba.

obrazek-whatsapp--2024-03-31-v-13.57.41_8026e6ac.jpg

Momentka z 5. kola. Na prázdné 1. šachovnici v pozadí již skončila remízou partie Padevět-Hadraba, na 2. šachovnici směřuje Tichonov k výhře nad Morávkem.

 

Turnaj skupiny B hrálo celkem 20 lidí, mezi nimiž nechyběl Tonda Ševčík. Tentokrát však nedokázal navázat na svůj dva dny starý úspěch ze Slaného, kde obsadil 3. místo. V Teplicích se sešla mnohem silnější konkurence a dvě výhry ve třetím a pátém kole stačily pouze na 18. místo. Celou skupinu pak vyhrál bez jediné ztráty Martin Potůček ze Sokola Údlice před Danielem Carlini z Itálie (5,5 bodu) a Kamilou Godlovou z Klášterce nad Ohří (5 bodů).