Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trojúhelník strachu

article preview

(Francie)

 

"Trojúhelník strachu" je označení pro oblast kolem silnice A6, která spojuje Paříž a Lyon, konkrétně pro její 200 km úsek v okolí měst Mâcon, Chalon-sur Saône a Montceau-les-Mines. Od roku 1984 do roku 2005 zde zmizelo nebo bylo zavražděno několik žen. I když byly některé z těchto vražd vyřešeny, většina zůstává neobjasněna a policie se domnívá, že mohou být dílem sériového vraha nebo sériových vrahů.

 

Série zmizení a vražd

1984 - Dvě belgické sestřenice Marie-Agnès Cordonnierová a Farnçoise Bruyèreová (obě 22 let) zmizely, když stopovaly na silnici A6. Naposledy byly viděny poblíž mostu Saint-Laurent v Mâconu. Od té doby jsou pohřešované..

14. listopadu 1986 - Sylvie Aubertová (23 let) zmizela, když se vracela z práce v obchodě v Chalon-sur Saône. Její tělo bylo nalezeno až 20. dubna 1987 v řece Dheune poblíž Saint-Loup-Géanges. Sylvie měla svázané ruce drátem a byla uškrcena. Z její vraždy je podezřelý Ulrich Muenstermann, muž usvědčený z vraždy a znásilnění, který si od roku 2004 odpykává svůj doživotní trest. Muenstermann však odmítá, že by měl se Sylviinou vraždou cokoliv společného.

18, prosince 1986 - Ve sklepě polorozpadlého domu ve městě Le Creusot bylo nalezeno tělo Christelle Mailleryové (16 let). Dívka měla v těle celkem 33 bodných ran nožem. Vražedná zbraň, stejně jako oblečení a šperky oběti, byla nalezena asi 200 metrů od jejího těla. Jedná se o jednu z vražd, které se podařilo vyřešit (viz níže).

Léto 1987 - Nedaleko města Mâcon bylo v odstavném pruhu na silnici A6 nalezeno tělo Marthe Buissonové (16 let). Tato dívka byla na útěku z domova a naposledy byla viděna u mýtné brány na sever od Mâconu. Jeden svědek uvedl, že viděl, jak její tělo kdosi vyhodil za jízdy z auta. Části jejího oblečení byly později nalezeny poblíž Lyonu. Příčinou smrti byla pravděpodobně fraktura lebky.

2. září 1987 - V obchodě u silnice A6 byla zavražděna prodavačka Nathalie Maireová (18 let). Útočník ji nejprve surově zbil násadou od koštěte a poté ji uškrtil kabelem od nápojového automatu. Není bez zajímavosti, že pouhé dva týdny před svou vraždou byla Nathalie svědčit v případě předešlé vraždy (k nálezu těla Marthe Buissonové došlo nedaleko obchodu, kde Nathalie pracovala).

17. listopadu 1990 - V lese poblíž Montceau-les-Mines bylo nalezeno částečně ohořelé tělo Carole Soltysiakové (13 let). Vrah dívku před její smrtí donutil vypít větší množství alkoholu, poté ji znásilnil a následně uškrtil. Po její smrti jí ještě zasadil 4 rány nožem do hrudi a pokusil se zapálit její tělo. Na těle dívky byl nalezen vrahův ejakulát, který ovšem neobsahoval žádné sperma. To vedlo policii k myšlence, že vrah je neplodný. Z této vraždy je podezřelý sériový vrah a pachatel znásilnění Francis Heaulme. Ten trpí Klinefelterovým syndromem (větší množství chromozomu X). Jedním z možných symptomů tohoto onemocnění je nepřítomnost spermií v ejakulátu. To je však jediné, co Heaulmeho s touto vraždou spojuje.

28. prosince 1996 - Studentka Christelle Blétryová (20 let) byla zavražděna poté, co se těsně před půlnocí vracela z večírku. Její tělo bylo nalezeno v příkopu asi 100 metrů od jejího domu ve městě Blanzy. Svému vrahovi se urputně bránila, protože měla na svých rukou 15 obranných poranění a za jejími nehty byla nalezena vrahova kůže a vlasy. Bohužel jí to však život nezachránilo a Christelle byla ubodána 123 ranami nožem. I tuto vraždu se nakonec podařilo vyřešit (viz níže).

7. února 1997 - Virginie Bluzetová (21 let) si vyrazila s přáteli. Naposled byla viděna při hádce se svým přítelem. Její tělo bylo nalezeno 17. března 1997 na břehu řeky Saône. Virginie měla hlavu přikrytou polštářem, měla spoutané ruce a v ústech měla roubík. Z její vraždy byl podezřelý její přítel, nikdy se však nenašel žádný důkaz, který by ho s touto vraždou spojoval. Není bez zajímavosti, že Virginie často navštěvovala stejnou diskotéku jako předešlá oběť, Christelle Blétryová.

1. června 1999 - Vanessa Thiellonová (17 let) zmizela poté, co se pohádala se svým přítelem. Její nahé tělo byla nalezeno o 4 dny později na břehu řeky Saône poblíž města Mâcon. Na jejím těle byly znatelné stopy po bití, ale policejní lékaři nebyli schopni určit přesnou příčinu smrti.

19. března 2005 - Studentka medicíny Anne-Sophie Girolletová (20 let) zmizela, když se vracela z taneční zábavy ve městě Mâcon. O 3 dny později bylo v řece Saône nalezeno její auto. 2. dubna 2005 bylo v téže řece nalezeno i její tělo. Anne-Sophie byla brutálně zbita, znásilněna a následně uškrcena. I v tomto případě byl nakonec pachatel dopaden (viz níže).

28. června 2005 - Corrine Taretová byla nalezena na své farmě s prostřelenou hlavou. Byla převezena do nemocnice, kde byla 20 měsíců pomocí přístrojů udržována při životě. Se souhlasem její rodiny byla nakonec 5. února 2007 z přístrojů odpojena a byla prohlášena za mrtvou. Policie nejprve její smrt prošetřovala jako sebevraždu, ale v roce 2010 policejní experti uvedli, že vzhledem k trajektorii kulky je tato možnost velice nepravděpodobná. Policie tak své závěry přehodnotila a smrt Corrine Taretové je vyšetřována jako vražda.

 

Vyšetřování

Jak již bylo uvedeno, některé z těchto vražd se podařilo objasnit.

V roce 2005 si rodina Christelle Mailleryové najala soukromého detektiva. Ten velmi brzy začal podezírat bývalého přítele Christelle jménem Jean-Pierre Mura. Jeho podezření zesílilo poté, co mu Mura nabídl úplatek 2000 franků, když přestane s vyšetřováním. Detektiv své podezření sdělil policii, která následně prohledala Murův dům. V něm nalezla desítky nožů, které byly nabroušeny naprosto stejným způsobem, jako nůž, který byl nalezen vedle těla Christelle. Experti uvedli, že jde o velice specifický způsob broušení a že podle něj mohou poznat vražednou zbraň stejně dobře, jako balističtí experti poznají zbraň, ze které vyšel smrtící výstřel. Na základě této expertízy byl Mura usvědčen z vraždy Christelle Mailleryové a následně byl odsouzen ke 20 letům ve vězení. Mura byl navíc diagnostikován jako schizofrenik.

V roce 2012 byla testována DNA nalezená v autě zavražděné Anne-Sophie Girolletové. Výsledky ukázaly 100% shodu s DNA Jackyho Martina, který byl okamžitě poté zatčen. V roce 2016 byl Martin uznán vinným a odsouzen ke 30 letům ve vězení s tím, že o podmínečné propuštění bude moci zažádat nejdříve po 20 letech.

I dalšího vraha usvědčily testy DNA, tentokrát v případě vraždy Christelle Blétryové. DNA zanechaná na místě činu pachatelem, patřila podle výsledků testů Pascalu Jardinovi, který si v té době odpykával trest za napadení ženy v roce 2004. Nakonec byl uznán vinným i z vraždy Christelle Blétryové, za kterou byl odsouzen na doživotí.

Ostatní vraždy zůstávají dodnes nevyřešené. Je otázkou, zda je spáchal jeden pachatel nebo bylo vrahů více. Faktem je, že spousta obětí byla nalezena v okolí řeky a drtivá většina z dívek měly podobnou postavu. Je samozřejmě možné, že tyto vraždy (nebo alespoň některé z nich) spáchal některý z odsouzených uvedených výše v textu.

 

Zdroje: wikipedia.org, lemonde.fr

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1058855
Měsíc: 12615
Den: 620