Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sportování dětí v zimě

2. 3. 2020

Sportování dětí v zimě

Sportování dětí venku v zimě

 

Níže jsem zkopíroval článek, který jsem našel na internetu, a který by mohl být poučný i pro rodiče našich dětí.  

Většina odborníků (lékařů a sester) udává, že do 0 sportování venku dětem neublíží, ba naopak.

Šéftrenér FŠ Třebíč:

Nejnižší docházku zaznamenáváme u tréninků venku na umělce a to i v obdobích, kdy panuje vcelku příznivé počasí, to znamená, že nejsou velké mrazy, neprší apod.

Ve snaze zjistit si názor odborníků, lékařů, jsme vznesli dotaz na několika webech. Odpovědi, které jsme získali na 2 z nich, vám nyní nabízíme bez komentáře. Ponecháváme ho na vás, rodičích našich hráčů v očekávání, že nám pomůže vyargumentovat si vzájemně své pohledy na věc a zlepšit naši sportovní a výchovnou činnost s dětmi.

 

Náš dotaz byl:

Dobrý den, jako fotbalový trenér se často setkávám s obavou rodičů pouštět přes zimu své děti ve věku 6-15 let na tréninky venku, v našem případě na udržované školní hřiště s umělou trávou. Bojí se, že děti onemocní, nachladí se apod. Moje argumenty, že záleží více na oblečení dětí a na řádném osušení po vysprchování, příliš nezabírají. Jak se na celou záležitost díváte jako lékařka? Při jaké teplotě bych měl už trénink z pohledu zdravotního rizika zrušit?

 

Odpověď první

MUDr. Hana Králová, specializace vnitřní lékařství, interní oddělení Klinik Kösching (https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/sportovani-deti-venku-v-zime-38854):

Dobrý den, záleží na tom, jak jsou děti otužilé, v jaké teplotě jsou běžně zvyklé se pohybovat. V zásadě platí to, že při postupném otužování (tedy v průběhu celého roku) by dětem pobyt a sport venku neměl vadit (za předpokladů, jak píšete, že jsou přiměřeně oblečené, po sportu jsou v teple a suchu a nejsou momentálně nachlazené nebo jinak oslabené). Není příliš vhodné aby dítě začalo sportovat až v zimě/na podzim - zde se dá čekat, že bude pobyt venku hůř snášet a spíše onemocní. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu dětem naopak prospěje a přispěje k pevnějšímu zdraví. Při extrémních mrazech, dešti nebo větrném počasí by ale bylo dobré přesunout trénink dovnitř.

 

Odpověď druhá

Petulle [Všeobecná sestra] - Obavy rodičů dle mého názoru nejsou na místě. Ba naopak, zdravé dítě je třeba přiměřeně otužovat a posilovat tak jeho celkový zdravotní stav. Předpokládám, že děti jsou přiměřeně oblečené (ne příliš, ani málo) a během sportovních aktivit se zahřejí. Je důležité, aby po sportovním výkonu nezůstaly zpocené venku, kde rychle prochladnou. Samozřejmě s astmatiky nebo bronchitiky je třeba jednat opatrněji. Sportovní výkon a s ním pojený rozvoj a posílení svalů (především dýchacích) převyšuje jakékoliv riziko z prochladnutí.

 

Komentář jediného diskutujícího na tomto webu (https://www.livedoctor.cz/home/detail?id=32862):

Obavy rodičů jsou nejen směšné, ale ve svém důsledku mají opačný účinek (jsou "kontraproduktivní", jak je dnes v módě říkat) Pro děti je naprosto přirozené běhat venku v zimě, ve sněhu, rozmáchat se, občas se i nachladit a trochu to odstonat. Tento přirozený pohyb na zdravém vzduchu za různé teploty a počasí má naopak blahodárný vliv na jejich zdraví a jejich otužování. Mají-li možnost hned se usušit, ohřát a neprochladnout dlouhým pobytem v mokrým oděvu a obuvi, tak je to ideální. Jedině při extrémním počasí - mráz, silný vítr, trvalý a prudký déšť - je lepší se schovat. Rodiče by si měli uvědomit, že svojí přehnanou péčí jen děti choulostiví a vedou k malé odolnosti. Hlavně by se pak měli rozpomenout na vlastní dětství.