Jdi na obsah Jdi na menu
 


Glennon Edward Engleman

article preview

"Vraždící zubař"

(USA)

 

Životopis

Glennon Edward Engleman se narodil 6. února 1927 jako nejmladší ze čtyř dětí. Vyrůstal v rodině patřící ke střední třídě a rozhodně se nedá říct, že by trpěl nedostatkem péče či rodinného zázemí. Ve škole byl sice nadprůměrným žákem, ale nikdy v ničem obzvlášť nevynikal. V roce 1954 vystudoval zubní lékařství na Washingtonově univerzitě v St. Louis. Později, stejně jako jeho otec, vstoupil k letectvu. Engleman byl dvakrát ženatý. První manželka se jmenovala Edna Ruthová (ta se po jejich rozvodu stala jeho komplicem), jeho druhou manželkou pak byla Ruth Jolleyová, se kterou měl syna Davida.

 

Série vražd

Engleman vždy vraždil kvůli finančnímu zisku. Byl diagnostikován jako sociopat, který o sobě tvrdil, že jeho největším talentem je to, že dokáže zavraždit člověka bez jakýchkoliv výčitek svědomí. Sám později uvedl, že jej nejvíce těšilo plánování vražd. Velice často využíval svůj šarm a to, že dokázal manipulovat se ženami. Ty se pak stávaly jeho spolupachatelkami.

V roce 1958 se jeho exmanželka Edna Ruthová znovu vdává. Jejím manželem se stává úředník James Stanley Bullock (27 let). Ten však netuší, že Ruthová je stále ve styku s Englemanem. Velice brzy po svatbě se James nechá od manželky přesvědčit, aby si zvýšil svou životní pojistku. Necelého půlroku po svatbě jej pak Engleman zastřelí poblíž umělecké galerie v St. Louis. Ruthová vyinkasuje z jeho pojistky 64 000 dolarů. Část těchto peněz putuje do Englemanovy kapsy.

V roce 1963 Engelman zavraždí svého kolegu z firmy Pacific Drag Strip jménem Eric Frey. Engleman ho nejprve ubil kamenem, pak jeho tělo hodil do studny, do které následně hodil dynamit, aby se definitivně zbavil těla. I tentokrát získává Engleman podíl z životní pojistky, kterou vyinkasovala manželka jeho oběti.

V roce 1976 Engelman zastřelí Petera J. Halma (26 let) ve městě Pacific v Missouri. Manželkou jeho oběti je Carmen Mirandová, bývalá Englemanova asistentka z dob jeho zubní praxe, která navíc Englemana znala od dětství. Po smrti svého manžela získává z jeho pojistky 60 000 dolarů. Část z této sumy putuje k Englemanovi.

O rok později Engleman navštíví farmu manželů Gusewellových v Edwardsville v Illinois. Arthura (61 let) zastřelí, jeho manželku Vernitu (55 let) ubije kladivem. Za jejich smrtí stojí nejen Engleman, ale také manželka jejich syna, Barbara. Tu pohání touha po dědictví, protože rodiče jejího manžela vlastní nemalý podíl v ropné společnosti. Teď už jí stojí v cestě jen manžel Ronald (33 let). I o tento "problém" se postará Engleman. Ronald je zavražděn o 17 měsíců později v St. Louis. Barbara tak získává 340 000 dolarů z jeho životní pojistky a konečně dědí i podíl v ropné společnosti. O své nově nabyté jmění se štědře podělí s Englemanem.

V roce 1980 umírá při výbuchu auta Sophie Marie Barrerová, majitelka zubní laboratoře v St. Louis. Stane se tak jen těsně poté, co se Sophie pokusila z Englemana dostat 14 000 dolarů, které jí delší dobu dlužil.

 

Zatčení a soud

Ještě tentýž rok je Engleman zatčen pro podezření z vraždy Petera J. Halma. Nejen, že se k vraždě přizná, neváhá také udat svého kamaráda Roberta Handyho, který mu s vraždou pomáhal. 17. září 1980 je za tuto vraždu Engleman odsouzen ke 30 letům ve vězení, Handy od soudu odchází s 20letým trestem. Navíc je Engleman obviněn i z vraždy Sophie Barrerové. I k té se přizná, a možná i díky tomu dostává u soudu "jen" 50 let bez možnosti podmínečného propuštění.

Během výkonu trestu se Engleman přizná i k vraždě manželů Gusewellových a jejich syna Ronalda. I tentokrát nezapomene připomenout, že mu s vraždou pomáhal Handy, a upozorní i na to, že jejich vraždy si u něj "objednala" Barbara Gusewellová. Následoval další soudní proces, během kterého je Engleman odsouzen na doživotí, Handy je odsouzen ke 14 letům ve vězení a Gusewellová k 50 letům. Barbara Gusewellová si nakonec neodpykala ani polovinu trestu a 10. října 2009 byla propuštěna na svobodu. Ostatní Englemanovi komplici (zejména jeho milenky a jeho bývalá manželka Ruthová) nebyli nikdy ani obviněni, natož souzeni.

Za ostatní vraždy nebyl Engleman nikdy souzen. Celkový počet jeho obětí není dodnes jasný, podle některých tvrzení jich mohlo být o mnoho více. Glennon Engleman zemřel 3. března 1999 ve vězeňské nemocnici, kde se dlouhodobě léčil s těžkou cukrovkou. Bylo mu 72 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia od Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1060542
Měsíc: 12096
Den: 406