Jdi na obsah Jdi na menu
 


Půdní vestavba, podkrovní místnosti a tepelné ztráty

Půdní vestavby, podkrovní místnosti a jejich tepelné ztráty

Využití půdní vestavby a podkrovní místnosti na obytné prostory je velmi zajímavá a užitečná záležitost, ale co tepelné ztráty?

Půdní vestavba a její podkrovní místnosti bývají atraktivní a stylové. Velmi často je zde problém, v podkrovní místnosti je v létě velmi teplo, v zimě chladno a tepelné ztráty. Čím to je?

sadrokarton-strop.jpg poškození tepelné izolace kunou

 

Nejčastější řešení stropní konstrukce podkrovních a půdních místností je skladba sádrokarton, izolační čedičová vata, paropropustná folie. Tato kombinace je dobrá, ale … Termokamerou bylo velmi často zjištěno, že slabinou v tepelné izolaci podkrovních místností jsou střešní trámy, konstrukce kolem střešních oken a spoje sádrokartonových desek. Jsou to místa s nejčastějším a velkým únikem tepla. Je to téma, nad kterým by se projektanti a také kutilové měli zamyslet.

Samozřejmě v létě je to zdroj přehřívání půdní vestavby nebo podkrovní místnosti.

sadrokarton bez tepelné izolace Půdní vestavba únik tepla

Tyto nedostatky v tepelné izolaci jsou patrny na termosnímcích. Tmavá barva vyjadřuje chladnější nebo až studená místa, kudy uniká teplo, tepelné ztráty.

 

Tepelnou izolaci často naruší a poškodí kuny

Tepelná izolace nad sádrokartonem je velmi důležitou součástí podkrovní místnosti nebo půdní vestavby. Nejčastěji je provedena pomocí čedičové vaty. Tento materiál mají velmi rády kuny. A to je ten problém. Majitelé často slyší šramot nad sádrokartonem a to je moment, jak si kuny dělají pelíšky nebo vyráží večer na lov. Poškození tepelné izolace způsobí velký únik tepla a někdy v tomto místě se též sráží vzdušná vlhkost a vytváří mapy.

Tento problém dokážeme odhalit termokamerou. Poškození tepelné izolace a čedičové vaty je vidět na horních termosnímcích.