Jdi na obsah Jdi na menu

Co by měl kralík jíst

Vhodné krmení pro králíky

Králíci jsou naprostí vegetariáni. Podobně jako jiní malí savci živící se převážně rostlinnou potravou, králíci odmítají masitou potravu, která v podobě moučných červů nebo kousků masa tak nadchne zlatého křečka nebo myšku. Správná výživa znamená především dostatečnou a hlavně pestrou výživu. Aby se králíkova zažívací soustava udržela v pořádku, potřebuje kromě základní potravy mnoho objemového krmiva.

Pokud váš králík již dlouho nedostal žádnou šťavnatou potravu, je bezpodmínečně nutné to napravit. Zejména u docela mladých králíků musíte přidat zelené krmení, než si v domě zvyknou. Podávejte však jen malé dávky a hleďte, aby jejich složení bylo pestré. Mrkev je prospěšná a hlavně oblíbená králičí potrava, ale jen v omezeném množství. Králík by neměl dostat víc než jednu mrkev za den. Zahradní mrkev může být přehnojena dusíkem, stejně jako salát, a tudíž pro králíka nebezpečná.

Hotové krmivo

Jako základní krmení slouží hotová krmná směs, kterou lze zakoupit v obchodě s chovatelskými potřebami. Skládá se z různých druhů obilnin a tzv. pelet. To jsou válečky slisovaných částic krmiva zelené až hnědozelené barvy. Mimo jiné obsahují důležité vitaminy, minerály a stopové prvky. Díky složení jsou pelety jako základní krmivo plně vyhovující a dostatečně bohaté. Vždy je však nutné je doplňovat i jinými krmivy.

Ačkoliv je krmení peletami velmi praktické, má přece jen jednu velkou nevýhodu, při delším podávání jsou pro zvíře nudné. Nejenom lidé, ale i zvířata požadují rozmanitost ve výživě. Chuť a radost z mlsání patří k základním vlastnostem králíků. K základnímu krmivu se výborně hodí ovesné vločky, kukuřičné vločky, nekvašený chléb, suchary a svatojánský chléb. Kromě toho může krmení doplňovat řada různých pamlsků, jako jsou zbytky zeleniny, sušená zelenina, větvičky ovocných a listnatých stromů, plody jeřabin atd...

Vlastní krmné směsi

Na rozdíl od jiných domácích zvířat se vyplatí u králíků míchat krmení, i když jsou kupované směsi pro zvířata lákavé a obsahují potřebné složky. Pokud si chcete směs vyrábět doma, obstarejte si kukuřičný šrot, oves, ječmen a pšenici. Směs však nesmí obsahovat příliš ovsa, protože pak by králíkovi hrozila obezita.