Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sara María Aldreteová Villarealová a Adolfo de Jesús Constanzo

article preview

"Kmotra" a "Kmotr"

(Mexiko)

 

Adolfo Constanzo se narodil 1. listopadu 1962 v Miami. Jeho matce bylo v době jeho narození pouhých 15 let a pocházela z Kuby. Během života byla celkem 30x zatčena za různé přestupky, od nepovoleného vstupu na cizí pozemek až po krádeže v obchodě. Otec mu zemřel, když byl Constanzo ještě dítě. Poté se on i jeho matka přestěhovali do Portorika, v jeho 10 letech se ovšem opět vrátili do Miami. I když byl Constanzo pokřtěný katolík, jeho matku sousedé podezírali z čarodějnictví, což nebylo daleko od pravdy. Každý, kdo ji naštval, našel zanedlouho před svými dveřmi slepici či dokonce kozu s uťatou hlavou. I malý Constanzo byl brzy zasvěcen do náboženství známého jako santería. Společně s matkou navíc často navštěvovali Haiti, kde se Constanzo učil základům voodoo. Ve 14 letech byl dán do učení k muži praktikujícímu palo mayombe (náboženství, které při svých rituálech používá zvířecí oběti).

Na začátku 80. let Constanzo údajně úspěšně věští budoucnost, dokázal například předpovědět atentát na amerického prezidenta Ronalda Reagana. Mezitím úspěšně absolvoval střední školu. Zapsal se sice i na vysokou školu, tu však opustil po prvním semestru. Constanzo navíc začíná mít problémy se zákonem, v roce 1981 je dvakrát zatčen za krádež v obchodě. Začíná se rovněž projevovat jako bisexuál, který dává přednost mužským milencům. V roce 1983 na krátko odcestuje do Mexico City, kde v jednom nevěstinci věští z karet. Cestou zpět do Miami se seznámil s Martínem Quintanou a Omarem Oreou. Právě tito muži se stanou jeho prvními stoupenci. Oba se zakrátko navíc stanou i jeho milenci. Constanzo o nich mluvil jako o svých mužích nebo ženách, záleželo na tom, jakou měl právě náladu.

V roce 1984 se Constanzo, Quintano a Orea natrvalo přestěhovali do Mexico City.  Zde Constanzo věštil budoucnost a prováděl různé magické rituály, při kterých obětoval zvířata. Měl celkem propracovaný ceník svých služeb: 6 dolarů za obětování kohouta, 30 dolarů za kozu, 450 dolarů za hroznýše, 1100 dolarů za dospělou zebru a 3100 dolarů za malé lvíče. Brzy jeho služby začnou využívat překupníci drog z celého okolí. Constanzo jim pomocí magie radil, kdy a kudy převážet drogy do USA, a prováděl rituály, které je měly učinit neviditelnými a neprůstřelnými. Jeden z překupníků využíval jeho služeb 3 roky a jen od něj Constanzo inkasoval 40 000 dolarů. Mezi jeho klienty však patřili i lékaři, modelky, realitní makléři a bohužel i několik policistů. Jedním z nich byl i šéf protidrogového oddělení místní policie. Tím si Constanzo zajistil naprostou beztrestnost.

Constanzo však brzy poznal, že zvířecí oběti nebudou stačit a rozhodl se svým klientům zprostředkovat daleko lepší show. Se svými stoupenci proto často v noci podnikal výpravy na místní hřbitovy, kde vykopávali hroby, ze kterých kradli lidské kosti. Díky nim mohl Constanzo používat vlastní ngangu - rituální kotel používaný v palo mayombe, který slouží ke komunikaci se světem duchů.

V roce 1986 je Constanzo představen rodině Calzada, což byl tehdy jeden z nejmocnějších drogových kartelů v Mexiku. Netrvá to dlouho a Constanzo začne provádět magické rituály i pro ně. Samozřejmě za tučnou úplatu. Constanzo si tak může koupit vlastní dům a pořídit si hned několik luxusních aut. Navíc začne houfně přibývat jeho přívrženců, kteří ho uctívají téměř jako boha. Zároveň pochopil, že čarování se starými kostmi již nebude stačit. Začal tedy při svých rituálech provádět lidské oběti. Není jisté, kolik lidí během tohoto období zavraždil, ale jisté je jedno - Constanzo při svých rituálech potřeboval, aby oběť umírala v bolestech, a čím více oběť křičela, tím lépe. Neváhal proto své oběti brutálně mučit či znásilňovat.

V roce 1987 se rodině Calzada dařilo jako nikdy dříve. Constanzo to skromně považoval za svoje dílo a neváhal proto požadovat podíl z obchodů tohoto drogového kartelu. Calzada se mu však vysmál do očí. To byla obrovská chyba, protože domýšlivý Constanzo se s odmítnutím rozhodně nechtěl smířit. 30. dubna 1987 záhadně zmizel Guillermo Calzada a 6 dalších členů jeho rodiny. Policie našla v jeho kanceláři pouze roztavené svíčky a známky jakéhosi rituálu. O týden později byla nalezena těla členů rodiny v laguně Zumpango. Na první pohled bylo jasné, že oběti prošly strašlivým mučením. Některé oběti měly useknuté prsty na nohou i na rukou, jiné měly amputované uši a nosy. Z některých těl bylo vyjmuto srdce, další oběť měla odříznuté genitálie. Dvěma obětem byl vyjmut mozek, jedné oběti někdo zaživa vyrval kus páteře ze zad.

V červenci 1987 si Constanzo našel nového nejlepšího zákazníka. Stal se jím drogový kartel vedený bratry Hernandezovými. Na konci stejného měsíce se Constanzo setkal s Sarou Aldreteovou.

Aldreteová se narodila 6. září 1964 v mexickém městě Matamoros. Střední školu absolvovala ve městě Brownsville v Texasu. Na škole byla jednou z místních hvězd. Byla populární, atraktivní, se skvělým prospěchem. Navíc díky své výšce 185 cm vynikala ve sportech. Těsně po skončení střední školy se vdala za Migeula Zachariase, který byl o 11 let starší. Manželství však nebylo šťastné a po pouhých 5 měsících skončilo rozvodem. Po tomto zklamání se Aldreteová opět začala plně věnovat studiu a začala navštěvovat vysokou školu v Brownsville. Během studií si přivydělávala jako instruktorka aerobiku. I na vysoké škole Aldreteová vyčnívala nade všemi, a to nejen díky své výšce. V roce 1987 začala chodit s Gilbertem Sosou, překupníkem drog napojeným na Hernandezovu rodinu.

30. července 1987 Aldreteová odjíždí ze schůzky se Sosou, když do ní málem nabourá luxusní Mercedes řízený Constanzou. Constanzo se Aldreteové omluvil a svým šarmem ji dokonale očaroval. O den později Constanzo anonymně zavolal Sosovi a řekl mu, že ho Aldreteová podvádí. Sosa se s ní okamžitě rozešel. Aldreteová najde útěchu v Constanzově náruči. Ten jí vyrazí dech, když jí oznámí, že její rozchod vyvěštil v kartách. Nakrátko se z nich stali milenci, ale Aldreteová se musela smířit s tím, že Constanzo dává přednost mužům před ženami. To jí však nebránilo v tom, aby se stala Constanzovou nejvěrnější následovatelkou. Ten ji za odměnu jmenoval kněžkou svého kultu a jako jediná měla povoleno mučit vybrané oběti (toto privilegium měl do té doby jen Constanzo).

Constanzo si mezitím dokonale omotal kolem prstu celou Hernandezovu rodinu. Za své magické služby mu byl dokonce přislíben 50% zisk ze všech obchodů rodiny. V roce 1988 se Constanzo a všichni jeho stoupenci přesunuli na opuštěný ranč Santa Elena kousek od města Matamoros. 28. května 1988 zde byli zastřeleni drogový dealer Hector de la Fuente a farmář Moises Castillo. Jejich "snadná smrt" však Constanzu neuspokojila, a tak musel zemřít další člověk. Tím byl transvestita Ramon Esquivel, kterého Constanzo zaživa rozsekal mačetou na kousky. Kusy jeho těla pak vyhodil z auta přímo na ulici, kde je našly místní děti. 12. srpna 1988 byl unesen jeden z bratrů Hernandezových a jeho 2letý syn. Constanzo pro jejich záchranu provede další rituál s lidskou obětí. Hned o den později jsou Hernandez a jeho syn opravdu propuštěni na svobodu. Constanzova hvězda tak stoupá stále výš.

V listopadu 1988 je Jorge Gomez, jeden z Constanzových stoupenců, nalezen pod vlivem drog. Tím poruší jedno ze základních Constanzových pravidel: žádné drogy. Gomezův život proto také skončí na ranči Santa Elena. 14. února 1989 je umučen drogový dealer Ezequiel Luna. Svědky tohoto rituálu se omylem stanou další dva drogoví dealeři Ruben Garza a Ernesto Diaz. Jako nepohodlní svědci jsou také umučeni k smrti. 25. února 1989 předhodí Hernandez Constanzovi jako vhodnou obětinu i svého 14letého bratrance Jose Garciu. Constanzo ani na chvíli nezaváhá a Joseho znásilní a umučí přímo před jeho očima.

13. března 1989 je provedena další rituální oběť. Constanzo je však tentokrát zklamaný. Muž dostatečně nekřičel a neprosil o smilování. Přikáže tedy svým stoupencům, by mu našli vhodnou náhradu. Tím udělá osudovou chybu. Onou náhradou se totiž stane americký student Mark Kilroy (21 let), který do Matamoros vyrazil na jarní prázdniny. Constanzovi stoupenci ho 14. března 1989 unesou před jedním z barů a odvezou ho na ranč. Tam byl Mark celou noc mučen a znásilňován, dokud mu Constanzo mačetou neodsekl vrchní část hlavy. Pak mu vyjmul mozek, který uvařil v rituálním kotli nganga. Pak byly Markovi ještě useknuty obě nohy, aby "zabral v hrobu méně místa". O 2 týdny později ještě následuje vražda Gilberta Sosy, bývalého milence Aldreteové.

To byla labutí píseň celého kultu. Mark Kilroy totiž pocházel z dobré rodiny, která měla konexe mezi texaskými politiky. Navíc to byl Američan a jeho zmizení tudíž zavánělo mezinárodním skandálem. Mexická policie se tak dostala pod obrovský tlak a byla nucena konat, aby si zachránila alespoň zbytek své pošramocené reputace. Byla dokonce vyhlášena odměna 15 000 dolarů za informace, které povedou k nalezení ztraceného studenta nebo jeho únosců. Tato reakce Constanza nemile překvapila, byl totiž přesvědčen o své nedotknutelnosti.

1. dubna 1989 mexická policie prováděla jeden ze svých zátahů na pašeráky drog. Tou dobou se Serafin Hernandez vracel ze schůzky s Constanzou. Kolem policejních zátarasů projel, aniž by jim věnoval pozornost. Věřil totiž, že díky Constanzovým kouzlům je pro policisty neviditelný. Z omylu ho vyvedlo až zjištění, že ho policisté sledovali až k ranči Santa Elena. Policie na místě našla několik střelných zbraní a velké množství marihuany (se kterou Constanzo obchodoval). Hernandez byl na místě zatčen, stejně jako další tři Constanzovi stoupenci. Ti se během výslechů přiznali k rituálním vraždám i k tomu, že na ranči umučili Marka Kilroye. A podle jejich výpovědí byli na vše náležitě pyšní. Rovněž uvedli, že vůdcem jejich kultu je Constanzo.

Druhý den ráno se policie vrátila na ranč. Ve stodole našla rituální kotel nganga plný krve, slepičích pařátů a mrtvých pavouků a štírů. V kotli byly rovněž kusy lidského mozku. O kus dál ležela mrtvá černá kočka a želví krunýř. Zajatí členové kultu pak policii odvedli k soukromému hřbitovu, kde bylo později vykopáno 16 zohavených lidských těl. Bylo mezi nimi i tělo Marka Kilroye.

V tu chvíli Constanzo věděl, že mu žádná magie nepomůže a vzal nohy na ramena. Společně s Aldreteovou, svými milenci Oreou a Quintanou a nájemným vrahem kartelu jménem Alvaro de Leon Valdez, potichu zmizeli do Mexico City. To již i Aldreteová pochopila, že by měla změnit strany. Když se čtveřice ukrývala v jednom malém apartmá v Mexico City, nenápadně vyhodila z okna lístek se vzkazem: "Prosím zavolejte policii. V tomto domě jsou lidé, po kterých je vyhlášeno pátrání. Dejte policii tuto adresu, všichni jsou ve čtvrtém poschodí. Řekněte jim, že je s nimi žena, kterou drží jako rukojmí!" Tím nebohým rukojmím myslela samozřejmě sebe. Lístek se vzkazem opravdu našel náhodný kolemjdoucí, ale považoval ho za špatný vtip a nikomu o ničem neřekl.

Nakonec tak stála za Constanzovým koncem pouhá náhoda. 6. května 1989 v Mexico City policie pátrala po pohřešovaném dítěti. Jedna z hlídek prohledávala také okolí domu, kde se ukrýval Constanzo a jeho skupinka. Když Constanzo uviděl, že se kolem domu neustále procházejí policisté, ztratil nervy a spustil na hlídku střelbu ze svého samopalu. Tím se strhla asi 45minutová přestřelka, během které byl zraněn jeden z policistů. Byly zavolány policejní posily a dům byl neprodyšně obklíčen. Constanzo pochopil, že je konec. Dal Valdezovi do ruky samopal a nařídil mu, aby ho a Quintanu zastřelil. Valdez sice odmítl, ale Constanzo ho udeřil pěstí a řekl, že pokud to neudělá, pomstí se mu v příštím životě. Pak se Adolfo de Jesús Constanzo naposledy objal se svým milencem a Valdez je zastřelil. Těsně poté vpadla do bytu policie, která zatkla Oreu, Valdeze i Aldreteovou.

Během výslechů se Aldreteová stavěla do role oběti a zpočátku jí to i vycházelo. Nebyla však dostatečně opatrná a policisté brzy pochopili, že na pouhou oběť toho ví o rituálních vraždách až příliš mnoho. Proto se zařadila po bok ostatních obžalovaných členů kultu, kterých bylo nakonec celkem 14. V následném soudním procesu padly tyto rozsudky: Valdez byl za Constanzovu vraždu odsouzen ke 30 letům ve vězení. Členové kultu Juan Fragosa a Jorge Montes byli za vraždu Ramona Esquivela odsouzeni k 35 letům ve vězení. Oreovi byl diagnostikován AIDS a zemřel dříve, než mohl být odsouzen. Aldreteová byla za účast na zločinném spolčení odsouzena k 6 letům ve vězení. To však nebylo všechno. V roce 1994 následoval druhý soud za mnohonásobné vraždy na ranči Santa Elena. Zde byli bratři Hernandezovi odsouzeni k 67 letům ve vězení a Sara María Aldreteová k dalším 60 letům ve vězení. Pokud bude někdy propuštěna, bude okamžitě čelit žalobě ze strany amerických úřadů za vraždu Marka Kilroye.

Je otázkou, kolik obětí měl tento kult vlastně na svědomí. Na ranči Santa Elena bylo nalezeno 16 těl, to však zdaleka nebude konečné číslo. V okolí Mexico City došlo v letech 1987 a 1989 k 74 nevyřešeným rituálním vraždám, z toho ve 14 případech byly oběťmi děti. Kolik z nich měl na svědomí Constanzo a jeho stoupenci? Odpověď na tuto otázku se již asi nikdy nedozvíme.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org, trutv.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1058673
Měsíc: 12601
Den: 666