Jdi na obsah Jdi na menu
 


Republikánské řezy

9. 7. 2019

 

Starý recept dle kuchařky Anuše Kejřové, který mě tak zaujal, že jsem ho musela vyzkoušet. Tlučená švestková jádra jsem musela nahradit mletými ořechy, ale i přes to byl výsledek tak dobrý, že letos z každé snědené švestky poctivě schovám pecku a po večerech je budu vytloukat a sušit, abych příště mohla upéct originál... :-)

 

Řezy jsou nízké, finální velikostí na půl plechu, jsou hodně sladké, takže jich stačí sníst opravdu jen kousíček, těsto voní a chutná máslem a ořechy. Náplň je malinová marmeláda a poleva cukrová žloutková ovoněná rumem...dezert je spíše typu "vánoční cukroví",  rozhodně nejde o dortíkové  cukrárenské řezy...

 

 

Suroviny:

  • 70 dkg  másla
  • 10 dkg mouky
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg strouhaných ořechů
  • 1 ks žloutek
  • 1 lžíce rumu

 

Máslo jsem nasekala do prosáté mouky ( použila jsem hladkou), přidala jsem cukr, prášek do pečiva, mleté ořechy ( v předpisu jsou lískové a švestková jádra ) , žloutek a rum a studenýma rukama jsem rychle zpracovala těsto. Konzistenci mělo jako oříšková vykrajovací těsta na vánoční cukroví....

Dala jsem ho do lednice vychladit, potom jsem z něho vyválela obdélník " na stéblo silný" ...t.j. co to šlo....aby plát těsta zakryl skoro celý plech. Válela jsem na pečicím papíru, na kterém jsem ho rovnou upekla. Peklo se to asi na 160 °C 20 min. Do zrůžovění. Horké jsem překrojila na půl a nechala zchladnout.

 

 

Na dohotovení:

 

  • Malinová marmeláda -  na slepení a na polevu:
  • 1 ks žloutek
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce rumu

 

 

Zchladlé jsem potřela malinovou marmeládou a překlopila placky na sebe. 

Žloutek s cukrem a rumem jsem dle doporučení Anuše Kejřové třela 15 minut do zhoustnutí ( na tak malé množství hmoty nemělo cenu vytahovat na pomoc šlehač ).

Polevu jsem natřela na řezy. Množství bylo tak akorát. 

Nakonec jsem dala na chvíli sušit do teplé trouby. 

Hotové a zchladlé jsem horkým nožem krájela na malé obdélníčkové tvary. 

Semtam poleva popraskala, ale nijak výrazně.

 

Uleželé druhý den jsou lepší a lze je prý " delši dobu skladovati "... tak uvidíme, jak dlouho u nás vydrží.

 

20190709_194452.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vyzkousené

Petra,24. 5. 2020 12:16

Recept jsem vyzkoušela a bylo to opravdu výborné. Poleva na hoře hodně popraskala,ale konečná chuť tenhle nedostatek na kráse uplně vymazala.