Jdi na obsah Jdi na menu
 


Henry Louis Wallace

article preview

(USA)

 

Životopis

Narodil se 4. listopadu 1965 ve městě Barnwell v Jižní Karolíně. Jeho matka pracovala v textilní továrně. Jeho otcem byl ženatý učitel na gymnáziu, který Wallaceho matku opustil v okamžiku, kdy zjistil, že je těhotná. Wallace měl i starší setru Yvonne. Jejich matka se k oběma svým dětem chovala jako tyran. Za sebemenší prohřešek následovalo bití a ponižování. Wallace se jako dítě často pomočoval, za což byl pokaždé krutě zbit. Pokud děti spáchaly nějaký drobnější prohřešek, tak si mohly za "odměnu" vybrat, čím budou zbity. Ve většině případů však jejich matka neváhala použít  bič. V případě, že byla příliš unavená, aby své potomky mohla sama potrestat, děti se musely trestat navzájem. Sám Wallace později tvrdil, že trestat jeho sestru ho bolelo více, než kdyby sám dostal výprask. Rodina žila v polorozpadlém domě bez vody i elektřiny. K osobní hygieně sloužily hrnce naplněné vodou z pumpy. V domě nebylo ani žádné WC, celá rodina používala nočníky, které musel Wallace každý den vynášet.

Když byl Wallace v šesté třídě na základní škole, ozval se mu jeho biologický otec s tím, že by se s ním rád setkal. Wallace pak dlouhé hodiny i dny čekal nedočkavě u okna, ale jeho otec se nikdy neukázal. To pro něj byla značná citová rána. V roce 1979 nastoupil na střední školu. Zde byl velmi oblíbený jak u spolužáků, tak i u učitelů. A protože mu jeho matka zakázala vstoupit do fotbalového mužstva, Wallace zvolil jediný možný způsob, jak se držet kolektivu - jako jediný chlapec vstoupil mezi cheerleaders. To mu kupodivu nepřineslo posměšky od spolužáků, ostatní naopak velmi oceňovali jeho píli a entuziasmus. Střední školu dokončil v roce 1983.

Wallace se několikrát zapsal i na vysokou školu, ale nikdy nevydržel déle než první semestr. Středobodem jeho tehdejšího zájmu totiž byla práce DJ v místní rozhlasové stanici WBAW. U posluchačů byl poměrně oblíbený, bohužel však byl po nějaké době vyhozen, protože byl přistižen při krádeži několika CD. V prosinci 1984 se Wallace přidává k námořní pěchotě a absolvuje základní výcvik v Orlandu na Floridě. V armádě se stal vzorným vojákem, který dokonale a včas plnil všechny zadané rozkazy. Během své vojenské služby se v roce 1987 oženil s Marettou Brabhamovou, kterou znal již od střední školy. Zároveň se tím stal i otčímem, protože Maretta již měla dceru ze svého dřívějšího vztahu. V manželství se však brzy začaly objevovat první problémy. Wallace toužil po vlastním dítěti, to však Maretta kategoricky odmítala. Problémem byl i jejich v podstatě nulový sexuální život, protože Maretta trpěla silným psychickým blokem od doby, kdy byla jako teenager znásilněna.

V srpnu 1992 byl Wallace zatčen za vandalství, kterého se dopustil kousek od své základny. Díky jeho předchozím skvělým výsledkům bylo od jeho stíhání upuštěno a byl pouze propuštěn z armády. Těsně poté ho opouští Maretta. Naprosto zničený Wallace se vrací ke své matce a sestře, které se mezitím přestěhovaly do města Charlotte v Severní Karolíně. V roce 1993 s ním otěhotní jedna dívka se kterou strávil noc. Wallace se stal pyšným otcem dcery jménem Kendra Urillová. I když s její matkou nikdy neměl vážný vztah, Kendru miloval nade vše a podle jeho vlastních slov to bylo jediné světlo v jeho životě.

Ani narození dcery však nezabránilo postupnému Wallaceho pádu. Začal ve velkém užívat drogy jako způsob, jak zapomenout na rozchod s Marettou, kterou pořád miloval. Vystřídal spoustu zaměstnání, především v různých restauracích a řetězcích rychlého občerstvení. Jeho drogová závislost ho také značně finančně vyčerpávala, proto začal mít problémy se zákonem. Okrádal lidi v okolí metra, v jednom případě se vloupal do železářství, za což dostal dvouletý podmíněný trest. Našel si i novou přítelkyni jménem Sadie McKnightová. Ani jeho nový vztah však nezabránil tomu, co mělo následovat...

 

Série vražd

Začátek roku 1990 - vražda Tashondy Betheové. Její tělo Wallace hodil do jezera v jeho rodném městě. Tělo bylo objeveno až několik týdnů poté. Tato vražda nebyla Wallacemu nikdy formálně připsána, i když jen málokdo pochybuje o tom, že ji spáchal. Ve stejném období byl obviněn i z pokusu o znásilnění 16leté dívky z Barnwellu, ale ani v tomto případě nebyl usvědčen.

Květen 1992 - vražda prostitutky Sharon Nanceové, se kterou měl Wallace sex. Když však Sharon chtěla, aby jí zaplatil, Wallace řekl, že žádné peníze nemá. Došlo mezi nimi ke rvačce, během níž Wallace ženu ubil k smrti. Její tělo pak naložil do svého auta a odvezl k Old Mount Holly Road, kde ho odhodil u železniční trati. K nálezu jejího těla došlo o několik dní později.

Červen 1992 - Wallaceho přítelkyně v té době bydlela se ženou jménem Caroline Loveová. Wallace své přítelkyni sebral klíče od jejich společného bytu a šel Caroline "navštívit". Když zjistil, že není doma, schoval se v koupelně a počkal, než se vrátí z práce. Ve chvíli, kdy si ho Caroline všimla, začal se dožadovat sexu. Caroline se proto pokusila utéct, Wallace ji začal škrtit, dokud nebohá dívka neupadla do bezvědomí. Pak svou bezvládnou oběť odtáhl do ložnice, kde ji svlékl a znásilnil. Když pak Caroline nabyla vědomí, Wallace vzal kulmu, která ležela na stolku vedle postele a její šňůrou Caroline uškrtil. Wallace pak její tělo zabalil do prostěradla a naložil do svého auta. Při odchodu ještě sebral z nočního stolku pár drobných, které měla Caroline připravené do prádelny. Autem pak dojel až za hranice města a vyhodil její tělo v zalesněné oblasti blízko Stevenson Road. Asi za 2 dny se na místo vrátil. "Její tělo bylo už dost scvrklé, vypadala jako E.T. Když jsem se tam vrátil asi po týdnu, už z ní zbyly jen kosti.", popsal později Wallace. Tělo Caroline bylo nakonec objeveno až v březnu 1994.

19. února 1993 - Shawnu Hawkovou znal Wallace z dob, kdy oba pracovali v Taco Bell. Ten den se u ní zastavil na kus řeči. Shawna byla tou dobou rozhádaná s jeho přítelkyní a neodpustila si několik ostřejších poznámek na její adresu. To Wallace rozzuřilo natolik, že Shawnu uškrtil. Pak napustil vanu a tělo své oběti do ní položil. Na odchodu ještě ukradl z peněženky této oběti 50 dolarů.

22. června 1993 - I Audrey Spainovou znal Wallace z Taco Bell. Podle vlastních slov ji ten den navštívil proto, že ji chtěl okrást. Jako záminku k návštěvě uvedl, že si s ní chce dát jointa. Po chvíli klábosení Audrey napadl, přitlačil ji k zemi a dožadoval se peněz. Když mu Audrey dala všechny peníze, které měla u sebe, Wallace ji škrcením přivodil bezvědomí. Pak ji svlékl a odtáhl do ložnice, kde ji znásilnil. Wallace později uvedl: "Přišla k sobě a prosila mě, abych jí neubližoval. Tak jsem ji znovu znásilnil. Pak jsem jí řekl, ať se postaví a obleče se. A jak si začala oblíkat kalhotky, tak jsem ji chytil pod krkem a ona zase omdlela." Wallace pak Audrey uškrtil její noční košilkou a tričkem, které předtím svázal dohromady. Před odchodem ještě této oběti ukradl kreditní karty.

10. srpna 1993 - Valencia M. Jumperová byla blízká přítelkyně Wallaceho sestry. Wallace: "Byla pro mě jako vlastní sestra, nevím proč jsem ji ublížil..." Ten den se Wallace pohádal se svou přítelkyní a u Valencie se stavil, aby se vypovídal. Pak ji požádal, ať jeho přítelkyni zavolá a řekne jí, že Wallace je u ní. Když se k němu Valencia otočila zády, Wallace ji zezadu uchopil pod krkem. "Prosila mě, abych jí neubližoval. Slibovala, že udělá všechno, co budu chtít." Wallace ji přinutil k orálnímu sexu a pak ji uškrtil ručníkem. Aby svůj zločin zamaskoval, polil její tělo rumem a pak ho zapálil. Aby vše vypadalo jako nehoda, dal na sporák ohřát hrnec s vepřovým masem. Ani tentokrát nezapomněl svou oběť okrást, tentokrát o její šperky, které částečně prodal v zastavárně a částečně je daroval své přítelkyni. Je nutno dodat, že se mu zakrývací manévr s požárem povedl, protože patolog původně opravdu určil jako příčinu smrti udušení zplodinami při požáru.

Září 1993 - Michelle Stinsonová byla častým hostem v Taco Bell a ráda s Wallacem prohodila pár slov. Wallace u ní zaklepal asi ve 23:00. Po chvíli konverzace ji Wallace požádal o sklenici vody. Když se pak k němu otočila zády, Wallace ji roztrhl halenku a donutil ji k sexu. Wallace později uvedl: "Pak jsem šel do koupelny, vzal ručník a začal ji škrtit. Ona se ale během toho najednou probrala a naříkala. Tak jsem rychle běžel do kuchyně, sebral odtamtud kuchyňský nůž a asi čtyřikrát ji bodl do zad. Pak už byla mrtvá." Tělo Michelle později objevil její 10letý syn.

20. února 1994 - Vanessa Little Macková byla sestrou jedné z Wallaceho expřítelkyň. Když k ní přišel na návštěvu, měl již pod bundou připravený povlak na polštář. "Chvilku jsme si povídali a ona mi pak chtěla nalít sodu. Okamžitě jsem vytáhl povlak na polštář a omotal jí ho kolem krku. Řekl jsem jí, že chci všechny peníze, co má a PIN k její platební kartě." Vanessa mu dala veškerou svou hotovost i PIN. Wallace se ovšem dožadoval sexu. Odtáhl ji do ložnice, kde ji znásilnil. Vanessa mu pak řekla, že musí uložit své dítě do postele. Když se však zvedla, Wallace ji znovu omotal povlak kolem krku a uškrtil ji. Wallace později zjistil, že Vanessa mu dala falešný PIN ke své kartě a tak ji zahodil.

8. března 1994 - Betty Jean Baucomová byla kamarádka Wallaceho přítelkyně. Wallace u ní zazvonil s dotazem, zda by si od ní mohl zatelefonovat. Betty souhlasila a pustila Wallace do domu. Wallace chvíli předstíral, že hledá telefonní číslo a pak se na Betty vrhl. Přikázal jí, aby se svlékla. To Betty odmítla a došlo k zápasu, během kterého Betty Wallaceho kousla do ramene. Wallace se jí za to následně pomstil tím, že ji brutálně znásilnil. "Pak jsem jí řekl, aby se oblékla. Když vstala, tak jsem jí omotal kolem krku ručník a řekl jí, aby mi dala všechny své peníze. To udělala. Vzal jsem jí i její zlatý řetízek. Pak jsem ji uškrtil." Wallace se rozhodl, že z domu ukradne i televizi a videorekordér. V té době však už nevlastnil auto, takže neměl jak tyto věci odvézt. Betty ovšem auto měla, takže našel její klíče a věci odnesl do něj. Když chtěl dům opustit, uvědomil si, že jedním z Bettyiných sousedů je i jeho kamarád Verness Lamar Woods. Došlo mu i to, že jeho kamarád je teď v práci a že v bytě je jen jeho přítelkyně Brandi June Hendersonová se svým 10měsíčním dítětem. Zaklepal na dveře jejího bytu a řekl jí, že jejímu příteli něco přinesl. Brandi ho pozvala dál. Jakmile byl Wallace uvnitř, okamžitě Brandi napadl a dožadoval se peněz. Brandi mu dala vše, co měla u sebe, což bylo 15 dolarů. Pak Wallace odtáhl Brandi do ložnice, kde ji přinutil k orálnímu sexu. "Čím víc mě prosila o slitování, tím víc jsem byl vzrušený. Pak jsem ji znásilnil. Když bylo po všem, klekla si na kolena a začala se modlit. Řekl jsem jí, že jí neublížím, že chci jen obejmout. Ona mě objala a já jí rychle omotal ručník kolem krku a uškrtil ji." Wallace se rozhodl, že si přilepší tím, že z bytu ukradne televizi a stereo soupravu. V tu chvíli však uslyšel dětský pláč. Uvědomil si, že to může přilákat pozornost sousedů a začal panikařit. Nejprve se pokusil uklidnit dítě dudlíkem, ale bez výsledku. "Tak jsem zase vzal ten ručník a utáhl ho kolem toho dětského krku. Nechtěl jsem ho zabít, jen dostatečně přidusit, aby přestalo křičet." Dítě opravdu přestalo a tak mohl Wallace v klidu naložit lup a definitivně odtamtud odjet. Malý T. W. byl později převezen do nemocnice, kde se ho podařilo zachránit, ale podle lékařů to pro něj musel být velmi bolestivý zážitek.

12. března 1994 - Wallace se rozhodl navštívit svou známou Debru Ann Slaughterovou. Zeptal se jí, zda si s ním nechce napůl koupit crack. Debra mu však řekla, že nemá dost peněz. To Wallaceho rozzuřilo natolik, že Debru silně udeřil, nacpal jí do úst ručník a přinutil ji k sexu. Tentokrát se však jeho oběť urputně bránila. Vmetla mu do tváře, že ví, že zavraždil všechny ty ženy v poslední době a že ho půjde udat. Navíc se mu po znásilnění vytrhla a začala volat o pomoc. Z peněženky vytáhla kapesní nůž a chtěla Wallaceho bodnout. "Chytil jsem jí ruku, sebral jí nůž a asi dvacetkrát jsem ji bodl. Pak jsem si vzal jejích 60 dolarů a šel si koupit crack. S ním jsem se pak k Debře vrátil a vykouřil ho nad její mrtvolou."

 

Zatčení a soud

Policie byla v té době pod obrovským tlakem veřejnosti. Obzvlášť černošská komunita v Charlotte obviňovala policii z nečinnosti, protože oběťmi byly černošské ženy. Skutečnost však byla taková, že policejní sbor v tomto městě měl neuvěřitelný podstav. Na město se 400 000 obyvateli připadalo jen 7 detektivů z oddělení vražd (pro srovnání, v současnosti jich je téměř 30). Navíc některé oběti byly uškrcené, některé ubodané, Valencie M. Jumperová byla dokonce vedena jako oběť požáru. Nakonec se policisté rozhodli zaměřit se na možnost, že by oběti mohl mít něco společného. U všech narazili na stejného známého: Henryho Louise Wallaceho. Navíc se policistům podařilo nalézt ukradené auto Betty Jean Baucomové. Bylo odstavené u nákupního centra. V zavazadlovém prostoru pak nalezli stovky Wallaceho otisků prstů.

Wallace byl zatčen 13. března 1994. Po 12hodinovém výslechu se nakonec přiznal ke všem vraždám. Sám Wallace uvedl: "Cítím, že ze mě spadlo opravdu velké břemeno." Policisté se ho zeptali, zda si myslí, že trpí rozdvojením osobnosti. Wallace odpověděl: "Ne. Existuje jen jeden Henry. Ten špatný Henry." Během následujících hodin s vyšetřovateli plně spolupracoval a označil i místo, kde zanechal tělo Caroline Loveové. Požadoval jen jediné: aby mohl ještě jednou obejmout svou dceru.

Nicméně Wallace své přiznání v listopadu 1994 odvolal a tvrdil, že k němu byl přinucen násilím. Soud však po pečlivém přezkoumání nahrávek pořízených během výslechu této námitce nevyhověl. Během soudního procesu několik expertů uvedlo (včetně Roberta Resslera, největšího experta na sériové vrahy v FBI), že Wallace trpí duševní poruchou a není odpovědný za své jednání. I přesto byl nakonec Henry Louis Wallace 29. ledna 1997 za 9 vražd odsouzen k trestu smrti. Wallace ve své závěrečné řeči uvedl směrem k pozůstalým svých obětí: "Žádná z těchto žen, žádná vaše dcera, matka nebo sestra si nezasloužila to, co jsem jim udělal. Nezasloužily si zemřít."

Po vynesení rozsudku byl Wallace převezen do Central Prison v Raleigh. Od té doby se proti rozsudku neustále odvolává, avšak žádnému z jeho odvolání zatím nebylo vyhověno. 5. června 1998 se ve vězení oženil s bývalou vězeňskou ošetřovatelkou Rebeccou Torrijasovou. Paradoxní je, že obřad se konal v místnosti sousedící s popravčí komorou. Datum jeho popravy stále nebylo pevně stanoveno.

 

Zdroje: wikipedia.org, crimelibrary.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1060609
Měsíc: 12061
Den: 412