Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trip do Trójmiasta

25. 12. 2022

V květnu se konečně povedlo zrealizovat akcičku, o které jsem uvažoval již několik let a to podívat se na místa úzce spojená s počátkem pravděpodobně nejhoršího konfliktu lidských dějin. Totiž Gdańsk, Gdynia a Sopot. Domluva s kamarádem Mirkem byla snadná pro podobný zájem ve vojenské historii a nastal pouze jeden problém, shodnout se na termínu. 

Termín byl daný, cesta víceméně vymyšlená, zbývalo sehnat lístek na vlak. Pro pochopení, dálkové vlaky PKP mají povinnou rezervaci místa. Dá se zařídit i ve vlaku, ale je to dražší a nechat se vyhodit z nočního vlaku kdesi uprostřed Polska by asi nebylo to pravé. Na druhou stranu oni spouští prodej dost na posledních chvíli. Pokud by člověk jel vlakem jedoucím z ČR, je to jednodušší, ale násobně dražší. Nás stála jízdenka z Kłodzka do Gdańsku směšných 24 PLN (asi 130 Kč), protože jsme chytili promo akci. Normální cena je asi k 80 PLN (přes 400 Kč) a nejlevnější, kterou zařídí ČD, delší cestou přes Bohumín začíná kolem 1000 Kč. Do Kłodzka jsme se dostali a po pohodové noční cestě jsme ráno vystupovali na stanici Gdańsk Głowny. Ubytko byl malý apartmán v 8. patře paneláku, ale nám to bohatě stačilo. 

Po check-in a krátkém odpočinku jsme vyrazili do města. Gdańsk (i celé Trojmiasto) má hodně vymakanou MHD a příměstskou dopravu s návazností spojů a solidními cenami.

Ve městě jsme našli památky na Jana Heveliuse (astronom, objevitel mnoha komet a tvůrce první mapy hvězdné oblohy), zajímavou architekturu bývalého hanzovního města a další památky. Je jich tam tolik, že stihnout celé Trojmiasto během 3-denního tripu není možné. Tzn. vynechali jsme muzeum jantaru (Museum burstzyna) umístěné ve starém mlýně a nezbyl čas ani na muzeum věžních hodin. Krátký oběd - Kiełbasa szynkowa - poté návštěva informačního centra a už jsme nabrali kurz směr Westerplatte.

Poloostrov Westerplatte se smutně a nesmazatelně zapsal do dějin, jelikož zde začala 2. světová válka, když bitevní loď Schleswig-Holstein zaútočila svými 280 mm děly na místní vojenskou posádku dne 1. září 1939. Poloostrov Westerplatte je dodnes využívaný vojensky, což nijak neomezuje turistický ruch. Pouze když jsme tam byli, tak byly nepřístupné některé cesty vedoucí v bezprostřední blízkosti vojenských objektů. Není se čemu divit, byly jsme tam ani ne 3 měsíce po začátku válku na Ukrajině a v blízkosti cca 70 km od ruské hranice (Kaliningradská oblast). Ale všechny památky byly přístupné, tak jsme navštívili starou strážnici s dobovými artefakty.

img_8336.jpg

Minomet ráže 82 mm - před 2. sv. válkou

 

Trochu děsivě působivá je návštěva kasáren zničených salvou  280 mm granátů a skrz uličku se stánky prodávajícími suvenýry od matrjošek po křižník prošli až k monumentu na umělém návrší.

img_8362.jpg

Ruiny kasáren zničených ostřelování 280 mm granáty lodi Schleswig-Holstein

 

26 m vysoký žulový památník Pomnik obrónców wybrzeźa je monument s významnými bojišti polských sil za 2. světové války. Vystavěn byl v letech 1964 až 1966. Mimo to je z umělého návrší krásný rozhled na přístav a okolí.

img_8371--1-.jpg

Pomnik obróncow wybrzeźa

 

Westerplatte je dostupné asi dvěma autobusovými linkami, nebo lodní linkou spojují přístaviště v centru města s přístavem na Westerplatte, odkud se dá jet buď výletní lodí na poloostrov Hel, nebo do Nynashamn, švédského přístavu poblíž Stockholmu.

img_8384.jpg

Trajekt do Švédska - Port Gdańsk - Westerplatte

 

Loď z Westerplatte do centra jede po řece Martwa Wisła skrz nákladní přístav a doky. Loď pluje kolem Twierdza Wisłoujście, pevnosti určené na ocharnu města proti útokům z moře. Tato pevnost z 14. století (tehdy ještě dřevěná) má zajímavou historii. Roku 1433 byla dobyta a vypálena husitskými oddíly a její zbytky dorazila v roce 1465 silná mořská bouře. Při obnově byla roku 1482 postavena kruhová věž spojená s funkcí majáku. V 16. století následovala první významnější hradba (tehdy kruhová) a poté dále do 17. století byly dostavovány bastiony, fort carré apod. Těžce poškozena byla na konci 2. světové války a dnes spadá pod Museum Gdańska. Věž byla v době naší návštěvy města bohužel pod lešením. Plavba po Martwe Wisłe mezi kolosy s výtlakem několik desítek tisíc tun má pro suchozemce své kouzlo a tak jsme i přes nepřízeň počasí zůstali po celou dobu plavby na palubě - ano, ani palubní bar jsme neztrestali wink Po asi půlhodince plavby jsme přirazili k Długie Pobrzeźe v Środmieście, přístavišti přímo v centru města. Zde je již kousek na Długi Targ, což je vlastně místní hlavní náměstí se starou radnicí (Ratusz Głównego Miasta w Gdańsku) a kupou obchůdků a restaurací, kde člověk za poměrně slušný peníz doplní energii a ještě si pochutná. Tím jsme zakončili první den a už jenom nějaké zhodnocení u půllitru s pivkem apod.

 

Druhý den byl plán jasný, jak jsme viděli předpověď počasí. Výlet lodí na Hel by nestál za nic, tak jsme sedli na SKM - PKP Szybka Kolej Mieska v Trojmiescie - polská spolehlivá obdoba německého S-Bahnu - které nás dovezlo do přístavního města Gdynia, kde to žije mořem a námořnictvím. Zde jsme navštívili následující místa - více o nic v odkazech pod článkem:

Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni - muzeum vojenského námořnictva

img_8469.jpg

5-násobné odpalovací zařízení 533 mm torpéd - Muzeum marinarki wojennej

 

Pravděpodobně největší polské muzeum věnované vojenskému námořnictvu. Mezi exponáty naleznete modely lodí od starověku po současnost. Dále například sbírku palubních zbraní z 20. století, ve vnější expozici i dělové věže, torpédomety a další. 

ORP Błyskawica

Úspěšný torpédoborec - za 2. světové války v Britských službách - (Norsko, Dunkerque, ochrana konvojů... Torpédoborec ORP Błyskawica z třídy Grom byl postavený pro polské námořnictvo ve Velké Británii v  Cowes v roce 1937.

img_8474.jpg 

ORP Blyskavice

 

Dar Pomorza

Školní plachetnice, trojstěžník, postavená 1909 v hamburské loděnici Blohm & Voss. Po určité době působení ve Francii v důsledku Versaillské "mírové" smlouvy byla koupena pro tehdejší polské námořnictvo jako školní loď. V této funkci si odsloužila 102 školních plaveb, na kterých se vyškolilo 13 384 kadetů, překonala půl milionu námořních mil a jako první polská plachetní loď obeplula svět jenom pod plachtami. Navíc získala cenu Cutty Sark Trophy. Loď je přístupná s ukázkou všech vybavených interiérů, strojovny a všeho ze stavu z 2. poloviny 20. století.

img_8518.jpg

Záchranný člun na lodi Dar Pomorza

 

Akwarium Gdynia

Mořské akvárium na konci mola v Gdynii. Rozděleno na tematicky zaměřené sekce. Balt, severská moře, sladkovodní, tropická akvária sladkovodní i mořská a mnohá další.

img_20220513_134526.jpg

Zobec obecný - Akwarium Gdynia

img_20220513_135627.jpg

Akwarium Gdynia

 

Sea Towers

Dvouvěžový mrakodrap, snad s možností vyhlídkového patra více než 100 m nad hladinou moře přímo na břehu - u mola v přístavu. Jedna z nejvyšších budov v Polsku. Nenavštíveno, protože jsme nevěděli o té možnosti.

V Gdynii jinak určitě stojí za návštěvu některá z místních hospůdek u přístavu nebo u pláží, kde ochutnáte všechno možné, včetně čerstvých ryb a potvor z moře vytažených. 

Třetí a poslední den jsme bohužel z důvodů počasí opět nejeli na Hel. Plavba lodí by asi za moc nestála a objíždět to po pevnině vlakem přes 2 hodiny by bylo hloupé. Navíc Hel si žádá pěkné počasí kvůli výhledům apod. Tak jsme navštívili jako takovou nouzovku Sopot. Jde o nejmenší město Trojmiasta. Známy zde byl a asi stále je festival populární hudby a je zde nejdelší molo v Baltském moři, které je zároveň nejdelším dřevěným molem v Evropě. Je dlouhé 511 m, z čehož 458 m zasahuje nad mořskou hladinu. V současné době je vstup sezónně zpoplatněný (2022 vstupné 9 PLN). Z mola jsme akorá po zlepšení počasí obepluli malou výletní plavbu po Gdaňské zátoce (Zatoka Gdańska). V centru města je mnoho památek na bývalou slávu, když tato oblast spadala pod Hanzu, z čehož plynulo velké bohatství a prosperita. Ve městě u kostela můžete najít sochu mědvěda Wojtka. Medvěd desátník Wojtek byl "členem" 22. roty dělostřelectva 2. polského armádního sboru za 2. světové války. Opět je možnost přímo ve městě dobře posedět u jídla a dobrého pití.

img_8625.jpg

Sopot - Skwer Kuracyjny

 

V neděli už nás čekalo brzké ranní vstávání a přejezd ze stanice Gdańsk Oliwa do Sedzisłavi, kde již čekala přeshraniční lokálka společnosti GW Train Regio domů do Trutnova. Jinak cestování po síti PKP s jejich společností PKP Intercity má poměrně vysokou úroveň, čisté vlaky a solidní přesnost. Pozor jenom na zákaz pití alkoholu ve vlacích. Personál je dosti nesmlouvavý.

No a co víc? Na jaře více na západ, k německé hranici - ostrovy Wolin a Usedom.

 

Užitečné odkazy a informace:

Doprava do oblasti:

- autem - z HK přes Poznaň - cca 7,5 h

- vlak - z Východních Čech

   - přes Pardubice a Bohumín - dlouhé, drahé, jediná výhoda je snazší nákup jízdních dokladů přes ČD

   - přes Klodsko a Wroclav (ev. přes Sedzislaw, Walbrzych a dále přes Wroclaw a Poznaň) - ze Sedzislawi, Walbrzychu a Klodska vlaky třídy PKP Intercity buď na přestup do Wroclawi, nebo i přímé do Gdańsk/Gdynia

- autobus - použitelné spíše z Moravy a Slezska

Doprava v místě

- kombince MHD v jednotlivých městech a SKM Trojmiasto - jízdenky v automatech a na prodejních místech (nádraží apod.). Ceny 2022 přestupní - 60 minut 3,75 PLN, delší úsek podle zón, nejdražší pro SKM a MHD ve všech 3 městech asi 22 PLN na 24 hodin

- intervaly SKM od 12 do cca 25 minut podle špičky

- lodě - možný výlet na Hel z Gdańsku a Gdynie, krátké plavby (rejsy) z každého přístavu

img_8412.jpg

Loď na lince Środmiescie - Westerplatte při křižování - Kanał Kaszubski 

 

Co navštívit:

Gdańsk

- Westerplatte - tam všechna možná muzea a památníky

   -  https://www.turistika.cz/mista/polsko-westerplatte/detail

   - https://muzeumgdansk.pl/oddzialy-muzeum/wartownia-nr-1-na-westerplatte/

- Městská muzea

   - Muzeum jantaru -  https://muzeumgdansk.pl/wizyta-w-muzeum-gdanska/oddzialy/

   - ostatní na - https://muzeumgdansk.pl/

- loděnice

- Europejskie centrum Solidarnosci

- více méně vše přístupné po celé starém městě, zajímavé jsou budovy na nábřeží, postavené v původním stylu po 2. SV, vyhlídkové kolo...

Sopot

- Muzeum Sopotu - vilka, přízemí ukázka vybavení, v patře časově omezené expozice, cca 800 m po promenádě od mola - https://muzeumsopotu.pl/pl/strona-glowna/

- Latarnia morska - maják - u mola

- molo - z něj možnost krátkých výletů - více info přímo na místě

- Grodzisko w Sopocie - Skanzen archeologiczny - www.archeologia.pl

Gdynia

- Muzeum marinarki wojennej - http://muzeummw.pl/

- ORP Błyskawica - 

- ORP Dar Pomorza - https://nmm.pl/dar-pomorza/

- Akwarium Gdynia - https://akwarium.gdynia.pl/

Fotogalerie:

- Gdańsk - https://eu.zonerama.com/Tessy/Album/8412696

- Gdynia - https://eu.zonerama.com/Tessy/Album/8415959

               - https://eu.zonerama.com/Tessy/Album/8411780

               - https://eu.zonerama.com/Tessy/Album/8416031

- Sopot - https://eu.zonerama.com/Tessy/Album/8422416

 

Náhledy fotografií ze složky Polsko, Balt, 2022

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář