Jdi na obsah Jdi na menu
 


Louis van Schoor

article preview

"Dum-dum killer"

(JAR)

 

O tomto jihoafrickém sériovém vrahovi je známo jen velmi málo. Je to dáno především tím, že k jeho zločinům došlo v době vlády apartheidu a jeho oběťmi byly výhradně černoši nebo míšenci. Jeho celé jméno zní Sybrand Jacobus Lodewikus van Schoor a narodil se v roce 1951. Za celý svůj život byl celkem čtyřikrát ženatý, z jednoho manželství má dceru Sabrinu. Část svého života sloužil u policie. Po odchodu z policejního sboru začal v roce 1986 pracovat u bezpečnostní služby.

Od té doby byl najímán jako ochranka do různých obchodů patřících bohatým bělošským podnikatelům. Zde si pravděpodobně špatně vyložil popis svých pracovních povinností, protože během jeho služby stačilo, aby se kdokoliv jen přiblížil k budově, kterou hlídal a van Schoor spustil zuřivou palbu ze své pistole. Několik jeho "zásahů" skončilo smrtí postřelených. Mnoho lidí skončilo se střelným poraněním v nemocnici. V několika případech šlo opravdu o zloděje, ale v mnoha dalších případech stačilo, aby oběť jen prošla po chodníku kolem hlídaného objektu. Patrně nejznámějším případem se stala vražda 13letého chlapce Liefieho Peterse, jenž se vloupal do obchodu, který van Schoor hlídal. Malý zloděj se před ním schoval na toaletě, kde ho ovšem van Schoor našel. Liefie ho prosil o slitování, ale van Schoor ho bez mrknutí oka střelil do hlavy.

Vzhledem k tomu, že jeho oběťmi byli černoši, tehdejší jihoafrický režim před van Schoorovým řáděním přivíral oči. Naopak, pro bílé obyvatele se stal téměř hrdinou z lidu. Vše se změnilo s pádem apartheidu. Policie se konečně začala van Schoorem zabývat. Bylo velice těžké určit, kolik lidí vlastně van Schoor zastřelil nebo postřelil. Většinou se uvádí, že jeho obětí bylo minimálně 39 a postřelených lidí mohlo být i více než 100. Sám van Schoor nijak nepopíral, že tyto lidi zastřelil, ale neviděl na tom nic špatného. Soud byl však jiného názoru. V dubnu 1992 byl totiž van Schoor odsouzen za 7 vražd a 2 pokusy o vraždu ke 20 letům ve vězení. Během jeho pobytu za mřížemi se ho jeho vlastní dcera zřekla a dokonce najala jakéhosi černocha, aby zavraždil její matku, kterou označila za odpornou rasistku. Jí najatý vrah svou práci odvedl dokonale, takže Sabrina putovala za mříže do stejného vězení jako její otec. Paradoxem je, že zatímco van Schoor je hrdinou pro bílé obyvatele JAR, jeho dcera Sabrina je pro změnu mučednicí pro černošské obyvatelstvo.

Díky všeobecnému snižování trestů prezidentem Nelsonem Mandelou byl nakonec van Schoor propuštěn již v říjnu 2004. Na krátkou dobu se z něj stala mediální hvězda. Během několika rozhovorů neustále opakoval stejnou větu: "Je mi velice líto bolesti, kterou jsem způsobil příbuzným lidí, které jsem zastřelil. Nicméně se nemám za co omlouvat, dělal jsem jen svou práci." Krátce po svém propuštění se Louis van Schoor stal předákem na jedné z dobytkářských farem v okolí města East London. V současnosti je mu 69 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1058951
Měsíc: 12634
Den: 602