Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kim de Gelder

article preview

(Belgie)

 

Muže jako je Kim de Gelder (narozen 1988 v Sint-Niklaas) snadno přehlédnete. Nesmělý a tichý mladík, který okamžitě uhne pohledem, kdykoliv se podíváte jeho směrem. Nevýrazný, neprůbojný, lehce zapomenutelný. Přesto se mu podařilo spáchat zločin, který otřásl celou Belgií.

De Gelder začal v 15 či 16 letech trpět silnými depresemi. Vyhledal proto odbornou pomoc, předepsaná ambulantní léčba však nijak nepomáhala. O něco později začal slýchat hlasy v hlavě, které jej nabádaly, aby ubližoval ostatním lidem. De Gelder znovu navštívil psychiatra. Ten jej sice poslal na vyšetření do psychiatrického ústavu, ale zde mu bylo oznámeno, že se nejedná o nic závažného a opět mu byla předepsána pouze ambulantní léčba. Za toto rozhodnutí později zaplatilo několik lidí svými životy.

Podle zpráv z tisku (které si však dost často protiřečí) byl de Gelder fascinován komiksovou postavou Jokera. Údajně byl také doslova posedlý filmem "Temný rytíř".

16. ledna 2009 se de Gelder vloupal do bytu Elzy van Raemdonckové (73 let) v Beverenu. Na bezbrannou paní okamžitě zaútočil a ubodal ji nožem. To nejhorší však mělo teprve přijít...

Je 23. ledna 2009, asi 10:00.  De Gelder nervózně postává před dětskými jeslemi "Fabeltjesland" (v překladu Země pohádek) ve městě Dendermonde. Pod oblečením má ukryté vše, co bude toho dne potřebovat: nože, sekeru, maketu pistole. Pod bundou však nemá jen zbraně. Oblékl si totiž neprůstřelnou vestu. I ta se mu může hodit... Zapaluje si už několikátou cigaretu a se zájmem pozoruje budovu před sebou. Naposled zkontroluje, jestli je jeho jízdní kolo na místě. Pak típne cigaretu a vykročí směrem k jeslím.

De Gelder zaklepe na postranní vchodové dveře. Po chvíli čekání mu otevře jedna ze zaměstnankyň. Milým hlasem se ho zeptá, co si přeje. De Gelder nesměle utrousí něco o tom, že se potřebuje na něco zeptat. Žena otevře dveře a pustí de Geldera dovnitř. De Gelder se rozhlédne. Přímo naproti vidí místnost, ve které je několik dětí. Některé si hrají s učitelkami, drtivá většina z nich spí. De Gelder sáhne pod bundu...

To, co následuje, nemá se Zemí pohádek nic společného. Spíše to připomíná peklo na Zemi. De Gelder vytáhne nůž a vtrhne do místnosti. Bez jakéhokoliv rozmyslu začne kolem sebe máchat a bodat nožem. Jeho útoky směřují jak proti učitelkám, tak proti spícím dětem. Místnost se během několika vteřin zaplní nářkem zasažených. De Gelder zasahuje další a další cíle, podlaha je zbrocená lidskou krví. Útok je natolik zuřivý, že de Gelder v jednu chvíli ztratí svůj nůž. Okamžitě vytahuje jiný a pokračuje ve svém díle zkázy. Některé učitelky se snaží ochránit děti svými vlastními těly. Díky tomu jsou několikrát poraněné. V momentě, kdy de Gelder ztratí i druhý nůž, rozhodne se raději zmizet. Uteče předním vchodem, nasedne na své kolo a ujíždí pryč. Celý útok trval jen několik minut, nikdo z přítomných však na něj do smrti nezapomene.

Když na místo dorazí policisté, nevěří vlastním očím. Je to, jako by vstoupili mezi kulisy nějakého béčkového hororu. Podlaha, zdi, nábytek, vše je od krve. Na podlaze leží zranění, všude je slyšet dětský pláč. Některé učitelky jsou v takovém šoku, že odmítají policistům předat děti, které stále tisknou v náručí...

Jeden z policistů později vypověděl: "Něco takového si nikdo nedokáže představit. Když jsme vstoupili dovnitř, málem jsem uklouzl po krvi, která byla naprosto všude. Některé učitelky se snažily dostat pryč. Plazily se po břiše v té spoustě krve... Jedna z nich pořád křičela, nešlo ji zastavit. Jen na nás zírala s vytřeštěnýma očima a křičela a křičela... Nikdy na to nezapomenu."

V době útoku bylo v jeslích 18 dětí (nejstaršímu byly pouhé 3 roky) a 6 učitelek. Naštěstí ne všichni přišli do kontaktu s útočníkem. Díky tomu, že útočník máchal nožem naprosto bez rozmyslu, zůstalo 9 dětí nezraněných nebo utržily jen nepatrná poranění. 6 dětí ve věku od 1 roku do 3 let však utrpělo vážná zranění. Stejně dopadly i 2 zaměstnankyně jeslí. Další 4 děti utrpěly lehká poranění. Přímo na místě byl nalezen jeden mrtvý chlapeček. Hned vedle něj leželo tělo učitelky Marity Blindemanové (54 let). I ona byla mrtvá. Další chlapec byl převezen v kritickém stavu do nemocnice. I přes veškerou lékařskou péči ještě téhož dne zemřel. Útok si tak nakonec vyžádal 3 oběti na životech. Kromě zavražděné učitelky zemřeli i Leon Garcia-Mannaert (8 měsíců) a Corneel Vermeir (9 měsíců). Mnoho ze zraněných dětí muselo podstoupit chirurgické zákroky, minimálně 3 z nich budou mít zjizvená těla až do konce života. Někteří ze zaměstnanců jeslí ještě dlouhé roky po útoku museli vyhledávat pomoc psychiatrů.

Policie okamžitě vyrazila po stopách útočníka. Její pátrání netrvalo nijak dlouho. De Gelder byl zatčen nedaleko města Lebbeke. Při zatýkání kladl odpor a podařilo se mu lehce zranit dva policisty. Sám přitom utrpěl blíže nespecifikované zranění, se kterým byl okamžitě hospitalizován v nemocnici v Aalstu. Po jeho zatčení u něj policisté našli nejen další chladné zbraně, ale také seznam několika dalších jeslí. S největší pravděpodobností tak měl de Gelder v úmyslu spáchat další podobné útoky... U de Geldera nebyla zjištěna přítomnost drog ani alkoholu v krvi.

Těsně po spáchání útoku v Dendermonde se v tisku objevila informace o tom, že de Gelder měl během útoku bíle nalíčenou tvář a červeně obarvené vlasy. Údajně to bylo proto, aby se co nejvíce podobal své oblíbené komiksové postavě (i když Joker má zelené vlasy). Na začátku útoku měl také citovat postavu Harveyho Denta z filmu "Temný rytíř". Policie žádnou z těchto informaci nepotvrdila ani nevyvrátila.

De Gelder celé 3 dny po svém zatčení odmítal mluvit s vyšetřovateli. Stejně tak odmítal jakékoliv jídlo. Když už se poté rozhodl mluvit, většinou se pouze smál vyšetřovatelům do tváře.

Mezitím byla celá Belgie v naprostém šoku. Den po útoku se před budovou jeslí shromáždilo asi 6 000 lidí, kteří se rozhodli uctít památku obětí masakru. Chodník před jeslemi byl za chvíli zaplněn hořícími svícemi, květinami a plyšovými zvířátky. Před zúčastněným davem promluvil i starosta Dendermonde, který nejen přislíbil zvýšení bezpečnostních opatření v jeslích, školkách a školách, ale také uvedl, že jesle "Fabeltjesland" už nikdy nebudou otevřeny. O den později do města dorazili i členové královské rodiny, kteří navštívili oběti, jež se stále zotavovaly v nemocnici.

25. ledna 2009 se de Gelder přiznal svému advokátovi ke spáchání masakru v jeslích. Nikdy však nezmínil jakýkoliv motiv pro tento čin. O 2 dny později se přiznal i vyšetřovatelům. Odmítal však, že by měl cokoliv společného s vraždou Elzy van Raemdonckové. De Gelder byl nakonec obviněn ze spáchání 4 vražd a 10 pokusů o vraždu.

De Gelderovi advokáti se snažili přesvědčit soudce, že jejich klient je schizofrenik, který není schopen podstoupit soudní proces. Psychiatři diagnostikovali de Gelderovi schizoidní poruchu osobnosti. Popsali jej také jako narcistického psychopata. Zároveň však uvedli, že je nejen schopen podstoupit soudní proces, ale že byl schopen kontrolovat své chování. To tedy znamená, že byl za své činy plně odpovědný.

22. března 2011 byl Kim de Gelder uznán vinným ve všech bodech obžaloby. O den později byl odsouzen k doživotnímu trestu. Ten si odpykává dodnes.

 

Zdroje: wikipeida.org, dailymail.co.uk

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1058935
Měsíc: 12626
Den: 602