Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Lee Yates jr.

article preview

"Sériový vrah ze Spokane"

(USA)

 

Životopis

Narodil se 27. května 1952 v Oak Harbor ve Washingtonu do rodiny adventistů sedmého dne. Přibližně od 6 let byl pohlavně zneužíván starším chlapcem ze sousedství, což tehdy pravděpodobně nikdo neřešil. Střední školu absolvoval na Oak Harbor High School v roce 1970. Hned poté se zapsal na vysokou školu ve Walla Walla, ale po dvou letech studium přerušil. V roce 1975 začal pracovat jako vězeňská stráž ve Washingtonské státní věznici, ovšem odtud po 6 měsících odešel. V roce 1976 se oženil s dívkou jménem Linda (se kterou měl nakonec čtyři dcery a jednoho syna) a ve stejném roce vstoupil do armády, kde sloužil 19 let jako pilot průzkumného vrtulníku. Sloužil v Německu, účastnil se operace Pouštní bouře, pomáhal při odstraňování škod způsobených hurikánem Andrew a byl také členem mírové mise OSN v Somálsku, kde se několikrát dostal pod nepřátelskou palbu. Během své vojenské služby byl hned několikrát vyznamenán. V dubnu 1996 Yates z armády odchází a začíná pracovat pro továrnu zpracovávající hliník. Rovněž vstupuje do Národní gardy.

 

Série vražd

13. července 1975 - Patrick Oliver (21 let) a Susan Savageová (22 let) se rozhodli, že si udělají nedělní piknik. Po cestě však na Mill Creek narazí na Yatese. Ten bez jakéhokoliv důvodu vytáhne pistoli a oba zastřelí. Patrick je třikrát střelen do hlavy, Susan dvakrát.

7. července 1988 - Yates zavraždí svou první prostitutku. Jeho obětí se stane Stacy Elizabeth Hawnová (23 let), která je zavražděna jedinou střelou do hlavy. Její tělo je nalezeno až o 5 měsíců později v okrese Skagit.

25. srpna 1995 - Poblíž Peacock Hill v okrese Kitsap je nalezeno nahé tělo Patricie L. Barnesové (60 let). Tělo oběti bylo zakryto listím a v okolí se nacházelo několik natáček patřících oběti. Asi míli od nálezu těla pak policisté našli hromádku stejného druhu listí, kterým bylo zakryté tělo, dva igelitové sáčky, ve kterých byly zbylé natáčky oběti a několik skvrn od krve. Patricia byla naposledy viděna 22. srpna 1995, kdy měla ve vlasech ty stejné natáčky, které byly nalezeny na obou místech o tři dny později. I Patricia byla zastřelena, tentokrát dvěma výstřely. Během pitvy bylo v jejím žaludku nalezeno větší množství alkoholu.

14. června 1996 - Na křižovatce Mt. Spokane Park Drive a Holcomb Road ve městě Spokane je nalezeno tělo v pokročilém stádiu rozkladu. Jedná se o drogově závislou prostitutku Shannon Zielinskou (39 let). Tělo oběti je částečně oblečené, přes trup má přehozený ručník a v blízkém okolí jsou nalezeny části jejího oblečení, jako punčochy, ponožky a jedna bota. Na místě nebyla nalezena peněženka oběti. Příčinou smrti bylo zastřelení, na místě nálezu těla však nebyla nalezena téměř žádná krev, což vyšetřovatele vedlo k domněnce, že k vraždě došlo na jiném místě. Oběť byla naposled viděna 27. května 1996 asi ve 13:00, kdy popíjela se skupinkou mužů v okolí Helena Street.

25. srpna 1997 - Na poli kousek za Spokane je nalezeno částečně rozložené tělo prostitutky Heather Hernandezové (20 let). Oběť měla oblečenou jen košili a podprsenku. Ostatní části oblečení nebyly na místě nálezu těla nalezeny. Krvavá stopa vedoucí k tělu oběti naznačovala, že ji vrah na místo přitáhl z nedalekého parkoviště. I tato oběť byla zastřelena.

26. srpna 1997 - Na sever od Forker Road ve městě Spokane je nalezeno další tělo. Tentokrát jde o prostitutku Jennifer Ann Josephovou (16 let). Policisté v okolí nálezu těla našli světle modrý ručník a oblečení oběti: halenku s utrženým knoflíkem, černé kalhoty, obě boty a kalhotky. Z místa bylo rovněž získáno několik vláken a vlasů, které byly poslány do laboratoře na expertízu. Kousek od těla oběti ležel použitý kondom. I tentokrát vše ukazovalo na to, že k vraždě došlo na jiném místě a že vrah poté tělo oběti přemístil. Příčina smrti: několikanásobné střelné poranění. Jennifer byla naposled viděna 16. srpna ve 23:35, jak nasedá do bílé Corvetty, kterou řídil běloch ve věku 30 - 40 let.

24. září 1997 jeden z policistů zastaví bílou Corvettu řízenou Robertem Yatesem kvůli drobnému dopravnímu přestupku. Yates dostane pokutu a policista si vše zapíše. Bohužel však chybně uvede, že Yatesovo auto je Camaro.

5. listopadu 1997 - Poblíž Hangman Valley Road narazí jeden z místních obyvatel na rozkládající se tělo ženy, které je pohřbeno v mělkém hrobu. Žena je oblečena pouze do halenky. Šlo o prostitutku Darlu Sue Scottovou (29 let) zavražděnou dvěma výstřely do hlavy. Kousek od těla je nalezen sáček od arašídů.

7. prosince 1997 - Asi ve 12:30 je ve křoví na South Adams Street v Tacomě nalezeno nahé tělo Melindy Lee Mercerové (24 let). Tělo oběti je zaházeno různým harampádím, přes ženinu hlavu je přetaženo několik igelitových pytlů. Vrah Melindu střelil třikrát do hlavy a následně ji okradl, protože na místě nálezu těla nenašli policisté ani peněženku oběti, ani její prsteny. Melinda byla naposled viděna 5. prosince na parkovišti před obchodem na 45th Street v Seattlu ve společnosti muže řídícího dodávku vínové barvy. Při pitvě bylo prokázáno, že Melinda před svou smrtí užila kokain.

18. prosince 1997 - Ve stejné oblasti, kde došlo k nálezu těla Darly Scottové, je nalezeno tělo prostitutky Shawn Johnsonové (36 let). Tělo vrah shodil ze strmého srázu kousek od silnice. Oběť byla oblečená, přes hlavu jí bylo přetaženo několik igelitových pytlů. Vrah dvakrát střelil Shawn do hlavy. Na těle a v okolí těla bylo nalezeno několik vláken a vlasů, které byly poslány na analýzu do laboratoře. Naposledy byla Shawn viděna o tři měsíce dříve, kdy odešla z domu a už se nikdy nevrátila.

26. prosince 1997 - Na East 14th Avenue jsou nalezena těla hned dvou zavražděných žen. Oběti byly identifikovány jako Shawn Ann McClenahanová (39 let) a Laurie Page Wasonová (31 let). Obě ženy byly oblečené, ale oběma chyběly boty. Těla byla zaházena různou vegetací (která se však v blízkém okolí nevyskytovala), kamením a kusy dřeva. Kousek od místa nálezu ležel na zemi sáček od arašídů. Obě ženy byly zastřeleny dvěma výstřely do hlavy a obě měly přes hlavu přetažené tři igelitové pytle. Obě oběti byly naposled viděny v kabátech, ty však na místě nálezu nebyly. I tentokrát se vyšetřovatelé shodli na tom, že k vraždám došlo na jiných místech.

8. února 1998 - V příkopu na Graham Road ve městě Spokane je nalezeno tělo drogově závislé prostitutky Sunny Gail Osterové (41 let). Žena byla oblečená, měla však zuté boty, které byly nalezeny kousek dál od těla. Sunny byla dvakrát střelena do hlavy, přes kterou měla navíc přetaženy tři igelitové pytle. Naposled byla viděna 1. listopadu 1997, kdy u sebe měla prokazatelně béžovou peněženku, která však nebyla u těla nalezena.

1. dubna 1998 - Jen kousek od místa nálezů těl Shawn McClenahanové a Laurie Wasonové, je nalezeno tělo prostitutky Lindy Marie Maybinové (34 let) ve značném stádiu rozkladu. I toto tělo bylo zaházeno různou vegetací, která se však v nejbližším okolí nevyskytovala. Žena byla oblečená, kolem její hlavy byly nalezeny zbytky igelitových pytlů. Oběť byla zavražděna jedinou střelnou ranou do hlavy. Linda byla naposled viděna naživu 21. listopadu 1997. Vždy nosila svou oblíbenou kabelku a vždy u sebe měla dýmku na crack. Oni jedna z těchto věcí však nebyla na místě nalezena.

7. července 1998 - Kousek za městem Spokane je nalezeno nahé tělo prostitutky Michelyn Joann Derningové (47 let). I ona měla v hlavě jednu střelnou ránu. Její tělo bylo zakryto trávou a kusy různého harampádí. Oběti chyběla její spodní zubní protéza. Při pitvě byla prokázána přítomnost metamfetaminu v těle oběti.

13. října 1998 - Na 108th Street South v Tacomě je nalezeno tělo prostitutky Connie LaFontaine Ellisové (35 let) ve značném stádiu rozkladu. Connie byla zavražděna jediným výstřelem do hlavy. I tato oběť měla přes hlavu přetažené tři plastové pytle.

 

Zatčení a soud

10. listopadu 1998 v 01:25 dvojice policistů vidí, jak na ulici Crestline ve městě Spokane nastupuje známá prostitutka Jennifer Robinsonová do stříbrné Hondy Civic. Policisté se rozhodnou zkontrolovat řidiče auta. Je jím Robert Lee Yates Jr. Ten tvrdí, že ho poslal Jenniferin otec, aby ji zavezl domů. Žena to potvrdí, takže policisté si vše zapíší a nechají dvojici odjet. Jennifer Robinsonová si tehdy jistě neuvědomovala jaké měla obrovské štěstí...

Na začátku roku 1999 si detektivové z oddělení vražd všimnou záznamu z 1. srpna 1998 o útoku na prostitutku Christine L. Smithovou (30 let). Ta uvedla, že nastoupila do černé dodávky s oranžovým pruhem na straně spolujezdce. Řidiče popsala jako bělocha ve věku asi 50 let. Když s ním domluvila cenu za své služby, řekla mu, aby zaparkoval za klinikou na East 400 Fifth Street. Když jeli na místo, žertem se ho zeptala, jestli náhodou není nějaký psychopat. Muž odpověděl, že rozhodně ne, že je otec pěti dětí a že je členem Národní gardy. Když přijeli na místo, muž jí zaplatil 40 dolarů za orální sex. Přesunuli se do zadní části dodávky, kde byla na podlaze matrace. Když však po 5 až 7 minutách orální stimulace nedošlo u muže k erekci, Christine ucítila ránu do hlavy. Téměř upadla do bezvědomí, zatímco na ni muž křičel, aby mu vrátila peníze. Christine se pokusila otevřít zadní posuvné dveře dodávky, ale s hrůzou si uvědomila, že zevnitř není na dveřích žádná klika. Rozhodla se tedy utéct předními dveřmi a hodila po muži všechny své peníze. K jejímu obrovskému štěstí se jí podařilo otevřít přední dveře auta a utéct. S krvácejícím zraněním hlavy pak vyhledala odborné ošetření.

Detektivové si dali dohromady tuto zprávu s hlášením dvojice policistů a konečně byla také zjištěna chyba policisty z roku 1997, který omylem zaměnil Yatesovu Corvettu za Camaro. Navíc Yatesův popis přesně odpovídal popisu muže, který zaútočil na Christine Smithovou. Policie proto požádala Yatese, aby se dostavil k výslechu. Když byl Yates dotazován na 10. listopad 1998, opět zopakoval historku o tom, že ho pro Jennifer Robinsonovou poslal její otec. Když se ho však detektivové zeptali na ženino jméno nebo na jméno jejího otce, Yates tvrdil že si nemůže vzpomenout. Zároveň řekl, že nevyhledává prostitutky, protože je otec od rodiny. Policisté se ho pak zeptali, zda jim dobrovolně poskytne vzorek krve. Yates odpověděl, že to musí nejprve probrat s manželkou. Tím byl výslech ukončen. Yates později zavolal na policii s tím, že žádný vzorek krve neposkytne, protože ho uráží s jakými zločiny ho policisté spojují.

Den po Yatesově výslechu policisté kontaktovali i Jennifer Robinsonovou. Ta uvedla, že onu noc jí Yates nabídl 20 dolarů za orální sex. Když je pak zastavila policie, poradila Yatesovi aby řekl historku o tom, jak ho poslal její otec. Podle Robinsonové to byla běžná historka, která se používala pokud prostitutku a jejího klienta zastavila policie. Podezření vyšetřovatelů sílilo. Rozhodli se kontaktovat ženu, které Yates prodal svoji Corvettu. Ta souhlasila, aby policie auto důkladně prohledala.

5. dubna 2000 expertíza potvrdila, že v Corvettě byla nalezna vlákna a vlasy totožné s těmi, které byly nalezeny na těle zavražděné Jennifer Ann Josephové. Dále byl v autě nalezen bílý knoflík, naprosto stejný, jako byly knoflíky na halence Jennifer Josephové (z nichž jeden chyběl). Na sedadlech řidiče i spolujezdce byly nalezeny skvrny od krve, stejně jako na palubní desce. Policie odebrala vzorek DNA rodičům Jennifer a podle analýzy se DNA naprosto shodovala s krevními skvrnami nalezenými v Corvettě. Dále se objevilo svědectví Yatesovy manželky Lindy, která uvedla, že Yates se někdy vracel domů velmi pozdě v noci nebo až k ránu. Jednou byl zadní prostor dodávky zakrvácený. Yates jí řekl, že cestou domů přejel psa, kterého pak vezl na veterinu. Musel následně z dodávky vyhodit zakrvácenou matraci a koupit novou.

Více důkazů policie nepotřebovala. 18. dubna 2000 byl Yates zatčen a obviněn z vraždy Jennifer Ann Josephové. Tentokrát již policie nepotřebovala Yatesovo svolení k odebrání vzorků jeho DNA. Jeho DNA byla shodná s DNA získanou ze spermatu nalezeného na několika místech nálezů těl. Během domovní prohlídky byla na Yatesově dvorku nalezena stejná vegetace, kterou byla přikryta některá z těl zavražděných žen. Po celém domě se pak povalovaly sáčky od arašídů stejné značky, jaké se našly nedaleko těl některých obětí. 25. dubna 2000 byl navíc na plastovém pytli nalezeném na hlavě zavražděné Shawn McClenahanové nalezen otisk prstu, který přesně odpovídal otisku prstu Yatese. Navíc, Christine Smithová Yatese pozitivně identifikovala jako muže, který na ni zaútočil v roce 1998. Mimochodem Christine byla během lékařské prohlídky nalezena v hlavě část kulky. Bylo to na stejném místě, do kterého ji udeřil útočník. Je tedy vysoce pravděpodobné, že Yates Christine neudeřil, ale střelil ji do hlavy. Díky jejímu obrovskému štěstí však nešlo o smrtelnou ránu jako v případě ostatních žen.

Policisté rovněž důkladně prohlédli všechna auta, která Yates kdy vlastnil, včetně černé dodávky Ford s oranžovým pruhem na straně spolujezdce. Uvnitř bylo nalezeno několik skvrn od krve a dva náboje totožné s těmi, které používal vrah. Sám Yates však jakoukoliv vinu popíral. 16. října 2000 byl však konfrontován s důkazy a zároveň mu bylo oznámeno, že žalobce bude požadovat trest smrti. Yates se rozhodl podepsat s žalobou dohodu. Přizná se ke 13 vraždám a navíc policisty dovede k dosud neobjevenému tělu. Výměnou za to požadoval, aby mu ve Spokane hrozilo maximálně doživotí. Žalobce nakonec souhlasil a Yates policistům ukázal místo, kde leželo tělo jeho poslední neobjevené oběti. Šlo o narkomanku Melody Ann Murfinovou (43 let), která byla pohřešována od 20. května 1998. Tělo této oběti Yates zakopal přímo pod okny své ložnice.

Během samotného soudního procesu Yates projevil lítost nad svými činy a omluvil se příbuzným svých obětí. Za vraždy v okrese Spokane byl nakonec odsouzen k 408 letům ve vězení. Ještě však musel podstoupit soudní proces v okrese Pierce za vraždy Melindy Mercerové a Connie Ellisové, ke kterým se Yates odmítal přiznat. 3. října 2002 byl Yates tímto soudem odsouzen k trestu smrti.

Následovala zdánlivě nekonečná série Yatesových odvolání proti tomuto rozsudku. Soudy sice jeho odvolání postupně zamítaly, ale v roce 2018 byl ve státě Washington trest smrti zrušen. Robertu Lee Yatesovi tak byl jeho rozsudek změněn na doživotní pobyt za mřížemi bez možnosti podmínečného propuštění.

 

Zdroje: wikipedia.org, crimelibrary.com, murderpedia.org

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1060163
Měsíc: 12150
Den: 314