Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rady a tipy

Zajímavosti ze všech různých koutů

Ve zdravém těle svěží duch

Udržení štíhlé linie nebo dokonce hubnutí je problém, který každý den řeší většina z nás, ale »sebezázračnější dieta« nenahradí vyváženost kvalitní stravy, pitný režim a pohyb. Je jen dalším z prostředků, který může pomoci, ale nesmí docházet k hladovění a k jojo efektu.

Při snižování hmotnosti je potřeba nehladovět, jíst pravidelné v malých dávkách, nejíst vysokokalorické potraviny nebo potraviny obsahující vysoký obsah tuků. Většina ze základních rad jak zdravé zhubnout je chronicky známá, přesto na ně často zapomínáme, a proto je zapotřebí si je neustále připomínat, dokud je nezačneme respektovat.

Myslete na váhu a na své zdraví

Pokud si určíte pravidelný časový rozvrh, kdy se najíte, je třeba ho dodržovat. Také je důležitě omezit přijímání kalorií a zároveň zajistit tělu dostatek bílkovin a vitamínů.

Po jídle stoupá hladina triglyceridů vedoucí k zahuštění krve a ke zvýšeně přilnavosti krevních destiček s možností tvorby krevních sraženin a později i ucpání cév. Proto hodné záleží na tom, jaké druhy potravin jíme a jak často.

Častá konzumace potravin ve větším množství způsobuje nadměrnou tvorbu žaludečních kyselin, která se může vyčerpat a následné zapříčinit vznik žaludečních vředů.

Přestože tradice stolování velí obohatit chody lákavými moučníky, mezi jídly bychom měli konzumaci sladkostí omezit, ne-li zcela vyloučit. Zvyšují krevní cukr, který při cvičení sice spálíte jako první, ale na tuky se pak již většinou nedostane. Konzumace sladkého také napomáhá ke zvýšené tvorbě zubních kazů.

Máte touhu dát si něco dobrého na zub?

Abyste tomuto zabránili, je třeba se ráno pořádně nasnídat. Jídlo s vysokým obsahem vlákniny dodává pocit delšího nasycení. Vhodné je třeba jablko a neměli bychom zapomínat ani na to, že každou potravinu je třeba řádně rozkousat.

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň, a proto je třeba dodržovat pitný režim. Někdy pouhé napití skutečné zažene menší pocity hladu, je to známka toho, že si tělo říká jen o tekutiny.

Historické záznamy dokazují, že lidé ve středověku konzumovali stravu bohatou na ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny a ořechy. Tento trend však doporučují i odborníci z oblasti výživy lidem, kteří chtějí zhubnout a udržet se fit.

Zhubnout a být fit

Jezte více ovoce, zeleniny a luštěnin, jsou to potraviny s bohatým zdrojem vlákniny a vody a mají nízký obsah kalorií. Vláknina zasytí a na delší dobu potlačí pocit hladu.

Odborníci doporučují konzumovat denně 5 i více porcí ovoce a zeleniny, protože jsou nejen zdrojem vlákniny a vody, ale mají i vyšší obsah vitamínu C a vitamínu A.

Dále je doporučeno jíst denně stejně množství luštěnin a obilovin. Ryby jsou sice vysokým zdrojem cholesterolu, ale dokáží snižovat hladinu triglyceridů a jsou bohatým zdrojem jódu, který je potřebný pro správnou funkci štítné žlázy.

Všichni snad vědí, že spotřebu olejů je třeba omezovat, ale je důle-žitě mít na paměti i to, že jsou i důvody, proč je používat. Např. řepkový olej zabraňuje tvorbě sraženin, kukuřičný olej snižuje hladinu cholesterolu a olivový olej udržuje pružnost cév.

Pít, pít a pít, ale ne cokoliv

Lidský organismus je složen ze 70 % z vody a voda je nezbytná pro každou funkci našeho organismu. Pokud má člověk pocit hladu nebo únavy v průběhu dne, obvykle to ukazuje na nedostatek tekutin. Doporučuje se více pít mezi jídly nejenom kvůli již zmíněnému snižování pocitu hladu, ale i pro omezování rizika ledvinových potíží. Naposledy se napijte 30 minut před jídlem, aby se stihly vstřebat žaludeční stavy.

Ne všechny tekutiny však mívají na organismus čistě pozitivní vliv. Mezi takové patři zejména káva, která zvyšuje cholesterol, snižuje vstřebávání železa, vápníku a vitamínu B1, způsobuje pálení žáhy. Také čaj snižuje vstřebávání železa, dokonce ještě více než káva. Kávu a čaj nikdy nepijte mezi jídly, protože několikanásobně zvyšují vylučování žaludečních šťáv, mají vysoký obsah sodíku, nízký poměr vápníku a fosforu.

Nepijte taktéž nápoje sycené kysličníkem uhličitým, ten má za následek kyselou reakci a s kombinací s cukrem dochází k narušování zubní skloviny. O nápojích s vysokým obsahem cukru, kterých je na trhu až nebezpečné mnoho, se snad ani není potřeba rozsáhle rozepisovat. Byly o nich již popsány stohy papíru, přesto se stále těší až chorobné oblibě.

Prospěšný půst

Nejíst celých 24 hodin jedenkrát v týdnu je prospěšné pro pročištění organismu a hubnutí. O to více je potřeba dodržovat pitný režim, nejlépe čistou pitnou vodou. Půst se nedoporučuje diabetikům, u kterých je jídlo několikrát denně v menších dávkách nezbytně.

Pohyb a cvičení

Nejen úprava stravovacích návyků, ale také cvičení prospívá zdárnému snižování hmotnosti. Navíc vede i k lepší kondici organismu. Dostatečný pohyb dokáže přeměnit tělesný tuk ve svalstvo.

Pravidelně cvičení posiluje metabolismus. I několik hodin po skončení cvičení potom obvykle v organismu dochází ke spalování tukových zásob.

Velmi dobrým pohybem je rychlá chůze, práce na zahradě nebo jízda na kole. Není tedy nezbytné nutně navštěvovat fitness centra či tělocvičnu.

Proč při hubnutí cvičit?

Základem cvičení by mělo být posilování a aerobní pohyb. Tyto druhy pohybu posilují metabolismus, podporují spalování tuků, stimulují štítnou žlázu a celkově zdraví, zlepšují citlivost tkání a způsobují nárůst svalově hmoty. Posilovači cviky se doporučují aplikovat 2-3x týdně v počtu 8-10 cviků v opakovači frekvenci 8-12 u jednoho cviku nejdéle hodinu. Aerobní cvičení je nejlepší provádět 2-4x za týden po dobu 20-40 minut.

Před každým cvičením je nutný strečink pro celkově protažení. Je nutně se také zahřát např. teplým oblečením, rychlou chůzí nebo jízdou na rotopedu.

Pohyb zařazujte pravidelné, 3-5x za týden po dobu 30-60 minut, nebo 15 minut několikrát v průběhu celého dne v pravidelných intervalech.

Nejvhodnější pro cvičení je pohyb, který vás baví! Nemusíte pak chodit do posilovny. Vezměte také v úvahu svou kondici, schopnosti a náročnost. Nestyďte se poradit s odborným trenérem, neboť správné vykonaný cvik může mít několikanásobné lepší účinek než úporně lopocení. Zátěž neúměrná aktuální fyzické kondici navíc může zapříčinit poranění nebo další zdravotní komplikace.

Cvičení a vhodná úprava stravy lépe odbourává tělesný tuk, přesto je nutně přihlédnout na svůj zdravotní stav a podle toho zvolit stravu i určit si vhodně cvičení. Nevíte-li si rady při hubnutí, poraďte se s odborníkem.

Základní pojmy

Jojo efekt

Velmi častý problém při hubnutí. Stav, kdy na jednu stranu člověk zhubne, ale po přerušení diety opět nabere, v některých případech i více, než zhubnul. Proto je důležité při hubnutí použití diety, ale i cvičení, správného pitného režimu a zamezení hladovění.

Obezita

Je většinou genetické onemocnění způsobené ne-poměrem mezi příjmem a výdejem energie. Obezitu způsobuje vyšší příjem potravy a nízká pohybová aktivita.

Hladovění

Stav, kdy člověk za 24 hodin nepřijme žádnou potravu. Na počátku hladovění nastává intenzivní pocit hladu, který se postupně ztrácí až úplně vymizí. V průběhu žije organismus ze svých zásob. Příliš dlouhé hladovění vede k anorexii.

Anorexie

Porucha přijímání potravy způsobená dlouhodobým hladověním. Jde o psychickou poruchu většinou dospívajících dívek, které se rozhodnou hubnout a vez¬mou to ze špatné strany, kdy si řeknou »Jsem tlustá, nesmím nic jíst«.

Bulimie

Záchvatovité přejídání, které vede k výčitkám a k vynucenému zvracení. Stejně jako anorexie se nejčastěji vyskytuje u dospívajících dívek.

Zatočte s depresemi včas

Smutek, bezmoc a pocity beznaděje či zoufalství jsou emoce, které mají pro náš organismus i život za normálních okolností velký význam. Pokud se objevují častěji, mají delší trvání a jejich intenzita se zvětšuje, ovládnou život člověka a jeho okolí.

Z psychologického hlediska je deprese stav, kdy jsou lidé po delší období v pokleslé náladě, měnící se po čase ve stupňující se smutek až melancholii se skličujícím charakterem. Podle statistik toto onemocnění postihuje až 10 % světové populace, přičemž dvě třetiny pacientů tvoří ženy.

Typy depresí

V praxi se deprese rozdělují podle příčin na primární a sekundární. Primární dále rozdělujeme podle závažnosti, podle délky trvání a podle charakteru příznaků. Podle závažnosti rozeznáváme lehké, středné těžké a těžké formy. Podle charakteristiky rozlišujeme útlumově, agitované, atypické a larvované formy.

Sklíčenost a nespavost

Jste nadměrně a neobvykle smutní? Z počátku jen velmi nenápadné, náhlé stavy smutku, mohou později vést ke sklíčenosti, k pocitům úzkosti a samoty, což způsobuje duševní trýzeň a bolest.

Mezi další nenápadný stav patří i nespavost provázená časným probouzením nebo probouzením se několikrát v průběhu noci.

Toto je pouze zlomek psychických stavů, které by mohly poukazovat na počínající depresi, ale i tento zlomek může lidem a okolí kolem nich změnit život od základu.

Přestože se uvedené problémy zdají být na první pohled zcela běžně, vyplatí se poradit s odborníky včas. V opačném případě se všechny uvedené stavy budou postupem času nejspíše stupňovat, jejich četnost se zvýší a po nějaké době se k nim přidají i další.

Sebepodceňování, vina a nezájem

Lidé často začnou trpět značným pesimismem, pociťují beznaděj, ztrácejí svoji vlastní sebedůvěru, mají pocity méněcennosti. Podobným případem jsou osoby trpící výčitkami nebo pocity viny, aniž skutečně něco zapříčiní či provedou.

Dalším obvyklým projevem deprese je ztráta zájmu a radosti z věcí, které byly vždy potěšením. Postižení potom ztrácejí zájem o okolní svět, o své koníčky a záliby, chybí jim radost, nemají zájem ani o sebe, o svou práci, o vlastní rodinu či přátele. V těchto případech je už více než vhodné vyhledat odborníka. Nestane-li se tak, jmenované stavy se budou zhoršovat a přidají se další, například změna chování vůči okolí s prvky chladu, pomalejší mluva a bezmyšlenkovitě jednání... Bez včasného zásahu mohou takové stavy skončit tragédií.

Zpomalenost a nechutenství

Zpomalené, někdy jen opožděně reakce na různé podněty bývají jasnou známkou pokročilosti deprese. S těmito projevy souvisí i snížená tělesná aktivita, při níž člověk nejeví zájem o sexuální život. Zde se nespavost mění na úplný opak. Postižení z počátku jen polehávají nebo poposedávají, což později způsobuje ospalost a někdy i spánek v průběhu dne.

Lidé trpící depresí mohou ztratit chuť k jídlu, což je důvod váhového úbytku a snížené tělesné aktivity, protože se mozku a ostatním orgánům nedostává dostatek živin. Rada lidí trpících depresí má však zcela opačný problém a uchylují se k nadměrné konzumaci potravin. Takové případy obvykle končí obezitou.

Nesoustředěnost a neklid

Dlouhodobě neřešené deprese se projevují tělesnými problémy, jako jsou bolesti hlavy, potížemi s trávením, tíhou na hrudi, ochablostí či ztuhlostí svalů po celém těle. Dostavují se problémy se soustředěností a s pamětí.

Změny myšlení člověka a neklid, kdy při neléčené depresi lidé začnou poškozovat sami sebe v touze upoutat na sebe pozornost, jsou neklamnými známkami toho, že s nimi není něco v pořádku. V horších případech se dostavují skutečné myšlenky na sebevraždu či úvahy o smrti. Veliké procento lidí s těžkou depresí dokonce sebevraždu spáchá anebo se o ni pokusí. Tyto nebezpečné případy je nutné řešit hospitalizací a cílenou odbornou léčbou.

Při pohledu na jednotlivé formy a vývojové fáze depresí je patrné, jak nebezpečné může být podceňování depresí a jejich příznaků. Lépe je včas upravit způsob života, zapracovat na životosprávě a sebevědomí, využít možností přírodní medicíny než se propracovat k nejtěžším fázím deprese s veškerými negativními projevy, které je doprovází.

 

Jak na deprese

  1. Při depresích není potřeba hned sahat po lécích, výborné účinky zajistí bylinné extrakty či čaje z meduňky, třezalky a jiné.

  2. Nestyďte se obrátit na odborníka, účastněte se společných terapií a uvědomte si, že podobnými problémy trpí i jiní!

  3. Pomoc rodiny či přátel může hrát při léčbě důležitou roli, tak neváhejte je do všeho zapojit!