Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strava

ČÍM SE VLASTNĚ KRÁLÍCI ŽIVÍ?

Seno

Seno potřebuje zakrslý králík denně a ať dáte sena do klece kolik chcete, králík ho během dne sní. V obchodech koupíte seno balené, ale pokud máte možnost sehnat pro svého králíka lepší seno, které sami nasušíte, bude to pro něj lepší. Seno by němělo být staré, protože silně práší a to dráždí králíka ke kýchání.Nesmí se ale také zkrmovat nedosušené seno, protože způsobuje koliku (způsobí, že se zakrslý králík zduje =smrt).

Směsi

V obchodech s potřebami pro chovatele nebo v supermarketech seženete takové krmné směsi, které obsahují obilí, zrní i granule z lisovaného sena. Ale směsi mohou obsahovat i sušené ovoce, kokos, či zeleninu. Na výběr je už spousta těchto směsí, takže můžete krmivo střídat, aby králík nejedl stále to samé.

Zelenina a ovoce

Zelené a čerstvé krmivo je pro králíky nejzdravější stravou, protože mají vysoký obsah živin a jsou bohaté na vlákninu a vápník. Velmi vhodné jsou pro zakrslého králíka listy pampelišek, jetele, mladé kopřivy, mrkev, listy ředkviček, kedlubny, petržel, listy hrachu a z ovoce jsou to jablka a hrušky. Zelenina a ovoce by měli být vždy čerstvé. Zeleninu a ovoce nejdříve dobře omyjeme a necháme okapat. Nedávejte zakrslému králíkovi zelené krmení přímo z ledničky, mražené, nebo vařené. Pokud ste zvyklí krmit králíka převážně sušenou potravou, nedávejte mu najednou hodně zeleného krmení, ale vždy jen trošku aby si navykl.

Další důležité "jídlo"

Králíkovi byste měli také dávat něco na hlodání, např. tvrdý suchý chléb, nesmí být ale plesnivý. Z lesa mu můžete občas donést větvičku na kousání z vrby, jedle nebo ovocných stromů ze zahrady. Pro králíka je velmi důležitá i pitná voda. Někteří lidé si myslí, že zakrslý králík nepotřebuje pít když mu dávají čerstvou zeleninu ale není to pravda. Proto umístěte do klece napaječku a každý den v ní vodu vyměňujte. Obzvlášť hodně pijí králíci v teplých, horkých dnech, nebo pokud králíka krmíte jen sušeným krmením.

Pár rad:

- krmte každý den přibližně ve stejnou dobu (nejlépe ráno a večer) 
- strava musí být pestrá- zelené krmivo, sušené krmivo a dostatek sena 
- zelené rosliny nesbírejte blízko silnice ale nejlépe na loukách, které nejsou hnojeny 
- za odměnu můžete dát králíčkovy občas nějaký vitamín (k dostání v obchodech s potřebami pro chovatele)
- na jakoukoliv novou potravu zakrslého králíka musíte navykat postupně 
- do klece můžete králíkovi umístit i sůl na lízání, kterou seženete v obchodě většinou v podobě kroužku, která vydrží králíkovi tak 2 měsíce. (Při umístění soli do klece je potřeba i dostatek pitné vody!!!) 
- do napáječky s vodou můžete přidávat i různé minerální látky, které jsou k dostání v obchodech s potřebami pro chovatele, nebo v supermarketech

 

Náhledy fotografií ze složky Strava