Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamienna Góra 2018

2. 11. 2019

Kamienna Góra - Landeshut in Schlesien, Arado, 2018

Datum: 11. srpna 2018

Místo: Kamienna Góra

 

   Jeden z mých příhraničních výletů mě zavál do města Kamienna Góra v blízkosti českých hranic nedaleko od Trutnova. Kamienna Góra je město/gmina s asi 21 tisíci obyvatel pod Vraními horami (Góry Krucze) v kotlině řeky Bóbr. Je lehce dostupné autem přes hraniční přechod Královec/Lubawka, po železnici v sezóně přibližně od dubna do konce září o víkendech a státních svátcích (PL i CZ) z Trutnova. Dopravu v současnosti nezajišťují České Dráhy, ale GW Train Regio ve spolupráci s Koleje Dolnośląskie. Pro sportovněji nadané turisty je město dostupné i po cyklotrase z Žacléře nebo trutnovské části Poříčí. Já zvolil vlak.

   Do Kamienne Góry jsem přijel dopoledne a věděl jsem pouze to, že zde je zajímavé centrum, zřícenina zámku a "něco" z vojenské historie, ale nevěděl jsem, co. Po výměně na Zloté jsem se vydal hledat zríceninu zámku, kterou jsem našel neoznačenou na louce za benzinkou. Do památky není oficiálně povolený přístup, já jenom nakouknul, což bude asi ten problém. Jak něco nenese peníze, tak to naše severní sousedy příliš nezajímá. Nicméně zajímavé místo. Poté jsem vyrazil směrem "někam" do města. Přibral mě nějaký místní do taxíka a tam mi poradil, ať navštívím továrnu Arado. Vystoupil jsem prakticky u ní, zaplatil vstup a měl jsem asi hodinu do začátku prohlídky. 

   Tuto hodinu jsem vyplnil návštěvou Góry Parkówe. To je kopec nad městem, v jehož útrobách se skrývá ta továrna Arado a na povrchu jsou vystavené různé zbraně z válečných poválečných let částečně i sovětské provenience. Zkrácený seznam níže.

   Prohlídka továrny byla zajímavá i přes neméně zajímavou figuru místního průvodce, který se snažil z celé prohlídky udělat show. Snažil se nás seřadit do dvojstupů, jako chodili vězni z koncentračního tábora, kteří zde pracovali za války. U polských návštěvníků úspěšný sice byl, ale divil se, že ho asi 4 členové skupiny mají tak nějak na salámu. Když zjistil, že se jedná o nás o Čechy, přestal si nás všímat. Polsky docela rozumím, ale bohužel tento mluvil dost rychle, což dělá z Polštiny neuvěřitelnou hatmatilku. Nicméně z popisek a po dotazech nám odpověděl rozumně, co nás zajímalo. Pro vysvětlení toto bylo na tehdy německém území a v podzemní továrně se chystala výroba Amerika Bomberu ARADO E.555, který měl být schopný dopravit i těžkou bombu nad města na východním pobřeží USA. 

   Po prohlídce jsem se vydal do města. Z památek stojí za zmínku radnice včetně pamětních desek, kde všude stávala v historii. Asi místní měli zvláštní zálibu ve stěhování. Zajímavý je Kościół Świętych Piotra i Pawła, Plac Wolności, Kościół Matki Bożej Różańcowej, zřícenina zámku Gródstwo, židovský hřbitov a další. Po pozdním obídku v podobě hovězího guláše v bramboráku umělecky dozdobeném kečupem a majonézou, což nebylo sice špatné, ale nechci slyšet, co by na to říkal Zdenda Pohlreich, jsem se vrátil na nádraží a mazal domů. Btw nádražní budova je sice krásná a památkově cenná, ale je v dezolátním stavu. Celkově toto město hodnotím tak, že kdyby se místní více snažili, mohlo by být opravdu velice pěkné. Takhle je zajímavé, ale jak uhnete z náměstí a podobně, tak narazíte na neudržované domy, poměrně špinavé ulice, což je trochu škoda. Když to srovnám s podobnými městy např. v Německu i u nás, tak ta jsou vzhlednější. Nicméně Kamienka rozhodně za návštěvu stojí.

 

Seznam exponátů na Górze Parkówe:

BRDM-2 - obrněný transportér

37mm protiletadlový kanón vz. 1939

model ARADO E.555

bezzákluzové dělo B-10

protiletadlový kanon ZPU-4

76,2 mm divizní kanón vz. 42

120mm minomet vzor 1938

85 mm divizní kanon D-44

122 mm houfnice 1938

82mm minomet vzor 1937

 

Odkazy:

fotografie - pouze vlastní: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/4543668

Kamina Góra:

ofic web pro turisty (PL): http://www.kamiennagora.pl/pl/dla-turysty.html

spojení do města klasicky přes IDOS, mimo turistickou sezonu busem z TU do Královce a na polské straně omezeně jezdí vlak (platné podzim 2019)

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kamienna Góra 2018

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář