Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irský trojúhelník

article preview

(Irsko)

 

Tzv. "Irský trojúhelník" je oblast na východě Irska v provincii Leinster, kde v 90. letech 20. století zmizelo několik žen. Tato zmizení nebyla nikdy vysvětlena a všeobecně převládá názor, že se tyto ženy staly obětí sériového vraha, popřípadě několika sériových vrahů. V této oblasti ve stejné době došlo i ke 3 vraždám, které jsou dodnes neobjasněny.

26. března 1993 - Původem Američanka Annie McCarricková (26 let) odešla toho dne ze svého domu na předměstí Dublinu. Poté byla viděna na poště v Enniskerry. Naposledy byla spatřena v hospodě "Johnnie Fox's Pub". V tu dobu byla ve společnosti neznámého muže. Když druhého dne Annie neotevřela svým přátelům, které pozvala na večeři, byla kontaktována policie. I přes usilovné několikadenní pátrání se po této ženě nepodařilo najít jedinou stopu.

25. července 1993 - Další na seznamu pohřešovaných je Eva Brennanová (39 let), jež také žila na předměstí Dublinu. Eva toho dne odešla z domu svých rodičů, kam chodila každý den na oběd. Když se poté 2 dny neukázala, její otec se rozhodl svou dceru navštívit. Když na jeho zvonění nikdo nereagoval, rozbil jedno z oken, kterým se poté protáhl dovnitř. Jeho dcera byla pryč. Muž si všiml, že na věšáku visí bunda, kterou měla jeho dcera na sobě v den, kdy u nich byla naposled. To tedy značilo, že se po obědě u svých rodičů musela vrátit domů. Evin otec okamžitě kontaktoval policii. Ta se 3 měsíce odmítala tímto případem zabývat, což se později setkalo s velkou kritikou ze strany veřejnosti. I Eva Brennanová je pohřešována dodnes.

3. ledna 1994 - Imelda Keenanová (22 let) asi ve 13:30 odešla ze svého domu v Mountmellicku s tím, že potřebuje něco vyřídit na poště. Naposledy byla spatřena, jak přechází křižovatku na Lombard Street. Od té doby je pohřešována. I k jejímu zmizení se policie stavěla velmi liknavě a trvalo poměrně dlouho, než se jím vůbec začala zabývat.

9. listopadu 1995 - Josephine Dullardová (21 let) žila v městečku Harold's Cross. V inkriminovaný den se rozhodla, že navštíví své rodiče v jejím rodném Callanu. Ujel jí však autobus, pročež se rozhodla pro autostop. Tím se dostala až do městečka Moone. Odtud ve 23:37 zavolala z telefonního automatu své kamarádce, které sdělila, že se chce dostat do Carlow, kde přespí u svého známého. Poté dodala, že už musí končit, protože si už zařídila odvoz, který na ni čeká. Od té doby Josephine nikdy nikdo nespatřil.

23. srpna 1996 - Fiona Penderová (25 let) žila se svým přítelem ve městě Tullamore. Toho dne odešla ráno z domu a už se nikdy nevrátila. V době svého zmizení byla v 7. měsíci těhotenství. V roce 2008 byl nedaleko polní cesty na hranicích hrabství Laois a Offaly nalezen malý dřevěný kříž s nápisem "Fiona Penderová". Vyšetřovatelé se domnívali, že by se mohlo jednat o Fionin hrob. Proto bylo nařízeno důkladné prohledání okolí. Pozůstatky Fiony Penderové však na tomto místě nebyly nalezeny. Její další osud tak nadále zůstává záhadou.

13. února 1997 - Ciara Breenová (17 let) bydlela se svými rodiči v Dundalku. V noci z 12. na 13. února spolu se svou matkou sledovala televizi. Těsně po půlnoci šly obě spát. Když šla její matka asi v 02:00 na toaletu, všimla si, že dveře do dceřina pokoje jsou otevřené. Poté, co vstoupila dovnitř, zjistila, že je otevřené i okno v jejím pokoji a Ciara je pryč. I Ciara je pohřešována dodnes. Všeobecně se má za to, že vylezla oknem ze svého pokoje a šla na schůzku s místním asi 50letým mužem, se kterým prý měla poměr. Jméno tohoto muže není známo, faktem ale je, že byl několikrát zatčen policií. Přiznal se, že měl s Ciarou pletky, ale odmítl, že by měl něco společného s jejím zmizením. Kvůli nedostatku důkazů byla policie nucena jej propustit. Poslední zpráva o tomto muži pochází z roku 2017, kdy se předávkoval heroinem.

8. února 1998 - Fiona Sinnottová (19 let) z městečka Broadway toho dne navštívila místní hospodu. Z té odešla ve společnosti jejího exmanžela, jenž byl zároveň i otcem její 11měsíční dcery. Podle jeho pozdější výpovědi jej Fiona pozvala do svého domu, kde přespal na gauči. Druhý den ráno si Fiona stěžovala na bolesti zad. Svému ex poté řekla, že se nechá stopem odvézt k nejbližšímu lékaři. Ještě než se rozloučili, její bývalý manžel jí dal 3 libry, aby měla na léky, které jí předepíše lékař. Pozdější vyšetřování ukázalo, že Fiona žádného lékaře v okolí nenavštívila, ani ji nikdo neviděl stopovat. Prohlídka jejího domu ukázala, že zmizelo téměř veškeré Fionino oblečení. Několik sousedů uvedlo, že před Fioniným domem viděli několik černých pytlů na odpadky. Ty stejné pytle o něco později našel jeden z místních farmářů na svém poli. Uvnitř našel ženské oblečení a Fioniny doklady. Bohužel však tyto pytle spálil, protože se lidé běžně na jeho poli zbavovali odpadků. Teprve když v televizi viděl zprávy o pohřešované dívce, uvědomil si, že tentokrát udělal velkou chybu. Bohužel už bylo pozdě...

28. července 1998 - Patrně největší záhadou je zmizení studentky Dairdre Jacobové (18 let). Tato dívka trávila léto u svých rodičů v Newbridge. Osudného dne byla právě na cestě k domu svých rodičů. Několik projíždějících motoristů ji vidělo, jak otevírá branku od domu. V tu chvíli jí chybělo ujít posledních pár metrů k předním dveřím. Přesto se k nim nikdy nedostala. Co se mohlo stát, že Dairdre zmizela během několika sekund a k tomu za bílého dne? Tento případ je důvodem, proč bývá "Irský trojúhelník" občas spojován s působením neznámých sil.

"Irský trojúhelník" bývá často spojován i se 3 dodnes nevyřešenými vraždami.

Už v červenci 1987 bylo vyhlášeno pátrání po 27leté matce dvou dětí jménem Antoinette Smithová. Její tělo pohřbené v mělkém hrobě bylo nalezeno v červnu následujícího roku na kopci Kilakee.

V červnu 1992 bylo ve stejné oblasti nalezeno i tělo Patricie Dohertyové (34 let), která byla pohřešována od 23. prosince 1991, kdy vyrazila na nákup.

O 2 roky později bylo v bažině nedaleko Mountmellicku nalezeno tělo Marie Kilmartinové (35 let). Ani jedna z těchto vražd nebyla do dnešního dne objasněna.

V případu se objevila jména dvou podezřelých. Prvním byl muž jménem Larry Murphy, rodák z Baltinglassu. Ten byl v roce 2001 odsouzen za znásilnění ženy z Carlow. Přímé důkazy proti němu však neexistují a sám Murphy odmítá, že by měl se zmizeními žen v "Irském trojúhelníku" cokoliv společného.

Stín podezření padl i na Roberta Howarda, jenž byl odsouzen za vraždu dvou školaček. I Howard odmítal jakoukoliv spojitost s těmito případy. V roce 2015 Howard zemřel ve své cele.

Co se tedy v "Irském trojúhelníku" vlastně stalo? Je za zmizeními všech žen a dívek stejný pachatel? Nebo v této oblasti řádilo více vrahů? Některé teorie mluví o tom, že zde mohlo být až 6 aktivních sériových vrahů. Nebo mají pravdu ti, kteří tvrdí, že za vším stojí tajemné síly? Zjistíme někdy, jaký byl osud oněch 9 žen a dívek? Do dnešního dne jsou tyto případy nevyřešeny, a to přesto, že za informaci, která povede k nálezu alespoň jednoho těla, vypsala policie odměnu ve výši 10 000 eur.

 

Zdroje: wikipedia.org, thesun.co.uk

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 1
Celkem: 1058964
Měsíc: 12636
Den: 582