Jdi na obsah Jdi na menu
 


Globální oteplování

15. 10. 2019

ledovec_obrazek.jpgUž toho mám dost. Furt se píše, jak je globální oteplování špatné. Kromě toho, že vlastně vůbec nevíme, jaký podíl na tom má příroda a kolik toho zaviní lidé, bychom neměli zapomínat, že všechno zlé je pro něco dobré.

Přece se nemusíme stydět, že z Polabí bude úrodnější kraj a vypěstujeme chutnější vína i v Čechách. Víc vyvezeme, víc vyděláme. Nebudeme tolik potřebovat skleníky. Vypěstujeme víc českého ovoce a zeleniny. Jabloně nám nebudou mrznout a přicházet o květy, rajčata a papriky nám porostou před očima. A chutnější než z ciziny. Tak nebuďme hysteričtí.

A kolik ještě ušetříme za vytápění, když se oteplí! Když nebude v zimě mrznout, tak nám silnice vydrží od dost déle. Možná i nové úseky D1. Bude se snadněji a víc stavět. Bude víc bytů, více hypoték, více bank. Prostě výhoda všude, kam se koukneš.

Takže suma sumárum, nám oteplení pomůže. To se snad za to máme stydět?

No ale kolik zatopených ostrůvků bude po celém světě, slyším hlasy nesouhlasící s tím, že by se Země měla oteplovat.

A kde byly ty ostrůvky v době, kdy Grónsko bylo zelené, nebyly na něm ledovce a díky tomu dostalo svůj název? Pod vodou. A nikdo na nich nebydlel.  Když se někde nedá bydlet a žít, tak je potřeba jít jinam. Naši předkové to tak dělali miliony let. A jaké poučení si z toho vezmeme? Žádné. Anebo ještě lépe, poručíme větru, dešti!

Jo a ještě něco. Naše Země se takhle otepluje a pak zase ochlazuje hodně dlouho. Dokonce i polární čepičky na Marsu se zvětšují a zmenšují. Co když třeba bojem proti oteplení zaviníme za nějaký čas globální ochlazení? Co pak? V Krkonoších se bude dobře lyžovat i v květnu. Zamrznou oceány. Greta bude muset vrátit nobelovku za mír. Zamrznou malé ostrůvky v Tichomoří a jejich obyvatelé se budou moci slavnostně vrátit. Čína vydělá majlant na rukavicích a čepicích. Jenže my nebudeme moc dovážet po zamrzlých mořích nic. Ani vyvážet, aby bylo jasno.  Ale budeme se moct jít klouzat, kdykoliv se nám zachce.