Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agility

Co je agility?

Agility může dělat úplně každý s jakýmkoliv psem. Samozřejmě některá plemena se na agility hodí víc jako např. pudl, sheltie, border kolie a kolie dlouhosrstá, belgičtí ovčáci atd. Závodí i různí kříženci.

Cílem je, aby psovod se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase.

Je to pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit - pes ve smečce (společně se svým pánem) spolupracuje při překonávání překážek v honbě za kořistí. Kořistí se stává pamlsek či hračka a pochvala na konci každého parkuru. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa - jinými slovy pes se v tomto prostředí naučí stýkat s ostatními psy i lidmi, zvykne si na ně, ztratí strach a tím se eliminuje jeho agresivita z tohoto strachu plynoucí.

Jsou tři velikostní kategorie a to small (psi do 34,99 cm KVH [kohoutkové velikosti]), medium (psi od 35 do 42,99 cm KVH) a large (od 43 cm a výše). A podle nich je stanovena i výška překážek. Týmy v agility jsou rozděleny do tří skupin podle výkonnosti - A1 (začátečníci), A2 (pokročilí) a A3 (profesionálové). Od 1. 7. 2019 platí, že pro psy s naměřenou výškou méně než 28 cm v kohoutku (tedy zapsanou 27,5 cm nebo méně) možné na národních soutěžích na území ČR (mimo kvalifikační závody na EOJ, EO, IMCA a MS) startovat v kategoriích S a XS. Totéž platí pro psy s naměřenou kohoutkovou výškou od 43 cm do 49,5 cm, ti budou moci startovat v kategoriích L a ML (v rámci jednoho závodu vždy pouze v jedné z těchto kategorií). Mezi těmito výškami si budou vybírat vždy při přihlašování se na každý závod zvlášť.

Česko patří ke světovým velmocem v tomto sportu. Za otce agility v Česku bývá považován pan Radko Loučka, nejznámější Češkou v agility je Adélka Králová, která v roce 2006 přispěla na Mistrovství světa k prvnímu místu v kategorii týmů small a 2007 vyhrála jako čtrnáctiletá Mistrovství světa v kategorii jednotlivců S mezi dospělými.

 

Příspěvky

Kurz agility pro začátečníky

6. 10. 2020

Všem děkujeme za zájem, ale v letošním roce už žádné nové zájemce nepřijímáme. Další kurz bude vypsaný na jaře 2021.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Agility | Komentářů: 0

Zahájení společných tréninků

24. 8. 2020

bude ve čtvrtek 3.9.2020 v 16:00 na našem cvičišti.

Zájemci o náš výcvik si sebou vezmou svého pejska, motivační hračku a pamlsky, dobrou obuv a dobrou náladu. Vše ostatní se dozvíte na místě. Zahajovací lekce bude více méně o vzájemném seznámení. Taky Vám chceme říct, jakou představu máme o výcviku a jakou formou ho chceme vést.

Tak přijďte, už se na Vás těšíme.