Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Historie spolku

Spolek Katolický dům a Orlovna v Oslavanech vznikl z iniciativy členů Československé strany lidové v letech 1929 – 1930. Z dobrovolných darů obětavých členů byl 2.1.1930 od manželů Průšových zakoupen dům č. 8, ve kterém byl zřízen divadelní a taneční sál a sekretariát ČSL.

Jak vyplývá z tehdejších stanov Spolku, bylo jeho účelem vzdělávat své členy, pěstovat a propagovat vlastenecký cit a katolické zásady a uvádět je do života soukromého i veřejného. Spolek vyvíjel bohatou činnost kulturní, společenskou a sportovní.

Pamětníci ještě dnes vzpomínají na úspěšná divadelní představení, které divadelní soubor prováděl v počtu 1 až 2 premiéry ročně. Také společenský život byl čilý. Pořádaly se taneční zábavy, plesy, hody i různé výlety. Aktivitou oplývala především ženská část Spolku a mládež. Byly pořádány osvětové a vzdělávací přednášky, pracovaly různé zájmové kroužky, půjčovaly se knihy. Sport a tělovýchovu pěstovali členové pravidelně v Tělovýchovné jednotě Orel v sále Katolického domu, který byl ke cvičení vybaven tělocvičným nářadím (bradla, kruhy apod.)

Zvláště aktivní se stala činnost Spolku příchodem otce Jana Smutného v r. 1942, který svým organizačním talentem a schopnostmi podnítil věřící k nadšené práci ve Spolku. V té době měl Spolek až 180 členů. Hrála se vlastenecká divadelní představení, která lidi posilovala v době okupace. Spolek Katolický dům a Orlovna byl centrem kulturního a společenského dění nejen katolíků, ale i široké oslavanské veřejnosti. Činnost Spolku byla zastavena totalitním režimem v r. 1952 a jeho majetek zabral stát. Někteří aktivní členové byli křivě obviněni z protistátní činnosti, nespravedlivě odsouzeni a dlouhá léta vězněni.

Po změně režimu v naší republice v roce 1989 se br. Josef Straka a ThDr. Miloš Šandera zasadili o znovuobnovení Spolku. Iniciovali schůze přípravného výboru Spolku a usnesli se, že požádají o registraci Spolku jako pokračovatele Spolku Katolický dům a Orlovna zrušeného 25.5.1952. Spolek byl obnoven registrací MV ČR 10. 10. 1990. Katolický dům byl Spolku navrácen bezúplatně rozhodnutím zastupitelstva města Oslavany 31.12.1991.