Republikánské řezy
Starý recept dle kuchařky Anuše Kejřové, který mě tak zaujal, že jsem ho musela vyzkoušet. Tlučená švestková jádra jsem musela nahradit mletými ořechy, ale i přes to byl výsledek tak dobrý, že letos z každé snědené švestky poctivě schovám pecku a po večerech je budu vytloukat a sušit, abych příště mohla upéct originál... :-)
Řezy jsou nízké, finální velikostí na půl plechu, jsou hodně sladké, takže jich stačí sníst opravdu jen kousíček, těsto voní a chutná máslem a ořechy. Náplň je malinová marmeláda a poleva cukrová žloutková ovoněná rumem...dezert je spíše typu "vánoční cukroví", rozhodně nejde o dortíkové cukrárenské řezy...
Suroviny:
- 70 dkg másla
- 10 dkg mouky
- 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
- 5 dkg cukru
- 5 dkg strouhaných ořechů
- 1 ks žloutek
- 1 lžíce rumu
Máslo jsem nasekala do prosáté mouky ( použila jsem hladkou), přidala jsem cukr, prášek do pečiva, mleté ořechy ( v předpisu jsou lískové a švestková jádra ) , žloutek a rum a studenýma rukama jsem rychle zpracovala těsto. Konzistenci mělo jako oříšková vykrajovací těsta na vánoční cukroví....
Dala jsem ho do lednice vychladit, potom jsem z něho vyválela obdélník " na stéblo silný" ...t.j. co to šlo....aby plát těsta zakryl skoro celý plech. Válela jsem na pečicím papíru, na kterém jsem ho rovnou upekla. Peklo se to asi na 160 °C 20 min. Do zrůžovění. Horké jsem překrojila na půl a nechala zchladnout.
Na dohotovení:
- Malinová marmeláda - na slepení a na polevu:
- 1 ks žloutek
- 3 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce rumu
Zchladlé jsem potřela malinovou marmeládou a překlopila placky na sebe.
Žloutek s cukrem a rumem jsem dle doporučení Anuše Kejřové třela 15 minut do zhoustnutí ( na tak malé množství hmoty nemělo cenu vytahovat na pomoc šlehač ).
Polevu jsem natřela na řezy. Množství bylo tak akorát.
Nakonec jsem dala na chvíli sušit do teplé trouby.
Hotové a zchladlé jsem horkým nožem krájela na malé obdélníčkové tvary.
Semtam poleva popraskala, ale nijak výrazně.
Uleželé druhý den jsou lepší a lze je prý " delši dobu skladovati "... tak uvidíme, jak dlouho u nás vydrží.
Komentáře
Přehled komentářů
Recept jsem vyzkoušela a bylo to opravdu výborné. Poleva na hoře hodně popraskala,ale konečná chuť tenhle nedostatek na kráse uplně vymazala.
Vyzkousené
Petra,24. 5. 2020 12:16