Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak udělat referát o knize

22. 9. 2019

Jen díky dobrému přehledu knížek si budete moci vytvořit čtenářský deník, který bude základem vaší maturitní četby. 

Po přečtení díla si zformulujeme otázky, která nás napadla při četbě nebo obecně v souvislosti s tématy v knize. Ty pak využijeme v závěrečné diskusi.

Vypisujeme si také zajímavé citáty, vybereme výběr ukázky z knihy, a vůbec všechno, co nás nějakým způsobem zaujalo, překvapilo, potěšilo…

Na prezentaci přineseme dotyčnou knihu v překladu a ideálně i v originále. Můžeme z ní přečíst ukázky, které nám přijdou zajímavé, můžeme pustit i konkrétní pasáž z filmu (byla-li kniha zfilmována), nejlépe v původním znění. O pomoc s přípravami lze vždycky požádat učitele!

Než se pustíte do samotného představení knihy, měli byste uvést základní informace o knize, a to jméno autora, rok a místo vydání, nakladatelstvípočet stran, u zahraničních knih překladatele, dále žánr knihy. Zjistíme si také, zda kniha byla zfilmovaná, v kterém roce, pod jakým názvem byl film uveden, kdo byl režisérem a kdo v něm hrál.

  1. představit autora: charakterizovat jeho život a dílo, zařadit jej časově a uvést důležité doplňující informace. Stejně tak je vhodné zařadit dílo do kontextu literárních dějin, tedy uvést, zda se jedná o knihu z doby romantismu, realismu, apod. Pro plné pochopení knihy pak můžete napsat, jaká byla doba a jaké historické okolnosti napsání knihy ovlivnily.
  2. krátce sepsat děj knihy, tj. stručný, ale přehledný obsah knihy. Nemusíte vyzrazovat celý příběh ani hlavní pointu, je důležité, aby z textu bylo poznat, že jste knihu četli a ideálně jí i porozuměli.
  3. představit hlavní postavy knihy, uvést jejich stručnou charakteristiku, význam pro knihu a také vztah s ostatními postavami.
  4. na závěr referátu shrnout své vlastní myšlenky a pocity z celé knihy. Není třeba knihu přímo hodnotit, je ale dobré uvést, JAK jste děj pochopili, zda jste si z četby něco odnesli a popřípadě komu byste dále knížku doporučili. Pokud jste děj či příběh nepochopili, nemusíte se bát danou informaci do finálního odstavce uvést, obzvlášť pokud se jedná o obtížnější četbu.
  5. na konci prezentace položíme posluchačům dotaz, zda se chce někdo na něco zeptat, a přistoupíme k diskusi, kdy využijeme předem připravených otázek. Diskuse by se měla zabývat dvěma okruhy:
  1. ohledně stavby referátu, způsobu přednesení, formulace obsahu knihy, o které se referuje
  2. co jsme se z referátu dozvěděli zajímavého, nového, a to jak se týká děje, postav či společenského a kulturního přesahu obsahu děje (např. jak bychom se zachovali, kdybychom byli na místě některé z postav díla, jak by se děj podle nás vyvíjel, kdyby se odehrával v jiné době - třeba kdyby Romeo a Julie žili v 21. století, co by se odehrávalo s jinými účastníky děje apod.)