Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie plemene

Plemeno bylo vyšlechtěné na konci 19. století na pomezí (hranici = border) Anglie a Skotska. Tato oblast se nazývá Border Counties. Původně bylo plemeno určeno hlavně pro shánění ovcí do stád a vedení stád nehostinnou krajinou podle povelů pastevce. Jako jednou z prvních border kolií je označován pes Old Hemp, který je současně i předkem vůbec prvních border kolií novodobého vzhledu. Název plemene byl stanoven v roce 1910. Nejstarší (od roku 1906) organizací zabývající se registrací border kolií je International Sheep Dog Society (ISDS) se sídlem ve Velké Británii. Tato organizace se nezabývá chovem (není chovatelský klub,) umožňuje registraci pracovních border kolií (splněním určitých podmínek). ISDS má v ČR „asociovaného člena“ KPOP ČR (Klub pracovních ovčáckých psů České republiky, z.s.)

 

Zajímavosti

Nadprůměrný intelekt border kolií je všeobecně znám a není proto příliš velkým překvapením, že někteří z těchto psů se celosvětově proslavili pro své naprosto mimořádné mentální schopnosti. Border kolie Chaser z USA je označována za nejchytřejšího psa na světě vůbec a její dovednosti šokují i uznávané vědce. Tento psí génius dokáže rozpoznat podle názvu více jak tisíc předmětů, rozlišuje i jejich jednotlivé kategorie a druhy. Chaser navíc pronikla do tajů gramatiky. Chápe totiž velmi dobře rozdíly mezi názvy, jež přímo označují jednotlivé předměty, a slovesy, předložkami či příslovci, které tuto funkci nemají. Majitelem Chaser je J. Pilley, psycholog s dlouholetou praxí, jenž chtěl původně pouze překonat rekord německé border kolie jménem Rico, která se naučila rozlišit na dvě stovky různých věcí. Svoje metody výcviku popsal J. Pilley v časopise věnujícím se myšlenkovým pochodům a o Chaser vyšla již i knížka, která sklidila mezi čtenáři velký úspěch.

 

Zdroje:

[online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné z: https://psiusmev.cz/plemena/border-kolie

[online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Border_kolie

[online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné z: https://www.webfordog.cz/atlas-psu/border-kolie/

[online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné z: https://www.google.com/search?q=border+kolie&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi0l9OT4cnnAhVYTBUIHQaKCCAQ_AUoAXoECBIQAw&biw=1536&bih=674&dpr=1.25