Jdi na obsah Jdi na menu

Proč, jak a co?

15. 6. 2019

Ahoj všichni,

rozhodla jsem se založit tyhle stránky nejen pro sebe, ale taky pro všechny, kteří mají stejný problém jako já - emočně nestabilní poruchu osobnosti. Ať už se Vás to týká nebo ne, tyhle stránky by měly dát základní vhled do problematiky a zároveň mapovat "emočně nestabilní výlevy" někoho, kdo se s touhle poruchou potýká dennodenně. Ať už jste impulsivní nebo hraniční typ či něco na pomezí, ať už máte kombinace s jinými poruchami, které se často s touhle emoční nestálostí pojí, myslím, že když o tom nebudeme mlžit, vyřešíme toho daleko víc než když se zavřeme někde v koutě a budeme dělat, že se nás to netýká.

Tak vzhůru do toho a půl je hotovo, ne?

Budu si ještě pohrávat s designem stránek, považovala jsem za důležitější začít něčím přínosnějším. Už nějakou dobu se doslova rvu se svými emocemi. Snažím se všemožnými způsoby a často mám pocit, že mě něco sráží zpátky dolů, co něco, všechno možný. Beru si osobně každou hloupost, kterou někdo řekne, hodně mě zajímá, co o mně říkají ostatní, jak oblíbená jsem, jak oblíbená budu, jak v něčem uspěju. Docela se to daří naplňovat tyhle moje nároky na sebe, ale i tak nejsem se sebou spokojená. Střídají se mi fáze, který by spíš odpovídaly bipolární afektivní poruše, občas mám nějakou obří mánii, nával štěstí, pocit, že zvládnu cokoliv si zamanu, radost ze života, líbím se sama sobě, líbí se mi prostě všechno a je to skvělý, jsem nabitá energií a mam chuť skočit do všeho po hlavě. Pak jsou ty opačný fáze, fáze naprostýho zmaru, smutku, sebemrskačství, pocitu, že za nic nestojím, že nic nedokážu, že to nemá smysl a v neposlední řadě i to, že chci umřít. Potíž je především v tom, že se to neděje obden nebo obtejden, ale třeba třikrát nebo i víckrát denně. A to už je potom opravdu trochu na hlavu!

Lidi na to nereagují moc dobře, což je každému jednomu z nás, kdo máme tyhle zkušenosti, jasný! Pořád je to problém. Emoční nestálost je prostě druhými posuzována - sorry za ta slova  - jako debilita! Lidi si myslí, že jste prostě jen idioti, co mění nálady jak na horský dráze. Pravdou je, že aby něco působilo normálně a stabilně, nemělo by se to během dne desetkrát změnit. Což jaksi u téhle poruchy nejde. Nebo možná jde? Toť otázka. Vztahy jsou zase úplně jiná kapitola, o tom asi jindy.

Momentálně se prostě snažím hledat cokoliv, co by pomohlo. Kromě psychoterapie a farmakologický léčby tedy myslím. Spíš jako, nějak docílit vlastní silou vůle toho, aby se to zestabilizovalo. Těžko říct, jestli tohle můžeme dokázat, ale neměli bychom to předem vzdát a když se to povede jednomu, může to třeba pak být řetězovka, znáte to, chce to prostě jen vyzkoušet, co je člověk schopný zvládnout!

Možná tu teď trochu plácám pátý přes devátý, ale je to pro mě dost důležitý tohle všechno napsat. Prostě a jednoduše, v rubrice "Emoční nestabilita odborně" najdete fakt články a odkazy, který by mohly pomoct, a který jsou psaný buď odborníky nebo třeba částečně i těmi, kdo se s touhle poruchou potýkají. Totiž, při hledání nějakých informací, jak s tím naložit, jsem měla pocit, že je toho buď málo, nebo je to chaotický nebo prostě naprosto k ničemu. Dočetla jsem se prakticky jen to, že ládovat do sebe antidepresiva a chodit na terapie je jediný východisko. Pak jsem našla i jednu stránku, na kterou tady budu taky odkazovat. Ta stránka byla snad jedinou, která prostě pojednávala o tom, že tahle porucha není navěky věků, že celej život jí nemusí být propletenej, a že se dá zvládnout! A to je přesně to, co potřebujeme vidět, slyšet, číst, co chceme! Nebo ne? 

No a v rubrice "Emočně nestabilní výlevy" zas můžete sledovat tu horskou dráhu, kterou se Vám pokusím zlepšit dny. To jako tak, že na to nejste sami. Nebudu teda asi psát deset článků denně, ale občas shrnout, co a jak se dělo myslím dá docela dobrej a reálnej vhled do života s emočně nestabilní poruchou osobnosti. 

To je asi ode mě zatím všechno. 

Budu se snažit o to, aby to tu pěkně všechno bylo pohromadě, a aby to dávalo naději a sílu k tomu odhodlání zbavit se toho co nejrychleji a trvale!

Stabilní náladě zdar!